Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Rgvtv1bcU3Jup
Zdjęcie przedstawia niewielką rybę - wargacza garbogłowego. Jego głowa ma fioletowy odcień, w niej są umiejscowione małe oczy, a poniżej sporej wielkości pyszczek. Nad głową ryba posiada charakterystyczny, zaokrąglony garb. Na grzbiecie występuje płetwa. Tułów oraz tył ciała ryby ma kolor żółty, a pomiędzy płetwami odcień czerwony. Za głową znajduje się płetwa boczna w niebieskożółtym kolorze. Na brzuchu ryba posiada dwie płetwy, jej ogon ma falistą strukturę.

Rodzaje łusek ryb

Wargacz garbogłowy (Cheilinus undulatus), zwany inaczej napoleonem lub chelinem napoleońskim. Jego ciało pokrywają łuski o rozmiarze nawet do 10 cm. Ubarwienie tej ryby zmienia się wraz z wiekiem.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

W rybich łuskach występuje w postaci kryształków związek organiczny guanina (obecna również w ptasich odchodach). Część światła padającego na te kryształki ulega odbiciu, a część przepuszczana jest głębiej. W efekcie powstaje wrażenie, jakby łuski błyszczały od środka. Z tego powodu jeszcze do niedawna guanina, zwana esencją perłową, pozyskiwana była z rybich łusek, np. śledzi czy uklei, i w formie ekstraktu wykorzystywana do fabrykacji sztucznych pereł oraz do produkcji błyszczących kosmetyków, m.in. pomadek i lakierów.

Twoje cele
  • Wykażesz rolę łusek w przystosowaniu ryby do życia w wodzie.

  • Scharakteryzujesz łuski: plakoidalne, ganoidalne, cykloidalne, ktenoidalne.

  • Rozpoznasz rodzaje łusek u różnych gatunków ryb.