1
Pokaż ćwiczenia:
RVYU7vUOevgQB1
Ćwiczenie 1
Które z poniższych stwierdzeń jest prawdziwe? Możliwe odpowiedzi: 1. Zarówno rolnictwo uprzemysłowione, jak i ekologiczne są charakterystyczne dla krajów wysoko rozwiniętych., 2. Rolnictwo uprzemysłowione występuje głównie w krajach słabo rozwiniętych, a rolnictwo ekologiczne w krajach wysoko rozwiniętych., 3. Rolnictwo ekologiczne występuje głównie w krajach słabo rozwiniętych, a rolnictwo uprzemysłowione w krajach wysoko rozwiniętych., 4. Zarówno rolnictwo uprzemysłowione, jak i ekologiczne są charakterystyczne dla krajów słabo rozwiniętych.
R19zQcy1iAAto1
Ćwiczenie 2
Zaznacz cechy rolnictwa ekologicznego. Możliwe odpowiedzi: 1. duże zasoby siły roboczej, 2. częste stosowanie nawozów mineralnych, 3. duża towarowość, 4. mozaikowy system gospodarowania
RUlFhSydnr3891
Ćwiczenie 3
Łączenie par. Oceń, czy podane stwierdzenia są prawdziwe, czy fałszywe. Rolnictwo ekologiczne staje się coraz bardziej powszechne.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Wygląd zewnętrzny produktu rolnego jest gwarantem jego jakości.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Wielu kupców, wykorzystując fakt zwiększonej ostatnio świadomości konsumentów na temat zdrowego żywienia, oszukuje ludzi i sprzedaje po wyższych cenach produkty pochodzące z rolnictwa uprzemysłowionego jako ekożywność. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
R1Ky7IdwK3MmT2
Ćwiczenie 4
Uporządkuj podane wyrażenia tak, aby tworzyły ciąg przyczynowo-skutkowy. Elementy do uszeregowania: 1. brak zużycia nawozów sztucznych, 2. wysokie ceny produktu, 3. małe plony, 4. niewielki popyt na produkty ekologiczne
R1FOfJxpxlou82
Ćwiczenie 5
Przyporządkuj podane wyrażenia do odpowiednich kategorii. Zalety rolnictwa uprzemysłowionego Możliwe odpowiedzi: 1. - niewielkie zużycie energii elektrycznej, 2. - wytwarzanie smacznych i wysoko wartościowych produktów, 3. - niskie ceny produktów, 4. - ograniczenie chorób zwierząt i roślin, 5. - mniejsza presja na środowisko naturalne, 6. - zmniejszenie problemu głodu i niedożywienia Zalety rolnictwa ekologicznego Możliwe odpowiedzi: 1. - niewielkie zużycie energii elektrycznej, 2. - wytwarzanie smacznych i wysoko wartościowych produktów, 3. - niskie ceny produktów, 4. - ograniczenie chorób zwierząt i roślin, 5. - mniejsza presja na środowisko naturalne, 6. - zmniejszenie problemu głodu i niedożywienia
RoTAWN9dHrC8X2
Ćwiczenie 6
Uzupełnij poprawnymi wyrażeniami poniższy test. Rolnictwo ekologiczne ma wiele zalet, jednakże można wymienić kilka jego wad. Jedną z są 1. chorób u roślin, 2. większe, 3. spadek, 4. przemysłu, 5. maszynowego, 6. odzieżowego, 7. mniejsze, 8. obniżenia, 9. podwyższenia, 10. wzrost plony, co jest konsekwencją niskiego poziomu chemizacji. Sprzyja to także rozwojowi 1. chorób u roślin, 2. większe, 3. spadek, 4. przemysłu, 5. maszynowego, 6. odzieżowego, 7. mniejsze, 8. obniżenia, 9. podwyższenia, 10. wzrost, co w konsekwencji tym bardziej zmusza rolników do 1. chorób u roślin, 2. większe, 3. spadek, 4. przemysłu, 5. maszynowego, 6. odzieżowego, 7. mniejsze, 8. obniżenia, 9. podwyższenia, 10. wzrost cen produktów ekologicznych, ponieważ duża część z nich nie nadaje się do sprzedaży. Z kolei niski poziom mechanizacji rolnictwa powoduje mniejsze zapotrzebowanie na produkty przemysłu1. chorób u roślin, 2. większe, 3. spadek, 4. przemysłu, 5. maszynowego, 6. odzieżowego, 7. mniejsze, 8. obniżenia, 9. podwyższenia, 10. wzrost oraz 1. chorób u roślin, 2. większe, 3. spadek, 4. przemysłu, 5. maszynowego, 6. odzieżowego, 7. mniejsze, 8. obniżenia, 9. podwyższenia, 10. wzrost liczby ludności rolniczej.
31
Ćwiczenie 7

Zapoznaj się z poniższym tekstem źródłowym i przedstaw koncepcję dwoistej natury systemu rolnictwa ekologicznego.

RgLa9BR790VHE
(Uzupełnij) Rolnictwo ekologiczne jest najbardziej prośrodowiskową metodą produkcji rolnej, jest to obszar bardzo ważny, ale wymaga on ciągłych zmian w celu zwiększenia udziału tego sektora produkcji. Można śmiało podkreślić, że rolnictwo ekologiczne staje się trendem światowym. Świadomość ekologiczna społeczeństwa ciągle wzrasta co wyraźnie widać przez wzrost popytu na produkty ekologiczne. Bardzo często podkreśla się dwoistą naturę systemu rolnictwa ekologicznego. Jest to przede wszystkim system wpływający pozytywnie na środowisko naturalne, co z kolei przyczynia się do osiągania szeroko rozumianych korzyści rolnośrodowiskowych. Z drugiej jednak strony rolnictwo ekologiczne jest odpowiedzią na zmieniającą się strukturę popytu na rynku. Po wielkiej fascynacji świata produkcją żywności w warunkach przemysłowych - konsument coraz częściej stwierdza, że tylko żywność powstała w warunkach jak najbardziej zbliżonych do naturalnych spełni jego oczekiwania. W ramach największych w historii Unii Europejskiej konsultacji społecznych, przeprowadzonych w celu ukierunkowania zmian prawodawstwa dotyczącego produkcji ekologicznej konsumenci wyraźnie wskazali, że gotowi są płacić wyższe ceny za produkty wytworzone z poszanowaniem środowiska naturalnego oraz dobrostanu zwierząt. Rosnące zainteresowanie konsumentów to większe możliwości sprzedaży produktów ekologicznych. Popyt na produkty ekologiczne w UE przewyższa podaż, co wraz ze specyfiką produkcji ekologicznej powoduje potrzebę importu części produktów spoza UE. Wynika to z uwarunkowań geograficznych i klimatycznych (kawa, kakao, ryż, owoce) – przepisy UE określają warunki importu. Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/rolnictwo- ekologiczne1, dostęp: 6.08.2019.
31
Ćwiczenie 8

Przeczytaj poniższy tekst źródłowy i wyjaśnij, dlaczego dochody gospodarstw ekologicznych są zbliżone do dochodów gospodarstw uprzemysłowionych.

Zapoznaj się z poniższym tekstem źródłowym i wyjaśnij, dlaczego dochody gospodarstw ekologicznych są zbliżone do dochodów gospodarstw uprzemysłowionych.

R2ZLviVvpIRXq
(Uzupełnij) Intensywny rozwój rolnictwa ekologicznego rozpoczął się w krajach Europy Zachodniej w latach osiemdziesiątych XX wieku, zaś w Polsce zainteresowanie na szerszą skalę rolnictwem ekologicznym miało miejsce dwie dekady później, w roku 2002. Na rozwój tegoż zainteresowania w dużej mierze miały wpływ negatywne czynniki, które zaistniały w krajach wysoko rozwiniętych; do najważniejszych zaliczyć należy negatywny wpływ rolnictwa na środowisko przyrodnicze, np. zanieczyszczenie wód gruntowych i powierzchniowych przez związki azotu, zmniejszenie opłacalności produkcji na skutek nadprodukcji konwencjonalnych artykułów żywnościowych, a także ograniczenie zaufania do żywności produkowanej metodami intensywnymi, obawa przed BSE, GMO, itp. Na rozwój rolnictwa ekologicznego istotny wpływ miała także integracja Polski z UE, głównie poprzez możliwość uzyskania wysokich subwencji, a także większe możliwości zbytu żywności ekologicznej. Gospodarstwa ekologiczne w UE, pomimo iż uzyskują mniejsze o około 20-30% plony, dzięki wyższym cenom produktów ekologicznych osiągają zbliżone dochody do gospodarstw konwencjonalnych. Źródło: Nowogródzka T., 2012, Stan i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, Problemy Rolnictwa Światowego, t. 12, z. 2.