Wartości odżywcze produktów żywnościowychtooltipid1.1Wartości odżywcze produktów żywnościowych

R5ifJdO0QbBta1
Ilustracja przedstawia gabinet lekarski. Po lewej stronie jest brązowe biurko, na którym stoi laptop oraz fioletowy pojemnik przypominający opakowanie na witaminy. Przy biurku znajduje się zielone krzesło, na którym siedzi Maja. Po prawej stronie ilustracji znajduje się lekarka w białym stroju i fioletowych butach. Ma niebieskie oczy i brązowe włosy upięte w kok. W dłoni trzyma centymetr krawiecki. Obok kobiety znajdują się na podłodze trzy zielone rośliny w kolorowych donicach i waga, a wyżej, na ścianie, wisi duży plakat przedstawiający talerz zdrowego żywienia. To koło podzielone na 5 części. Pośrodku talerza znajduje się szklanka z napisem „woda”. Pierwsza część talerza ma podpis „tłuszcze” i przedstawiono na niej zakorkowana butelka z oliwą oraz orzechy. Kolejna część podpisana została „produkty białkowe” i zamieszczono na niej mięso, ryby, jaja i mleko. Trzecia część nazwana została „produkty zbożowe”, a na ilustracji przedstawiono worek ze znaczkiem pszenicy, pieczywo, precla i rogalik. Czwarta część nazwana została „warzywa”, a na ilustracji przestawiono m.in. główkę kapusty, marchewkę, bakłażana i pomidory. Piąta, ostatnia część, nosi nazwę „owoce”, a na ilustracji przedstawiono m.in. truskawki, awokado, kiwi i gruszki. Nad dziewczynką znajduje się dymek z wypowiedzią odczytywaną przez lektora po kliknięciu. Wypowiedź brzmi: „Pełnowartościowe i racjonalne żywienie powinno pokrywać dzienne zapotrzebowanie człowieka na energię i składniki odżywcze. Codzienna dieta powinna być urozmaicona i obejmować produkty z różnych grup żywności. Wyróżniamy 5 głównych grup żywności”.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Możemy wyróżnić 5 głównych grup produktów:tooltipid1.2Możemy wyróżnić 5 głównych grup produktów:

Codzienny jadłospis powinien składać się z pięciu posiłków - śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji. Należy tak dobierać dietę, aby uwzględnić w niej produkty ze wszystkich wymienionych grup. Jadłospis powinien zawierać nazwy potraw oraz produkty, z których składa się posiłek. Poznaj, jakie wartości odżywcze posiadają produkty z poszczególnych grup.tooltipid1.2fCodzienny jadłospis powinien składać się z pięciu posiłków - śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji. Należy tak dobierać dietę, aby uwzględnić w niej produkty ze wszystkich wymienionych grup. Jadłospis powinien zawierać nazwy potraw oraz produkty, z których składa się posiłek. Poznaj, jakie wartości odżywcze posiadają produkty z poszczególnych grup.

tooltipid1.1
tooltipid1.2
tooltipid1.2a
tooltipid1.2b
tooltipid1.2c
tooltipid1.2d
tooltipid1.2e
tooltipid1.2f
tooltipid1.3
Trudne słowabluewhite

Twoje celetooltipid1.3Twoje cele

tooltipid1
tooltipid2
tooltipid3
tooltipid4
tooltipid5
jadłospis
jadłospis

jadłospisR1ZuTndu18g7Ljadłospis

menu (czytaj: meni), lista dań dostępnych w restauracji lub barze. W jadłospisie powinny znaleźć się produkty, z których dania zostały wykonaneRaekIPRK1lavKmenu (czytaj: meni), lista dań dostępnych w restauracji lub barze. W jadłospisie powinny znaleźć się produkty, z których dania zostały wykonane

racjonalne żywienie
racjonalne żywienie

racjonalne żywienieR1bHpU0qTSzlFracjonalne żywienie

właściwe, zdrowe odżywianie, czyli dostarczanie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. W racjonalnym odżywianiu ważne jest spożywanie odpowiedniej liczby posiłków w ciągu dnia i właściwe odstępy między nimiRoTZwXjK73KvPwłaściwe, zdrowe odżywianie, czyli dostarczanie organizmowi niezbędnych składników pokarmowych. W racjonalnym odżywianiu ważne jest spożywanie odpowiedniej liczby posiłków w ciągu dnia i właściwe odstępy między nimi