Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RskrIoRIHpXd1
Zdjęcie przedstawia kurze jaja leżące na sianie. Są całe jajka, skorupki, a w jednym jajku znajdują się żółtko i białko.

Jak wykryć białka?

Powszechnie wiadomo, że jajko kurze zawiera białka. Jednak jak możemy to wykazać?
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Białka są związkami chemicznymi, zbudowanymi z połączonych ze sobą aminokwasów. Nazywane są również biocząsteczkami lub makrocząsteczkami. Masy cząsteczkowe białek sięgają kilku tysiącom jednostek masy atomowej. Są podstawowymi elementami budulcowymi organizmów. Pełnią różne funkcje – katalizują reakcje metaboliczne, reagują na bodźce czy pełnią funkcję enzymatyczną. Białka mają w sobie zapisaną informację genetyczną – są więc nośnikiem danych i tak jak pendrive, mogą je przekazywać dalej. Wykrywanie białek ma duże znaczenie w badaniu organizmów, ponieważ dzięki temu możemy wiele dowiedzieć się o budowie wirusów lub bakterii, a później z nimi walczyć.

Twoje cele
  • Opiszesz metody wykrywania białek.

  • Porównasz metody wykrywania białek pod względem użytych substratów i otrzymanych produktów.

  • Zaplanujesz doświadczenie, w którym wykryjesz białko.