Przeczytaj
Czym jest reakcja biuretowa?
Reakcja biuretowa to charakterystyczna reakcja chemiczna umożliwiająca wykrywanie wiązań peptydowych (-CO‑NH-) w związkach chemicznych, w których znajdują się blisko siebie co najmniej dwa takie wiązania. Do związków tych należą peptydy i białka. Białka w środowisku zasadowym tworzą z jonami miedzi (CuIndeks górny 2+2+) fioletowoczerwone kompleksy, natomiast polipeptydypolipeptydy — purpurowoczerwone. Intensywność zabarwienia zależy od liczby wiązań peptydowychwiązań peptydowych i dlatego reakcja biuretowa może być wykorzystywana do kolorymetrycznegokolorymetrycznego oznaczania stężenia białek w roztworach.
Skąd pochodzi nazwa reakcji biuretowej?
Nazwa reakcji biuretowej pochodzi od biuretu (HIndeks dolny 22NCONHCONHIndeks dolny 22), pochodnej mocznika, który reaguje w tych samych warunkach tak jak białka.
Gustaw Piotrowski (1833–1884) był profesorem Uniwersytetu Jagiellońskiego, na którym stworzył silną szkołę fizjologiczną. Opublikował pierwszy polski oryginalny podręcznik poświęcony fizjologii człowieka – Fizjologia ludzka w zarysie. Zajmował się także fizyką doświadczalną. Jako pierwszy opisał reakcję biuretową.
Film przedstawiający wykrywanie wiązań peptydowych za pomocą reakcji biuretowej
Słownik
metoda analizy chemicznej, należąca do metod spektralnych; polega na oznaczaniu stężenia substancji przez porównanie barwy roztworu badanego i wzorcowego
peptydy o cząsteczkach zawierających od 11 do 100 reszt aminokwasowych
inaczej wiązanie amidowe między grupą alfa‑karboksylową jednego aminokwasu a grupą alfa‑aminową drugiego; występuje w peptydach i białkach w formie wiązania płaskiego (częściej w konfiguracji trans, rzadziej w cis); wiązania peptydowe mają istotny wpływ na budowę przestrzenną cząsteczek; powstają w złożonym, enzymatycznym procesie biosyntezy białka, a ulegają hydrolizie pod wpływem enzymów (peptydaz) lub pod wpływem kwasów i zasad w środowisku wodnym