Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1IiIESdzIiuQ
Na zdjęciu ukazano siedem dużych aluminiowych kanek na mleko, z przykrywkami. Stoją w rzędzie przy ścianie niedbale otynkowanego budynku z kwadratowym, zakratowanym oknem pośrodku szerokości..

Wielkość produkcji mleka na świecie

Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/pl/photos/mleko-mleko-krowie-nabia%C5%82-%C5%9Bwie%C5%BCy-4133944/, domena publiczna.

Wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie swojej diety bez mleka. Ciekawostką może okazać się fakt, że człowiek nie od zawsze przystosowany był do trawienia laktozy - zdolność ta pojawiła się u naszych przodków ok. 7,5 tys. lat temu. Do dziś niektóre ludy nie uznają mleka za coś wartościowego - napoju tego unikają zwłaszcza Azjaci. Choć z produktem tym najczęściej kojarzą nam się krowy, to nie są to jedyne zwierzęta, jakich mleko wykorzystywane jest przez człowieka (niektóre społeczności preferują mleko kozie, owcze lub bawole). Z tego też względu wielkość produkcji mleka na świecie jest mocno zróżnicowana, a zależy nie tylko od tradycji, ale również różnic genetycznych pomiędzy poszczególnymi narodami.

Twoje cele
  • Wymienisz czynniki wpływające na produkcję mleka na świecie.

  • Określisz wielkość i strukturę produkcji mleka w różnych krajach na podstawie danych statystycznych.

  • Wyjaśnisz przyczyny przestrzennego zróżnicowania wielkości i struktury produkcji mleka na świecie.

  • Ocenisz wielkość produkcji mleka w Polsce na tle innych krajów.

  • Wyjaśnisz przyczyny zróżnicowania poziomu konsumpcji mleka i mięsa wołowego na świecie.