Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1P8TWsUKzKtq
Zdjęcie przedstawia szklanki, w każdej z nich jest inny sok. Jego składnikiem jest owoc lub warzywo, które jest zanurzone w danym soku i leży przed szklanką. Od lewej jest to: sok cytrynowy, marchewkowy, pomidorowy, sok z buraków oraz sok z ogórków.

Porównanie cech rolnictwa uprzemysłowionego i ekologicznego

Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.

Robiąc zakupy, bardzo często dostrzegasz piękne, kolorowe owoce i warzywa. Cieszą one nasze oczy swoim wyglądem, a poukładane w skrzynkach każde osobno, sprawiają wrażenie, jakby były jednakowe. Czy zdarzyło Ci się kiedyś kupić tego typu produkty, na przykład jabłka? Jeśli tak, to czy po spróbowaniu nie spotkało Cię rozczarowanie? Czy były one soczyste i smaczne, czy może bez smaku? Zdarza się, że wygląd produktu nie idzie w parze z jego smakiem. Dlatego coraz częściej pojawiają się w sklepach stanowiska z żywnością ekologiczną. Ponadto wielu z nas chętnie kupuje na rynku i zaopatruje się w droższe, czasami mniej okazale wyglądające, lecz odznaczające się lepszymi walorami smakowymi produkty (ponieważ pochodzą one z upraw ekologicznych). Spożywanie tego typu owoców, warzyw, jajek czy mięsa sprawia nam przyjemność, zatem coraz częściej wolimy zapłacić więcej, aby nabyć smaczniejszą i zdrowszą żywność.

Twoje cele
  • Sklasyfikujesz rodzaje rolnictwa ze względu na poziom uprzemysłowienia produkcji rolnej.

  • Porównasz cechy rolnictwa uprzemysłowionego i ekologicznego.

  • Przedstawisz wady i zalety rolnictwa uprzemysłowionego i ekologicznego.

  • Uzasadnisz wyższość produktów ekologicznych nad produktami pochodzącymi z rolnictwa uprzemysłowionego.