Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RLIxhXzCO9XLf
Zdjęcie przedstawia kombajn zbożowy podczas pracy na polu, który kosi zboże. Za kombajnem ścielą się pozostałości po skoszonym zbożu.

Regiony występowania rolnictwa uprzemysłowionego i ekologicznego

Źródło: dostępny w internecie: pxhere.com, domena publiczna.

Czy zastanawiało Cię kiedyś, kto wyprodukował produkty żywnościowe, które kupujesz i które spożywasz? Może zdarzyło Ci się odczytać kraj pochodzenia danego produktu, ale umknęło Twojej uwadze, z jakiej produkcji pochodzi? Czy jest to wyrób ekologiczny, czy z masowego rolnictwa uprzemysłowionego? Czy warto zwracać uwagę na etykiety i wybierać produkty ekologiczne?

Twoje cele
  • Poznasz wybrane, główne regiony rozwoju rolnictwa uprzemysłowionego i ekologicznego oraz wskażesz te regiony na mapie świata.

  • Scharakteryzujesz wybrane regiony rozwoju rolnictwa uprzemysłowionego i ekologicznego.

  • Wyjaśnisz znaczenie rolnictwa uprzemysłowionego i ekologicznego dla wyżywienia ludności na świecie.