Wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie swojej diety bez mleka. Ciekawostką może okazać się fakt, że człowiek nie od zawsze przystosowany był do trawienia laktozy - zdolność ta pojawiła się u naszych przodków ok. 7,5 tys. lat temu. Do dziś niektóre ludy nie uznają mleka za coś wartościowego - napoju tego unikają zwłaszcza Azjaci. Choć z produktem tym najczęściej kojarzą nam się krowy, to nie są to jedyne zwierzęta, jakich mleko wykorzystywane jest przez człowieka (niektóre społeczności preferują mleko kozie, owcze lub bawole). Z tego też względu wielkość produkcji mleka na świecie jest mocno zróżnicowana, a zależy nie tylko od tradycji, ale również różnic genetycznych pomiędzy poszczególnymi narodami.
Wymienisz czynniki wpływające na produkcję mleka na świecie.
Określisz wielkość i strukturę produkcji mleka w różnych krajach na podstawie danych statystycznych.
Wyjaśnisz przyczyny przestrzennego zróżnicowania wielkości i struktury produkcji mleka na świecie.
Ocenisz wielkość produkcji mleka w Polsce na tle innych krajów.
Wyjaśnisz przyczyny zróżnicowania poziomu konsumpcji mleka i mięsa wołowego na świecie.