Fotografia prezentuje różne rodzaje owoców i warzyw ułożone w grupach obok siebie, znajdują się tam m.in.: bakłażany, marchewki, wiśnie, banany, morele i papryka.
Transport produktów fotosyntezy w roślinie
Produkty fotosyntezy nadają słodki smak warzywom i owocom.
Źródło: http://pixabay.com, domena publiczna.
Jak sądzisz, co sprawia, że zarówno korzeń marchwi, jak i owoce czereśni są słodkie? Związki odpowiedzialne za słodycz lubianych przez nas warzyw i owoców powstają w procesie fotosyntezy, a następnie są transportowane z liści roślin do owoców i korzeni. Droga, jaką pokonują, może zatem odbywać się w dwóch kierunkach – w górę lub w dół rośliny.
Twoje cele
Opiszesz zjawisko transportu związków organicznych (cukrów) w roślinie.
Wykażesz związek budowy łyka z rolą, jaką pełni.
Wyjaśnisz mechanizm przepływu masowego pod ciśnieniem.