Przeczytaj
AminokwasyAminokwasy, ze względu na obecność w cząsteczkach grupy karboksylowej i grupy aminowej, mogą się ze sobą łączyć w tzw. reakcji kondensacji aminokwasów. PolipeptydyPolipeptydy oraz białkabiałka są polimerami zbudowanymi ze skondensowanych reszt aminokwasowych.
Jeśli poddamy aminokwasy z dwoma reaktywnymi grupami funkcyjnymi (aminową i karboksylową) reakcji kondensacji, możemy otrzymać różne polipeptydy o tym samym składzie aminokwasowym, ale różnej ich kolejności. Na przykład poddając kondensacji sześć różnych aminokwasów, możemy otrzymać różnych heksapeptydów ().
Wykrywanie białek
Reakcja biuretowa
Polega na reakcji jonów w środowisku zasadowym z roztworem białkabiałka, w wyniku czego tworzą się związki, które barwią roztwór na kolor fioletowy.
Pozytywny wynik reakcji biuretowej świadczy o obecności w badanej próbce co najmniej dwóch wiązań peptydowych, które występują bezpośrednio obok siebie lub przedzielonych maksymalnie jednym atomem węgla.
Nazwa testu pochodzi od najprostszego związku, który ulega reakcji – biuretu. Alternatywna nazwa – reakcja Piotrowskiego lub odczyn Piotrowskiego – pochodzi od nazwiska polskiego fizjologa Gustawa Piotrowskiego, który opisał ją w roku.
Reakcja ksantoproteinowa
Polega na działaniu stężonym na białko. Pod wpływem tego kwasu tworzą się pochodne, które mają żółte zabarwienie.
Pozytywny wynik reakcji ksantoproteinowej dają białka, które posiadają w swojej cząsteczce reszty aminokwasów aromatycznych (fenyloalaniny, tryptofanu, tyrozyny). Podczas reakcji dochodzi do nitrowania aromatycznych reszt aminokwasowych, co prowadzi z kolei do powstania żółtego zabarwienia.
Reakcja cystynowa
Test ten polega na wykrywaniu w białkach reszt aminokwasowych, które zawierają siarkę (reszt cystyny i cysteiny), w reakcji z azotanem() ołowiu() lub etanianem (octanem) ołowiu(), po wcześniejszym przeprowadzeniu siarki z grupy tiolowej .
W wyniku powyższej reakcji otrzymujemy siarczek sodu, który reaguje z jonami ołowiu(), powodując wytrącenie się czarnego osadu siarczku ołowiu().
Reakcja ninhydrynowa
Próba ninhydrynowa polega na wykrywaniu wolnych grup aminowych w aminokwasach, ale także peptydach i białkach w reakcji z ninhydryną. W efekcie otrzymujemy roztwór o barwie niebieskofioletowej. Związek odpowiedzialny za tę barwę nazywamy „purpurą Ruhemanna”. Pozytywny wynik tego testu można otrzymać, badając również sole amonowe, aminocukry i amoniak.
Zobacz, jak wykryć obecność białka w produktach spożywczych
Zapoznaj się z poniższym filmem, a następnie wypełnij dokumentację doświadczenia.
Słownik
związki chemiczne często obecne w organizmach żywych; zbudowane z co najmniej jednej grupy karboksylowej () oraz grupy aminowej ()
znane również pod nazwą: proteiny; są to wielkocząsteczkowe związki chemiczne, w których skład wchodzą reszty aminokwasowe (aminokwasy), powiązane za pomocą wiązania peptydowego
peptydy, w których skład wchodzą od do reszt aminokwasowych; peptydy zawierające ilość reszt aminokwasowych, znajdujące się w górnej granicy tego przedziału (czysto umownej i nieostrej), określa się jako białka
typ wiązania amidowego obecnego w białkach i peptydach, powstaje pomiędzy dwoma aminokwasami, z których jeden wykorzystuje do jego tworzenia grupę -karboksylową, a drugi -aminową
Bibliografia
M. Krzeczkowska, J. Loch, A. Mizera, Repetytorium chemia. Liceum – poziom podstawowy i rozszerzony, Warszawa – Bielsko‑Biała 2010.
encyklopedia.pwn.pl