Pod koniec XIX w. wiele mikroorganizmów zostało zidentyfikowanych jako patogeny, czyli czynniki chorobotwórcze. Należą do nich bakterie, które powodują szereg chorób człowieka, np.: gruźlicę, tężec, infekcje dróg oddechowych czy zakażenia pokarmowe.
W dawnych epokach w chwilach największego kryzysu, związanego np. z epidemią, większość lekarzy zazwyczaj nagle znikała, żeby uniknąć niebezpieczeństwa. Do walki z zarazą przystępowała garstka najodważniejszych chirurgów, którzy przed zarażeniem chronili się za pomocą oryginalnych masek, przypominających ptasie głowy z długimi, sięgającymi 45 cm dziobami. Stąd często nazywano ich „dziobatymi lekarzami”. Owe „dzioby” były najważniejszą częścią maski. Napełniano je aromatycznymi ziołami i przyprawami, co miało tłumić nieznośny odór morowego powietrza. Żeby odwrócić od lekarzy zły urok, otwory na oczy w maskach zakrywano barwionym na czerwono szkłem.
Nieodzownym atrybutem dziobatego lekarza była także laska, którą nazywano „kijem do łaskotania”. Służyła medykowi do utrzymywania odpowiedniego dystansu od pacjenta.
Indeks górny Oprac. na podstawie: Nathan Belofsky, Jak dawniej leczono, czyli plomby z mchu i inne historie, tłum. G. Siwek, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 61. Indeks górny koniecOprac. na podstawie: Nathan Belofsky, Jak dawniej leczono, czyli plomby z mchu i inne historie, tłum. G. Siwek, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 61.
W celu wykluczenia obecności chorób przenoszonych przez bakterie wykonuje się różne badania – zwykle są to badania mikroskopowe krwi oraz wymazy w kierunku wykrycia określonych mikroorganizmów.
Przeanalizujesz zasady przygotowania preparatu mikroskopowego.
Dokonasz obserwacji mikroskopowej bakterii.
Scharakteryzujesz etapy barwienia metodą Grama.
Rozpoznasz wybrane bakterie na preparacie mikroskopowym.