RgLouGCtykhVY
Grafika przedstawia ziarna fasoli. Mają one jajowaty, spłaszczony kształt. Ich powierzchnia jest biała, pokryta fioletowymi i czerwonymi plamkami.

Transaminacja – przebieg i znaczenie w biosyntezie aminokwasów

Aminokwasy egzogenne, których ludzki organizm nie wytwarza, dostarczamy wraz z pokarmem. W przypadku diety wegetariańskiej, która wyklucza białko zwierzęce, trzeba włączyć do jadłospisu inne źródło aminokwasów, np. nasiona roślin strączkowych.
Źródło: Pixabay, domena publiczna.

Aminokwasy są organizmowi niezbędne m.in. do syntezy białek. Nie jest możliwe odkładanie ich nadmiaru na zapas, ale też nie można ich swobodnie wydalić. W organizmie odbywają się jednak przemiany aminokwasów w inne związki azotowe. Wszelkie zaburzenia gospodarki aminokwasami mogą prowadzić do poważnych zmian w funkcjonowaniu ustroju.

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz substraty potrzebne do endogennej syntezy aminokwasów.

  • Opiszesz przebieg procesu transaminacji.

  • Uzasadnisz znaczenie procesu transaminacji dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.