Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
11
Laboratorium 1

Przeprowadź eksperyment w laboratorium chemicznym. Zbadaj właściwości kwasowo‑zasadowe glicyny oraz alaniny. W pierwszej kolejności zbadaj pH wodnych roztworów badanych aminokwasów za pomocą uniwersalnego papierka wskaźnikowego, następnie wykonaj reakcję z kwasem chlorowodorowym (z dodatkiem oranżu metylowego) oraz wodorotlenkiem sodu (z dodatkiem fenoloftaleiny). Możesz również wykonać próbę kontrolną (HCl + oranż metylowy, NaOH + fenoloftaleina) w celu porównania ewentualnych zmian. Rozwiąż problem badawczy i zweryfikuj własną hipotezę. W formularzu zanotuj swoje obserwacje i wyniki, a następnie zapisz wnioski.

R1NWZXUGssqIZ
Wirtualne laboratorium pt. „Badanie właściwości kwasowo‑zasadowych aminokwasów”
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RhRv1MmO6BmOb
Analiza doświadczenia:. Problem badawczy: (Uzupełnij). Hipoteza: (Uzupełnij). Sprzęt laboratoryjny i odczynniki chemiczne: (Uzupełnij). Instrukcja wykonania doświadczenia: (Uzupełnij). Obserwacje: (Uzupełnij). Wyniki i wnioski: (Uzupełnij).

Przeprowadzono eksperyment w laboratorium chemicznym. Zbadano właściwości kwasowo‑zasadowe glicyny oraz alaniny. W pierwszej kolejności zbadano pH wodnych roztworów badanych aminokwasów za pomocą uniwersalnego papierka wskaźnikowego, następnie wykonano reakcję z kwasem chlorowodorowym (z dodatkiem oranżu metylowego) oraz wodorotlenkiem sodu (z dodatkiem fenoloftaleiny). Wykonano również próbę kontrolną (HCl + oranż metylowy, NaOH + fenoloftaleina) w celach porównania ewentualnych zmian. Zapoznaj się z opisem doświadczenia, a następnie wykonaj ćwiczenie.

Analiza eksperymentu: Badanie właściwości kwasowo‑zasadowych aminokwasów.

Problem badawczy: Czy aminokwasy posiadają charakter amfoteryczny?

Hipoteza: Aminokwasy posiadają charakter amfoteryczny.

Odczynniki chemiczne:

  • wodny roztwór glicyny;

  • wodny roztwór alaniny;

  • kwas chlorowodorowy;

  • wodny roztwór wodorotlenku sodu;

  • alkoholowy roztwór fenoloftaleiny;

  • wodny roztwór oranżu metylowego.

Sprzęt laboratoryjny:

  • probówki w statywie – podłużne naczynia szklane do przeprowadzania prostych reakcji chemicznych;

  • pipety – wąskie rurki do pobierania i przenoszenia niewielkiej ilości cieczy przy pomocy ssawki;

  • pręcik szklany – służy do mieszania cieczy;

  • uniwersalne papierki wskaźnikowe – kawałek bibuły najczęściej w kształcie paska, nasączony roztworem substancji chemicznej będącej indykatorem i wysuszony.

Przebieg eksperymentu:

  1. Do pierwszej probówki dodaj wodny roztwór glicyny, do czwartej wodny roztwór alaniny i zbadaj ich pH za pomocą uniwersalnych papierków wskaźnikowych.

  2. Do drugiej, piątej i siódmej probówki dodaj kwas chlorowodorowy i kilka kropel wodnego roztworu oranżu metylowego.

  3. Do trzeciej, szóstej i ósmej probówki dodaj wodny roztwór wodorotlenku sodu i kilka kropel alkoholowego roztworu fenoloftaleiny.

  4. Do drugiej i trzeciej probówki dodaj wodny roztwór glicyny.

  5. Do piątej i szóstej probówki dodaj wodny roztwór alaniny.

Obserwacje:

Papierek wskaźnikowy w obu przypadkach barwi się na żółto. W reakcji z kwasem chlorowodorowym, zarówno w przypadku glicyny, jak i alaniny, czerwony roztwór zmienia zabarwienie na żółte. Natomiast w reakcji z NaOH następuje odbarwienie malinowego roztworu.

Wyniki:

Odczyn wodnych roztworów badanych aminokwasów jest obojętny. Aminokwasy te reagują zarówno z kwasami, jak i zasadami.

Wnioski:

Badane aminokwasy posiadają charakter amfoteryczny, reagują zarówno z kwasami jak i wodorotlenkami. Hipoteza została potwierdzona.

R1OU8hlyvaUfy
Ćwiczenie 1
Wskaż zdania prawdziwe dotyczące glicyny i alaniny. Możliwe odpowiedzi: 1. Glicyna reaguje tylko z kwasami., 2. Glicyna reaguje zarówno z kwasami jak i zasadami., 3. Glicyna i alanina wykazują właściwości amfoteryczne., 4. Alanina reaguje wyłącznie z zasadami., 5. Alanina wykazuje właściwości amfoteryczne, natomiast glicyna wykazuje właściwości kwasowe., 6. Odczyn glicyny oraz alaniny jest zasadowy., 7. Odczyn glicyny i alaniny jest obojętny.