Przeczytaj
Fazy kiełkowania
Kiełkowanie jest pierwszą fazą cyklu rozwojowego (ontogenezy) roślin. Obejmuje całokształt przemian metabolicznych zachodzących wewnątrz nasiona, w wyniku których dochodzi do aktywacji zarodkazarodka. Przemiany te dostarczają energii i substratów niezbędnych do prawidłowego wzrostu siewkisiewki.
W procesie kiełkowania wyróżnia się trzy fazy: imbibicji, kataboliczną i anaboliczną.
Faza imbibicji
Faza imbibicji polega na zapoczątkowaniu kiełkowania nasiona poprzez jego pęcznienie. Zjawisko to możliwe jest tylko w odpowiednich warunkach środowiskowych – w wysokiej wilgotności i właściwej temperaturze. Pęcznienie polega na intensywnym i pasywnym pobieraniu wody na skutek różnicy potencjałów wodypotencjałów wody między suchym nasionem (niski potencjał) a środowiskiem zewnętrznym (wysoki potencjał). Konsekwencją pobierania wody przez koloidykoloidy (białka, skrobię) jest zwiększenie masy i objętości nasiona. Podczas imbibicji obserwuje się również wzrost intensywności oddychania komórkowego, podczas którego wykorzystywane są rezerwy substancji zapasowych. Kiełkujący zarodek korzysta z substancji zapasowych zgromadzonych w bielmiebielmie, obielmieobielmie lub liścieniach.
Faza kataboliczna
Kolejnym etapem kiełkowania jest faza kataboliczna. Dominują w niej procesy rozkładu substancji zapasowych. Początkowo w wyniku hydrolizy wielkocząsteczkowe związki organiczne rozkładane są do związków drobnocząsteczkowych, np. polisacharydy do cukrów prostych, a białka do aminokwasów. Produkty te wykorzystywane są w kolejnej fazie kiełkowania do syntezy związków strukturalnych (np. białek) i fitohormonów. Podczas fazy katabolicznej obserwuje się również pękanie łupiny nasiennejłupiny nasiennej, co jest konsekwencją nagromadzenia się wody w nasionie. Z pękniętego nasiona jako pierwszy wyrasta korzeń zarodkowy. Pobiera on wodę i sole mineralne niezbędne do dalszego wzrostu rośliny.
Faza anaboliczna
Na fazę anaboliczną składają się procesy syntezy składników komórek, umożliwiające dalszy wzrost i rozwój zarodka. Na przykład aminokwasy uzyskane podczas fazy katabolicznej wykorzystywane są do syntezy nowych białek komórkowych, a w konsekwencji także do wzrostu siewki. Pierwsze etapy wzrostu siewek (a ostatnie etapy kiełkowania nasion) mogą przebiegać na dwa sposoby, określane jako kiełkowanie nadziemne i podziemne.
Typy kiełkowania nasion
Kiełkowanie nadziemne (epigeiczne)
W przypadku kiełkowania nadziemnego (epigeicznego) po pojawieniu się korzenia zarodkowego zachodzi wydłużanie części podliścieniowej łodygi, czyli hipokotyluhipokotylu. Powoduje to wyniesienie nad powierzchnię gleby liścieni, które następnie zazieleniają się i początkowo pełnią funkcję organów fotosyntetyzujących. Pod wpływem światła rozwijają się blaszki liściowe liści właściwych. Liścienie zasychają, a fotosynteza przeprowadzana jest przez liście właściwe. Rośliny, u których występuje kiełkowanie epigeiczne, to np. fasola, rzodkiewka, cebula, buk, świerk.
Kiełkowanie podziemne (hipogeiczne)
W kiełkowaniu podziemnym (hipogeicznym) jako pierwszy wydłuża się epikotylepikotyl, czyli część łodygi występująca pomiędzy liścieniem lub liścieniami a pąkiem szczytowym. W tym czasie liścienie pozostają pod ziemią. Rozrastają się również korzenie i następuje wydłużanie epikotylu, czego następstwem jest wyniesienie nad glebę pierwszego liścia. Rośliny, u których występuje kiełkowanie hipogeiczne, to np. kukurydza, groch, dąb, leszczyna, zboża.
Słownik
tkanka w nasionach roślin okrytonasiennych; początkowo pełni funkcję odżywczą dla rozwijającego się zarodka, w późniejszym czasie magazynuje substancje zapasowe niezbędne w procesie kiełkowania
łodyżka nadliścieniowa; odcinek łodygi rozpoczynający się nad liścieniami, sięgający do pierwszego liścia
osiowy organ roślin nasiennych znajdujący się między korzeniem a liścieniami, którego zaczątek istnieje w większości zarodków; wydłużanie się hipokotylu w czasie kiełkowania powoduje wyniesienie liścieni ponad powierzchnię ziemi, dzięki czemu mogą one funkcjonować jako organy fotosyntetyzujące
substancje, które nie tworzą jednorodnych mieszanin z fazą rozpraszającą, np. tłuszcz w wodzie
twarda, wielowarstwowa okrywa, która chroni nasiona przed uszkodzeniami
tkanka odżywcza w nasionach roślin okrytonasiennych typu obielmowego; rozwija się z diploidalnego ośrodka zalążka i magazynuje substancje pokarmowe wykorzystywane w czasie kiełkowania
ilość energii swobodnej (zdolność do wykonania pracy użytecznej) wnoszonej do układu przez każdy mol wody; woda zawsze przemieszcza się z miejsc o wyższym potencjale wody do miejsc o potencjale niższym
roślina we wczesnym (wegetatywnym) stadium rozwoju wyrosła z nasiona
zawiązek nowej rośliny; u mszaków, paprotników i roślin nasiennych powstaje z zapłodnionej komórki jajowej we wczesnym stadium rozwoju