Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1BLfLzJpogVs
Zdjęcie przedstawia wytłaczany pojemnik z tektury pełen jajek kurzych.

Wykrywanie wiązań peptydowych

Białko jaja kurzego jest typowym materiałem badawczym podczas wykrywania wiązań peptydowych.
Źródło: unsplash.com, domena publiczna.

Jak wykryć białko? Jedną z najprostszych metod jest przeprowadzenie reakcji biuretowej. Pozwala ona na wykrywanie wiązań peptydowych (występujących w białkach i peptydach). Jeżeli w roztworze obecne są związki zawierające co najmniej dwa wiązania peptydowe bezpośrednio obok siebie lub przedzielone nie więcej niż jednym atomem węgla, roztwór zmienia barwę z niebieskiej na fioletową. Dzięki tej lekcji dowiesz się, jak przeprowadzić reakcję biuretową.

Twoje cele
  • Przeprowadzisz doświadczenie wykazujące obecność białek w materiale biologicznym.

  • Zaobserwujesz wpływ siarczanu(VI) miedzi(II) na białko.

  • Za pomocą reakcji biuretowej wykryjesz wiązania peptydowe w różnych produktach spożywczych.