Wprowadzenie
Wartości odżywcze produktów żywnościowychWartości odżywcze produktów żywnościowych
Możemy wyróżnić 5 głównych grup produktów:Możemy wyróżnić 5 głównych grup produktów:
warzywa i owoce,warzywa i owoce,
produkty zbożowe,produkty zbożowe,
mleko i produkty mleczne,mleko i produkty mleczne,
mięso, wędliny, ryby, jaja,mięso, wędliny, ryby, jaja,
tłuszcze.tłuszcze.
Codzienny jadłospis powinien składać się z pięciu posiłków - śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji. Należy tak dobierać dietę, aby uwzględnić w niej produkty ze wszystkich wymienionych grup. Jadłospis powinien zawierać nazwy potraw oraz produkty, z których składa się posiłek. Poznaj, jakie wartości odżywcze posiadają produkty z poszczególnych grup.Codzienny jadłospis powinien składać się z pięciu posiłków - śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji. Należy tak dobierać dietę, aby uwzględnić w niej produkty ze wszystkich wymienionych grup. Jadłospis powinien zawierać nazwy potraw oraz produkty, z których składa się posiłek. Poznaj, jakie wartości odżywcze posiadają produkty z poszczególnych grup.
Twoje celeTwoje cele
Wyjaśnisz, dlaczego człowiek powinien spożywać różnorodne pokarmy.Wyjaśnisz, dlaczego człowiek powinien spożywać różnorodne pokarmy.
Wykonasz plakat zachęcający do zdrowego odżywiania.Wykonasz plakat zachęcający do zdrowego odżywiania.
Ułożysz jadłospis zawierający zdrowe posiłki.Ułożysz jadłospis zawierający zdrowe posiłki.
Przygotujesz ulubioną surówkę.Przygotujesz ulubioną surówkę.
Przedstawisz produkty spożywcze zawierające wybrane składniki pokarmowe.Przedstawisz produkty spożywcze zawierające wybrane składniki pokarmowe.