Rh7gUIqMS1oMU
Ilustracja przedstawia czarno‑białe szkice owadów. W centrum znajduje się jelonek rogacz, a wokół niego m.in. mucha, ćma, motyl, ważka, pasikonik czy komar.

Les insectes, l’alimentation de demain ?

Źródło: dostępny w internecie: pixabay.com, domena publiczna.
bg‑blue

Owady – pożywienie przyszłości ?

Czy wiesz, że owady (insectes) jadali już starożytni Grecy i Rzymianie? Jednak w czasach średniowiecza owady praktycznie zniknęły z europejskich stołów. Co prawda do połowy XX w. we Francji i Niemczech spożywana była zupa z chrabąszczy majowych (hanneton commun), ale było to w Europie danie wyjątkowe. A jak jest aktualnie?

Do niedawna status prawny owadów jako żywności w Unii Europejskiej nie był jasny. Produkty z insektów były dostępne m.in. w sklepach w Holandii, Belgii czy Finlandii, zaś we Francji, Włoszech czy Hiszpanii ich sprzedaż była zabroniona. Polscy i francuscy konsumenci mogli spożywać owady, o ile samodzielnie je złapali, wyhodowali lub legalnie kupili za granicą. Od 1 stycznia 2021 roku prawo zezwala na sprzedaż owadów w sklepach z żywnością pod określonymi warunkami. Produkt taki musi być uznany za „nową żywność” (nouvel aliment), uzyskując stosowne zezwolenie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności lub jego producent musi udowodnić, że jest to produkt powszechnie spożywany w Unii Europejskiej.

Mącznik młynarek (ver de farine) był pierwszym zatwierdzonym przez Unię Europejską gatunkiem owada jadalnego. Może on być spożywany w całości (en entier), suszony (sec) lub sproszkowany (en poudre) – jako dodatek np. do koktajli czy wypieków. Kolejne zaakceptowane przez UE owady jadalne (comestible) to: szarańcza (criquet migrateur) oraz świerszcz domowy (grillon domestique).

Indeks górny *Nowa żywność, zmiana rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylenie rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 1852/2001 Indeks górny koniec

pl
Twoje cele
  • Poznasz podstawowe owady jadalne.

  • Wyjaśnisz zalety produkcji i spożywania owadów.

  • Przedstawisz swoją opinię na temat spożywania nietypowych potraw.

  • Zastosujesz rodzajniki cząstkowe do mówienia o jedzeniu.