Do połowy XIX wieku informacje między Europą a Ameryką Północną docierały z dziesięciodniowym opóźnieniem. Tyle czasu zajmowało statkom przepłynięcie trasy między kontynentami. Jeszcze dłużej, bo ponad 90 dni, trwała podróż morska z Chin do Londynu.
Kiedy w połowie XIX wieku na dnie Atlantyku położono pierwszy kabel telegraficzny, było to wydarzeniem rewolucyjnym. Informacje o wydarzeniach na odległych kontynentach zaczęły docierać do odbiorców w ciągu kilku minut. Transport towarów nadal jednak zajmował długie tygodnie, czego skutkiem były wysokie ceny produktów przywożonych z odległych miejsc. Większość osób korzystała więc z produktów wytwarzanych lokalnie.
Dzisiaj, kiedy dostęp do internetu stał się powszechny, a wieści z całego świata docierają do nas w ciągu kilku sekund, trudno sobie wyobrazić, że mogłoby być inaczej. Podobnie trudno sobie wyobrazić, że robiąc zakupy spożywcze, odzieżowe czy przemysłowe, musielibyśmy ograniczyć się tylko do produktów lokalnego pochodzenia. Zawdzięczamy to procesom określanym jako globalizacja. Na czym polega to zjawisko? Jakie były jego przyczyny? Jakich dziedzin życia dotyczy? Odpowiedzi na te pytania poznasz, zapoznając się z e‑materiałem.
Zrozumiesz, czym jest proces globalizacji, wskażesz jego cechy pozytywne i negatywne.
Omówisz przyczyny i skutki postępującej globalizacji oraz jej pozytywne i negatywne aspekty.
Scharakteryzujesz przejawy globalizacji w różnych aspektach życia i działalności gospodarczej.