Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
1
Laboratorium 1

Przeprowadź doświadczenie w laboratorium biologicznym w celu wykrycia białek w produktach spożywczych przy pomocy reakcji biuretowej. Rozwiąż problem badawczy i zweryfikuj hipotezę. W formularzu zapisz swoje obserwacje, a następnie sformułuj wnioski.

Temat: Wykrywanie białek w produktach spożywczych przy pomocy reakcji biuretowej

Problem badawczy:

Które produkty spożywcze zawierają białka?

Hipoteza:

Wszystkie produkty spożywcze zawierają białka.

Analizowane produkty spożywcze:

  • skrobia ziemniaczana;

  • białko jaja kurzego;

  • ser biały;

  • olej roślinny;

  • cukier.

Sprzęt laboratoryjny:

R97IguQqHVYJe
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Odczynniki:

  • 50% roztwór sody kaustycznej (NaOH);

  • 10% roztwór siarczanu(VI) miedzi(II);

  • woda.

Instrukcja wykonania doświadczenia:

  1. Włóż każdy produkt (cukier, skrobię, białko jaja kurzego, odrobinę sera białego oraz olej roślinny) do osobnej zlewki – w przypadku cieczy ok. 2 ml, w przypadku ciał stałych ok. 0,2 g.

  2. Przygotuj próbę kontrolną – do zlewki nalej 1 ml 50% roztworu sody kaustycznej oraz 1 ml 10% roztworu siarczanu(VI) miedzi(II). Całość wymieszaj szklaną bagietką.

  3. Do zlewek zawierających produkty spożywcze dodaj 1 ml 50% roztworu sody kaustycznej i 1 ml 10% roztworu siarczanu(VI) miedzi(II). Wymieszaj bagietką.

  4. Obserwuj zmiany barwy w zlewkach. Porównaj zlewki zawierające produkty z próbą kontrolną.

R1EjwkSAVBxat1
Przeprowadzono doświadczenie w laboratorium, które dotyczy wykrywanie białek w produktach spożywczych przy pomocy reakcji biuretowej. Przygotowano próbki produktów spożywczych.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Szczegóły doświadczenia 1greenwhite
Szczegóły doświadczenia 2bluewhite
Szczegóły doświadczenia 3redwhite
R1UWQSfJ0yWpF1
Analiza doświadczenia: Reakcja biuretowa. Problem badawczy: Jakie produkty spożywcze zawierają białka?. Hipoteza: Wszystkie produkty spożywcze zawierają białka. Obserwacje (Uzupełnij). Wnioski (Uzupełnij).
Polecenie 1

Problem badawczy: Które produkty spożywcze zawierają białka?

Hipoteza: Wszystkie produkty spożywcze zawierają białka.

Analizowane produkty spożywcze:

skrobia ziemniaczana;
białko jaja kurzego;
ser biały;
olej roślinny;
cukier.

Sprzęt laboratoryjny:

6 zlewek;
5 szalek Petriego;
tryskawka z wodą;
szklane bagietki;
pipety.

Odczynniki:

50% roztwór sody kaustycznej (NaOH);
10% roztwór siarczanu(VI) miedzi(II); woda.

Doświadczenie polega na włożeniu próbki każdego produktu na osobnej zlewki – w przypadku cieczy ok. 2 ml, w przypadku ciał stałych ok. 0,2 g. Następnie należy przygotować próbę kontrolną - do zlewki nalano 1 ml 50% roztworu sody kaustycznej oraz 1 ml 10% roztworu siarczanu(VI) miedzi(II). Całość wymieszano szklaną bagietką.

Do zlewek zawierających produkty spożywcze dodano 1 ml 50% roztworu sody kaustycznej i 1 ml 10% roztworu siarczanu(VI) miedzi(II). Wymieszano bagietką. Zaobserwowano zmiany barwy w zlewkach. Porównano zlewki zawierające produkty z próbą kontrolną.

Obserwacje

W których probówkach doszło do zmiany barwy z jasnoniebieskiej na fioletową?

Próba kontrolna jest jasnoniebieska. Natomiast w probówce z białkiem jaja kurzego i serem białym mieszanina zabarwiła się na fioletowo. W pozostałych probówkach kolor pozostał jasnoniebieski.

Wnioski

Które z produktów spożywczych zawierają białka? Ser biały i białko jaja kurzego zawierają białka.

R181MJzPyKYNP
(Uzupełnij).
R8bob4yTAAD6k
Do czego służy szklana bagietka? Możliwe odpowiedzi: 1. do mieszania substancji, 2. do rozdrabniania substancji, 3. do przenoszenia substancji