Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1ZjIr1npsJUo
Zdjęcie przedstawia trzy łyżeczki. Jedna jest wypełniona białymi kryształkami, druga jasnobrązowymi, na trzeciej znajduje się brązowy proszek. To prawdopodobnie sól, cukier brązowy i cynamon.

Co przedstawia krzywa rozpuszczalności?

Dzięki rozpuszczalności wiemy, ile maksymalnie gramów związku chemicznego może rozpuścić się w 100 g wody.
Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

W życiu codziennym spotykamy się z pojęciem rozpuszczalności w wodzie, na przykład słodząc herbatę, czy soląc zupę. Ale czy potrafisz powiedzieć, ile łyżeczek cukru maksymalnie rozpuści się w szklance wody? Czy takie dane możemy odczytać z jakiegoś wykresu? W tym module przypomnisz sobie, co przedstawia krzywa rozpuszczalności i jakie wartości znajdują się na osi x i y.

Twoje cele
  • Zdefiniujesz pojęcia związane rozpuszczalnością substancji.

  • Opiszesz zmiany rozpuszczalności ciał stałych i gazów w wodzie w zależności od temperatury.

  • Dokonasz analizy wykresów krzywych rozpuszczalności substancji.

  • Narysujesz wykresy rozpuszczalności substancji stałych i gazów.