Grafika przedstawia zielone kiełki wyrastające z nasion, które leżą w białym naczyniu.
Typy kiełkowania nasion
Kiełki są naturalnym źródłem witamin (A, B, C, E, H), soli mineralnych z mikro- i makroelementami (Ca, Zn, Mg, Fe) oraz przeciwutleniaczy (m.in. rutyny).
Źródło: Pixabay, domena publiczna.
Kiełkujące nasiona, czyli kiełki, coraz częściej pojawiają się w naszej codziennej diecie. Do najpopularniejszych, które można z łatwością wyhodować w domu, należą kiełki lucerny, brokuła, słonecznika czy rzeżuchy. Oprócz walorów smakowych mają też wiele łatwo przyswajalnych substancji odżywczych. W jaki sposób powstają? Czy u wszystkich roślin proces kiełkowania przebiega w ten sam sposób?
Twoje cele
Przeanalizujesz etapy kiełkowania nasion.
Scharakteryzujesz typy kiełkowania nasion.
Wyjaśnisz różnicę pomiędzy kiełkowaniem nadziemnym a podziemnym.
Wskażesz przykłady roślin charakteryzujących się nadziemnym i podziemnym kiełkowaniem.