Zdjęcie przedstawia trzy łyżeczki. Jedna jest wypełniona białymi kryształkami, druga jasnobrązowymi, na trzeciej znajduje się brązowy proszek. To prawdopodobnie sól, cukier brązowy i cynamon.
Co przedstawia krzywa rozpuszczalności?
Dzięki rozpuszczalności wiemy, ile maksymalnie gramów związku chemicznego może rozpuścić się w 100 g wody.
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
W życiu codziennym spotykamy się z pojęciem rozpuszczalności w wodzie, na przykład słodząc herbatę, czy soląc zupę. Ale czy potrafisz powiedzieć, ile łyżeczek cukru maksymalnie rozpuści się w szklance wody? Czy takie dane możemy odczytać z jakiegoś wykresu? W tym module przypomnisz sobie, co przedstawia krzywa rozpuszczalności i jakie wartości znajdują się na osi x i y.
Twoje cele
Zdefiniujesz pojęcia związane rozpuszczalnością substancji.
Opiszesz zmiany rozpuszczalności ciał stałych i gazów w wodzie w zależności od temperatury.
Dokonasz analizy wykresów krzywych rozpuszczalności substancji.
Narysujesz wykresy rozpuszczalności substancji stałych i gazów.