Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Polecenie 1

Przeanalizuj poniższą grafikę i porównaj cechy rolnictwa oraz produktów rolnych pochodzących z rolnictwa uprzemysłowionego i ekologicznego.

RgHoGTDAc72EF
(Uzupełnij).
RZWOGtmpskSsQ
Grafika przedstawia porównanie rolnictwa uprzemysłowionego i ekologicznego. W pierwszej pionowej kolumnie pod fotografią dorodnych, czystych marchewek znajduje się napis ROLNICTWO UPRZEMYSŁOWIONE i cyfry od 1 do 7. Przy każdej z cyfr widnieje zdjęcie, a po kliknięciu na cyfrę rozwija się opis: 1. Fotografia przedstawia pole z jeżdżącym po nim ciągnikiem z opryskiwaczem. Opis: Intensywne stosowanie nawozów mineralnych., 2. Fotografia przedstawia pole obsadzone po horyzont zielonymi roślinami. Opis: Duża wydajność i duża towarowość., 3. Fotografia przedstawia nowoczesny ciągnik z naczepą. Opis: Mechanizacja i komputeryzacja rolnictwa, co skutkuje niskim zatrudnieniem w rolnictwie., 4. Fotografia przedstawia kombajn koszący zboże. Opis: Często są to gospodarstwa wielkopowierzchniowe i monokulturowe; rolnicy wyrównują i osuszają teren, żeby łatwiej było poruszać się maszynami., 5. Fotografia przedstawia kurczaki stłoczone w setkach jeden koło drugiego, zamknięte w hali. Opis: W chowie zwierząt stosuje się pasze przemysłowe niskiej jakości (często modyfikowane), a także antybiotyki i hormony w celu przyspieszenia wzrostu organizmów; charakterystyczny jest chów przemysłowy., 6. Fotografia przedstawia jabłka w znacznym zbliżeniu. Opis: Uzyskuje się duże zbiory roślin, wszystkie są kształtne, duże i ładnie wyglądają, lecz mają mniejsze walory smakowe i odżywcze; ponadto ich cena jest niska., 7. Fotografia przedstawia jajka leżące piętrowo na matlesach. Opis: Mięso wieprzowe i wołowe jest przerośnięte, ładnie wygląda, mięso drobiowe jest skarlałe i sine, jaja są duże; natomiast walory smakowe są słabe., W drugiej pionowej kolumnie pod fotografią małych marchewek z natką znajduje się napis ROLNICTWO EKOLOGICZNA i numery od 8 do 14. Przy każdym z nich widnieje zdjęcie, a po kliknięciu na rozwija się opis: 8. Fotografia przedstawia drewniany kompostownik wypełniony kompostem. Opis: Nie stosuje się środków ochrony roślin ani nawozów mineralnych – powszechne są nawozy naturalne., 9. Fotografia przedstawia pole częściowo obsadzone niewysokimi, zielonymi roślinami. Opis: Wydajność rolnictwa – ze względu na brak chemizacji – jest mniejsza, co przejawia się także w niższym stopniu towarowości., 10. Fotografia przedstawia ręce kucającego człowieka, który sadzi roślinę. Opis: Wykorzystywanie naturalnych, ekologicznych metod; powszechny jest płodozmian; cechą charakterystyczną są duże zasoby siły roboczej w rolnictwie., 11. Fotografia przedstawia ogród z dwoma rzędami roślin po prawej i lewej stronie oraz szeroką, piaszczystą ścieżką. Opis: Stosuje się mozaikowy system gospodarowania, powszechne są małe poletka z zadrzewieniami śródpolnymi, poprawiającymi stosunki wodne, dającymi schronienie zwierzętom oraz stwarzającymi specyficzny mikroklimat., 12. Fotografia przedstawia cztery brązowe kury spacerujące po trawie. Opis: W chowie zwierząt do ich karmienia stosuje się kiszonki i siano, zwykle wyprodukowane we własnym gospodarstwie; nie stosuje się antybiotyków i hormonów; bardzo często zwierzęta są na wolnym wybiegu., 13. Fotografia przedstawia kilka małych, żółtych jabłek leżących w wiklinowym koszyku. Opis: Otrzymuje się małe zbiory roślin, są one często brzydsze, mniejsze i o nieregularnym kształcie, lecz są bardzo smaczne i mają większe walory odżywcze., 14. Fotografia przedstawia trzy jajka leżące na sianie. Opis: Produkty zwierzęce z zewnątrz gorzej wyglądają (mięso jest mniej przerośnięte, a jaja są mniejsze), lecz za to mają smak, jaki pamiętamy z dzieciństwa.
Źródło: Englishsquare.pl sp. z o.o., CC BY-SA 3.0
Grafiki od góry, od lewej:
Pixabay License, dostępne w internecie: pixabay.com
Steven Depolo, CC BY 2.0, dostępne w internecie: flickr.com
1. Pixabay License, dostępne w internecie: pixabay.com
2. Pixabay License, dostępne w internecie: pixabay.com
3. CC0 1.0, dostępne w internecie: pxhere.com
4. Smaack, CC BY-SA 4.0, dostępne w internecie: commons.wikimedia.org
5. Pixabay License, dostępne w internecie: pixabay.com
6. Pexels License, dostępne w internecie: pexels.com
7. CC0 1.0, dostępne w internecie: pxhere.com
8. CC0 1.0, dostępne w internecie: pxhere.com
9. U.S. Department of Agriculture, CC BY 2.0, dostępne w internecie: flickr.com
10. domena publiczna, dostępne w internecie: commons.wikimedia.org
11. Pixabay License, dostępne w internecie: pixabay.com
12. Keith McDuffee, CC BY 2.0, dostępne w internecie: flickr.com
13. Pixabay License, dostępne w internecie: pixabay.com
14. CC0 1.0, dostępne w internecie: pxhere.com.