RolnictworolnictwoRolnictwo, ze względu na poziom uprzemysłowienia produkcji rolnej, można podzielić na uprzemysłowione i ekologiczne. Oba typy są charakterystyczne dla krajów wysoko rozwiniętych.
RFYLxVGl0n8Za
R1GDZVnFOnfBU
Zasady i cele rolnictwa ekologicznego – tekst źródłowy
1
Zasada zdrowotności
Rolnictwo ekologiczne ma na celu potęgowanie zdrowotności gleby, roślin, zwierząt, człowieka i Ziemi, jako elementów niepodzielnej jedności. […]
Zasada ekologii
Rolnictwo ekologiczne funkcjonuje na wzór systemów ekologicznych, mając na uwadze obieg materii i przepływ energii w przyrodzie; wpisuje się w te procesy i pomaga je podtrzymywać. […]
Zasada sprawiedliwości
Rolnictwo ekologiczne jest kształtowane w oparciu o relacje, które gwarantują godne życie ludzi we wspólnym środowisku. […]
Zasada troskliwości
Rolnictwo ekologiczne jest prowadzone przezornie, w poczuciu odpowiedzialności za zdrowie i dobrostan współczesnych i przyszłych pokoleń oraz za równowagę przyrodniczą w środowisku. […]
Indeks dolny Źródło: IFOAM Organics International, Zasady i cele rolnictwa ekologicznego – wprowadzenie, IFOAM.bio (dostęp 28.04.2021). Indeks dolny koniecŹródło: IFOAM Organics International, Zasady i cele rolnictwa ekologicznego – wprowadzenie, IFOAM.bio (dostęp 28.04.2021).
Sposoby oznaczania produktów ekologicznych
Nie wszystkie produkty zapakowane w szary papier i mające w nazwie „bio” lub „eko” są produktami ekologicznymi. Muszą one spełniać określone kryteria i być odpowiednio oznakowane.
R1YTedL4Hq7ik
Europejskie logo żywności ekologicznej daje pewność co do pochodzenia i jakości kupowanej żywności i napojów. Obecność tego logo na produktach zapewnia nas o ich zgodności z rozporządzeniem UE w sprawie rolnictwa ekologicznego. Według norm UE, produkt przetworzony musi składać się w co najmniej 95% z surowców pochodzących z rolnictwa ekologicznego.
R1EvTLHgadmLz
R12HsoMKNcoGn
Obowiązki jednostki certyfikującej
Funkcjonowanie systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym jest dla konsumenta gwarancją, że środki spożywcze znajdujące się na rynku wyprodukowane zostały zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego i są wolne od zakazanych substancji chemicznych, a podczas ich produkcji nie stosowano niedozwolonych nawozów sztucznych, środków ochrony roślin oraz organizmów zmodyfikowanych genetycznie.
W praktyce obowiązki jednostki certyfikującej sprawowane są poprzez:
przeprowadzanie fizycznej kontroli wszystkich producentów ekologicznych przynajmniej raz w roku,
pobieranie próbek i poddawanie ich analizie celem wykrycia pozostałości środków niedozwolonych w produkcji ekologicznej,
pobieranie próbki w każdym przypadku stwierdzenia podejrzenia stosowania środków niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym,
sprawdzanie technologii produkcji – czy jest zgodna z zasadami rolnictwa ekologicznego, określonymi w przepisach prawa,
wydawanie świadectwa/certyfikatu każdemu podmiotowi, który podlega kontroli i który spełnia w obszarze swej działalności wymogi określone w przepisach o rolnictwie ekologicznym,
prowadzenie wykazu zawierającego nazwy i adresy podmiotów gospodarczych objętych kontrolą i posiadających certyfikat.
W 2018 roku największym procentem gospodarstw ekologicznych we wszystkich gospodarstwach rolnych mogły pochwalić się takie kraje Unii Europejskiej, jak: Austria (24,1%), Estonia (20,6%), Szwecja (20,3%), Włochy (15,2%) czy Czechy (14,8%). Spośród krajów europejskich nienależących do UE najwyższą wartość zaobserwowano w Szwajcarii (15,4%). Polska znalazła się na dość odległym miejscu, w 2018 roku tylko 3,3% gospodarstw rolnych naszego kraju były gospodarstwami ekologicznymi.
Słownik
chów ekstensywny
chów ekstensywny
chów zwierząt polegający na ich wypasie na naturalnych terenach zielonych
chów przemysłowy (intensywny)
chów przemysłowy (intensywny)
chów zwierząt polegający na utrzymywaniu inwentarza w budynkach gospodarczych
GMO
GMO
inaczej żywność modyfikowana, jest to żywność wyprodukowana z roślin lub zwierząt (albo przy ich użyciu), które zostały wcześniej ulepszone za pomocą technik inżynierii genetycznej Indeks dolny Źródło: Encyklopedia PWN Indeks dolny koniecŹródło: Encyklopedia PWN
irygacja
irygacja
nawadnianie pól
mozaikowy system gospodarowania
mozaikowy system gospodarowania
pole podzielone na mniejsze fragmenty, na których uprawia się różne rośliny
melioracja
melioracja
(w węższym znaczeniu) odwadnianie pól
nawóz mineralny (sztuczny)
nawóz mineralny (sztuczny)
sole mineralne lub inne związki chemiczne dodawane do gleby w celu wyrównania ubytku niektórych pierwiastków Indeks dolny Źródło: SJP PWN Indeks dolny koniecŹródło: SJP PWN
rolnictwo
rolnictwo
dziedzina gospodarki obejmująca uprawę ziemi i roślin oraz hodowlę zwierząt Indeks dolny Źródło: SJP PWN Indeks dolny koniecŹródło: SJP PWN