R10dEplPAS4yu
Zdjęcie przedstawiające fioletowy kalafior po zanurzeniu w roztworze sody oczyszczonej, który ma kolor różowo‑fioletowy oraz po zanurzeniu w roztworze kwasu octowego, mający kolor ciemnozielony.

Jak zmierzyć pH?

Fioletowy kalafior namoczony w sodzie oczyszczonej (wodorowęglanie sodu, NaHCO3 ) (po prawej) i kwasie octowym (kwasie etanowym, CH3COOH) (po lewej). Antocyjanina jako barwnik zawarty w fioletowym kalafiorze działa jako wskaźnik pH.
Źródło: ProboscideaRubber15, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 4.0.

We wszystkich otaczających nas organizmach żywych ustalana jest równowaga kwasowo‑zasadowa. Nawet niewielka zmiana pH środowiska może mieć ogromne konsekwencje. Szacuje się, że zmiany pH oceanu, sięgające kilku procent, doprowadzają do roztworzenia się muszli małż. U człowieka pH również spełnia bardzo ważną rolę. Krew w naszym organizmie ma swój określony, lekko zasadowy odczyn. Szybkie rozpoznanie zmiany pH organizmu pozwala na postawienie odpowiedniej diagnozy. Dlatego tak ważne jest zastosowanie metod pH‑metrycznych.

Twoje cele
  • Nauczysz się dobierać odpowiednie metody wyznaczania pH w określonym zakresie.

  • Określisz sposoby wyznaczania pH.

  • Poprawnie dobierzesz wskaźniki pH.

  • Wytłumaczysz zasadę działania pH‑metru.