Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RBa6l4qx44Cd7
Zdjęcie przedstawia leżące na drewnianych półkach butelki wina.

Klasyfikacja substancji do alkoholi i fenoli

O alkoholu mówią już najstarsze dokumenty, dzieła literackie, a także kodeksy prawa. W starożytności rozcieńczone wino spożywano jako codzienny napój. Alkohol służył nie tylko do picia, ale również jako środek leczniczy, przede wszystkim dezynfekujący i przeciwbólowy.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Etanol jest najpopularniejszym alkoholem. Napoje alkoholowe zawierające etanol spożywano już w czasach starożytnych. Wzmianki o winie znajdują się nawet w Piśmie Świętym w Księdze Rodzaju, gdzie opisano upicie się Noego po czasach potopu. Wino, jak i wszystkie napoje alkoholowe, zachowuje swoje własności głównie dzięki alkoholowi etylowemu. Z kolei roztwory fenolu są silnie trujące, dlatego znalazły zastosowane w dezynfekcji. Czy pamiętasz, jaką grupę funkcyjną posiadają oba te związki? Grupa hydroksylowa to oczywiście poprawna odpowiedź. Czy zastanawiałeś się, dlaczego etanol i fenol należą do różnych grup związków? Czy wiesz, co jest podstawą klasyfikacji danych substancji do alkoholi lub fenoli? Czy chciałbyś poznać te zasady klasyfikacji?

Twoje cele
  • Porównasz budowę alkoholi i fenoli.

  • Na podstawie wzoru i opisu ocenisz i zadecydujesz, czy dana substancja należy do alkoholi, czy do fenoli.

  • Zaprojektujesz i wykonasz doświadczenie, w którym odróżnisz fenol od etanolu.