Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RgLouGCtykhVY
Grafika przedstawia ziarna fasoli. Mają one jajowaty, spłaszczony kształt. Ich powierzchnia jest biała, pokryta fioletowymi i czerwonymi plamkami.

Transaminacja – przebieg i znaczenie w biosyntezie aminokwasów

Aminokwasy egzogenne, których ludzki organizm nie wytwarza, dostarczamy wraz z pokarmem. W przypadku diety wegetariańskiej, która wyklucza białko zwierzęce, trzeba włączyć do jadłospisu inne źródło aminokwasów, np. nasiona roślin strączkowych.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Aminokwasy są organizmowi niezbędne m.in. do syntezy białek. Nie jest możliwe odkładanie ich nadmiaru na zapas, ale też nie można ich swobodnie wydalić. W organizmie odbywają się jednak przemiany aminokwasów w inne związki azotowe. Wszelkie zaburzenia gospodarki aminokwasami mogą prowadzić do poważnych zmian w funkcjonowaniu ustroju.

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz substraty potrzebne do endogennej syntezy aminokwasów.

  • Opiszesz przebieg procesu transaminacji.

  • Uzasadnisz znaczenie procesu transaminacji dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.