Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑violet

Czym jest reakcja biuretowa?

RkijaeBvr5XrF1
Pozytywny wynik reakcji biuretowej.
Źródło: Ozone aurora/Philip Evans, Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.

Reakcja biuretowa to charakterystyczna reakcja chemiczna umożliwiająca wykrywanie wiązań peptydowych (-CO‑NH-) w związkach chemicznych, w których znajdują się blisko siebie co najmniej dwa takie wiązania. Do związków tych należą peptydy i białka. Białka w środowisku zasadowym tworzą z jonami miedzi (CuIndeks górny 2+) fioletowoczerwone kompleksy, natomiast polipeptydypolipeptydypolipeptydy — purpurowoczerwone. Intensywność zabarwienia zależy od liczby wiązań peptydowychwiązanie peptydowewiązań peptydowych i dlatego reakcja biuretowa może być wykorzystywana do kolorymetrycznegoanaliza kolorymetrycznakolorymetrycznego oznaczania stężenia białek w roztworach.

bg‑violet

Skąd pochodzi nazwa reakcji biuretowej?

Nazwa reakcji biuretowej pochodzi od biuretu (HIndeks dolny 2NCONHCONHIndeks dolny 2), pochodnej mocznika, który reaguje w tych samych warunkach tak jak białka.

Ciekawostka
R1NovSUbAbwNo
Gustaw Piotrowski (1833–1884) – fizjolog, profesor i rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Źródło: Wikimedia Commons, domena publiczna.

Gustaw Piotrowski (1833–1884) był profesorem Uniwersytetu Jagiellońskiego, na którym stworzył silną szkołę fizjologiczną. Opublikował pierwszy polski oryginalny podręcznik poświęcony fizjologii człowieka – Fizjologia ludzka w zarysie. Zajmował się także fizyką doświadczalną. Jako pierwszy opisał reakcję biuretową.

bg‑violet

Film przedstawiający wykrywanie wiązań peptydowych za pomocą reakcji biuretowej

Rj3VV1b19TRxh1
Doświadczenie dotyczy wykrywania wiązań peptydowych. W stojaku są umieszczone probówki. W pierwszej jest niebieski siarczan sześć miedzi dwa roztwór ce u es o cztery, w drugiej – bezbarwny wodorotlenek sodu roztwór en a o ha. W trzeciej probówce jest białko jaja kurzego. Osoba wykonująca doświadczenie do pustej probówki nabiera pipetą pewną ilość siarczanu sześć miedzi dwa oraz wodorotlenku sodu. Wodorotlenek miedzi dwa ce u o ha wytrąca się w postaci niebieskiego osadu. Następnie na szalkę Petriego eksperymentator wylewa białko jaja kurzego i dodaje wodorotlenek miedzi dwa. Miesza. Białko wybarwia się na fioletowo.

Słownik

analiza kolorymetryczna
analiza kolorymetryczna

metoda analizy chemicznej, należąca do metod spektralnych; polega na oznaczaniu stężenia substancji przez porównanie barwy roztworu badanego i wzorcowego

polipeptydy
polipeptydy

peptydy o cząsteczkach zawierających od 11 do 100 reszt aminokwasowych

wiązanie peptydowe
wiązanie peptydowe

inaczej wiązanie amidowe między grupą alfa‑karboksylową jednego aminokwasu a grupą alfa‑aminową drugiego; występuje w peptydach i  białkach w formie wiązania płaskiego (częściej w konfiguracji trans, rzadziej w cis); wiązania peptydowe mają istotny wpływ na budowę przestrzenną cząsteczek; powstają w złożonym, enzymatycznym procesie biosyntezy białka, a ulegają hydrolizie pod wpływem enzymów (peptydaz) lub pod wpływem kwasów i zasad w środowisku wodnym