bg‑green

Fazy kiełkowania

Kiełkowanie jest pierwszą fazą cyklu rozwojowego (ontogenezy) roślin. Obejmuje całokształt przemian metabolicznych zachodzących wewnątrz nasiona, w wyniku których dochodzi do aktywacji zarodkazarodekzarodka. Przemiany te dostarczają energii i substratów niezbędnych do prawidłowego wzrostu siewkisiewkasiewki.

W procesie kiełkowania wyróżnia się trzy fazy: imbibicji, kataboliczną i anaboliczną.

RYphQOYjtgWKy
Podczas kiełkowania powstają związki niezbędne do prawidłowego wzrostu siewki (m.in. fitohormony).
Źródło: Ales Kladnik, Wikimedia Commons, licencja: CC BY 2.0.
bg‑yellow

Faza imbibicji

Faza imbibicji polega na zapoczątkowaniu kiełkowania nasiona poprzez jego pęcznienie. Zjawisko to możliwe jest tylko w odpowiednich warunkach środowiskowych – w wysokiej wilgotności i właściwej temperaturze. Pęcznienie polega na intensywnym i pasywnym pobieraniu wody na skutek różnicy potencjałów wodypotencjał wodypotencjałów wody między suchym nasionem (niski potencjał) a środowiskiem zewnętrznym (wysoki potencjał). Konsekwencją pobierania wody przez koloidykoloidykoloidy (białka, skrobię) jest zwiększenie masy i objętości nasiona. Podczas imbibicji obserwuje się również wzrost intensywności oddychania komórkowego, podczas którego wykorzystywane są rezerwy substancji zapasowych. Kiełkujący zarodek korzysta z substancji zapasowych zgromadzonych w bielmiebielmobielmie, obielmieobielmoobielmie lub liścieniach.

R1GCXU0je3xdW
Grafika przedstawia budowę nasiona rośliny jednoliściennej. Nasiono jest owalne, z lekko spłaszczonym jednym końcem. W jego wnętrzu znajduje się zarodek posiadający w górnej części jeden zielony liścień. Struktury te otoczone są przez bielmo, które z kolei ochrania gruba łupina nasienna.
Budowa nasiona rośliny jednoliściennej.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.
bg‑yellow

Faza kataboliczna

Kolejnym etapem kiełkowania jest faza kataboliczna. Dominują w niej procesy rozkładu substancji zapasowych. Początkowo w wyniku hydrolizy wielkocząsteczkowe związki organiczne rozkładane są do związków drobnocząsteczkowych, np. polisacharydy do cukrów prostych, a białka do aminokwasów. Produkty te wykorzystywane są w kolejnej fazie kiełkowania do syntezy związków strukturalnych (np. białek) i fitohormonów. Podczas fazy katabolicznej obserwuje się również pękanie łupiny nasiennejłupina nasiennałupiny nasiennej, co jest konsekwencją nagromadzenia się wody w nasionie. Z pękniętego nasiona jako pierwszy wyrasta korzeń zarodkowy. Pobiera on wodę i sole mineralne niezbędne do dalszego wzrostu rośliny.

RT65B0CW4m6zF1
Zdjęcie przedstawia kiełkującą fasolę na sześciu różnych etapach wzrostu. Po lewej stronie grafiki widoczne jest suche, białe nasiono. Obok niego widoczne jest żółte pęknięte nasiono, z którego wyrasta krótki korzeń zarodkowy. Następnie, w kolejnych dwóch etapach pojawia się liścień oraz uwidacznia się i wydłuża hipokotyl – podliścieniowa część łodygi. Rozwijają się także korzenie. Kolejna siewka posiada już zieloną blaszkę liściową. U przedostatniej siewki wzrasta epikotyl. Ostatnia siewka, najbardziej na prawo, posiada w pełni rozwinięte liście właściwe, rozbudowane korzenie oraz zazieleniony epikotyl i hipokotyl.
Kiełkująca fasola (Phaseolus vulgaris).
Źródło: Marco Verch, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 2.0.
bg‑yellow

Faza anaboliczna

Na fazę anaboliczną składają się procesy syntezy składników komórek, umożliwiające dalszy wzrost i rozwój zarodka. Na przykład aminokwasy uzyskane podczas fazy katabolicznej wykorzystywane są do syntezy nowych białek komórkowych, a w konsekwencji także do wzrostu siewki. Pierwsze etapy wzrostu siewek (a ostatnie etapy kiełkowania nasion) mogą przebiegać na dwa sposoby, określane jako kiełkowanie nadziemne i podziemne.

bg‑green

Typy kiełkowania nasion

bg‑yellow

Kiełkowanie nadziemne (epigeiczne)

W przypadku kiełkowania nadziemnego (epigeicznego) po pojawieniu się korzenia zarodkowego zachodzi wydłużanie części podliścieniowej łodygi, czyli hipokotyluhipokotylhipokotylu. Powoduje to wyniesienie nad powierzchnię gleby liścieni, które następnie zazieleniają się i początkowo pełnią funkcję organów fotosyntetyzujących. Pod wpływem światła rozwijają się blaszki liściowe liści właściwych. Liścienie zasychają, a fotosynteza przeprowadzana jest przez liście właściwe. Rośliny, u których występuje kiełkowanie epigeiczne, to np. fasola, rzodkiewka, cebula, buk, świerk.

RcAumWQDtBQno1
W pierwszym etapie widoczne jest nasiono owalne, brązowe nasiono. W drugim etapie łupina nasienna pęka po boku, uwalniając korzeń zarodkowy. Następnie zaczyna być widoczny hipokotyl. Znajduje się on w zarodku poniżej miejsca połączenia liścieni z osią zarodkową, a powyżej korzenia zarodkowego. W kolejnym etapie łupina nasienna zostaje otoczona przez liścień, hipokotyl staje się cienką, zieloną łodyżką między korzeniem a liścieniem, a w ziemi tworzy się palowy system korzeniowy. Zielony hipokotyl dalej się wydłuża, a liścień wyrasta ponad powierzchnię ziemi, system korzeniowy rozrasta się w dół i na boki. W kolejnych etapach wykształca się blaszka liściowa. Ostatecznie roślina posiada widoczne dwa liście, zielony epikotyl, jaśniejszy, smukły hipokotyl oraz mały liścień, a także rozbudowany w dół i na boki system korzeniowy.
Poszczególne etapy kiełkowania nadziemnego na przykładzie nasion fasoli (Phaseolus).
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑yellow

Kiełkowanie podziemne (hipogeiczne)

W kiełkowaniu podziemnym (hipogeicznym) jako pierwszy wydłuża się epikotylepikotylepikotyl, czyli część łodygi występująca pomiędzy liścieniem lub liścieniami a pąkiem szczytowym. W tym czasie liścienie pozostają pod ziemią. Rozrastają się również korzenie i następuje wydłużanie epikotylu, czego następstwem jest wyniesienie nad glebę pierwszego liścia. Rośliny, u których występuje kiełkowanie hipogeiczne, to np. kukurydza, groch, dąb, leszczyna, zboża.

R13P0tIbLK5pf1
Grafika przedstawia poszczególne etapy kiełkowania podziemnego na przykładzie nasion grochu. Na początku łupina nasienna pęka, uwalniając do ziemi korzeń zarodkowy. Epikotyl powoli wydłuża się. Korzenie ulegają wzrostowi w dół i na boki, natomiast liście wznoszą się ponad powierzchnię gleby.
Poszczególne etapy kiełkowania podziemnego na przykładzie nasion grochu (Pisum). Kiedy łupina nasienna pęka, w kierunku gleby wyrasta korzeń zarodkowy. Epikotyl powoli wydłuża się. Korzenie ulegają wzrostowi, natomiast liście wznoszą się ponad powierzchnię gleby.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY 3.0.

Słownik

bielmo
bielmo

tkanka w nasionach roślin okrytonasiennych; początkowo pełni funkcję odżywczą dla rozwijającego się zarodka, w późniejszym czasie magazynuje substancje zapasowe niezbędne w procesie kiełkowania

epikotyl
epikotyl

łodyżka nadliścieniowa; odcinek łodygi rozpoczynający się nad liścieniami, sięgający do pierwszego liścia

hipokotyl
hipokotyl

osiowy organ roślin nasiennych znajdujący się między korzeniem a liścieniami, którego zaczątek istnieje w większości zarodków; wydłużanie się hipokotylu w czasie kiełkowania powoduje wyniesienie liścieni ponad powierzchnię ziemi, dzięki czemu mogą one funkcjonować jako organy fotosyntetyzujące

koloidy
koloidy

substancje, które nie tworzą jednorodnych mieszanin z fazą rozpraszającą, np. tłuszcz w wodzie

łupina nasienna
łupina nasienna

twarda, wielowarstwowa okrywa, która chroni nasiona przed uszkodzeniami

obielmo
obielmo

tkanka odżywcza w nasionach roślin okrytonasiennych typu obielmowego; rozwija się z diploidalnego ośrodka zalążka i magazynuje substancje pokarmowe wykorzystywane w czasie kiełkowania

potencjał wody
potencjał wody

ilość energii swobodnej (zdolność do wykonania pracy użytecznej) wnoszonej do układu przez każdy mol wody; woda zawsze przemieszcza się z miejsc o wyższym potencjale wody do miejsc o potencjale niższym

siewka
siewka

roślina we wczesnym (wegetatywnym) stadium rozwoju wyrosła z nasiona

zarodek
zarodek

zawiązek nowej rośliny; u mszaków, paprotników i roślin nasiennych powstaje z zapłodnionej komórki jajowej we wczesnym stadium rozwoju