Obejrzyj film przedstawiający przebieg reakcji ksantoproteinowej
Dowiedz się więcej…
Reakcja ksantoproteinowa – reakcji tej ulegają białka zawierające aminokwasy aromatyczne, których podstawnik (R) jest pierścieniem aromatycznym. Pierścień ten w obecności stężonego kwasu azotowego(V) może ulec reakcji „nitrowania”, dając w efekcie żółte zabarwienie roztworu. Reakcja ksantoproteinowa umożliwia wykrywanie białka, np. w produktach spożywczych.
1
Polecenie 1
Zaproponuj inną metodę wykrywania białek. W dzienniczku zapisz instrukcję wykonania doświadczenia oraz spodziewane obserwacje i wnioski.
R1ZBGFau0yoMz
Możesz wykonać reakcję ksantoproteinową.
Tytuł: Badanie zachowania się białka w reakcji ksantoproteinowej
Problem badawczy: Czy białko jaja kurzego ulega reakcji ksantoproteinowej?
Hipoteza: Białko jaja kurzego ulega reakcji ksantoproteinowej.
Instrukcja:
W probówce umieść białko jaja kurzego.
Do probówki dodawaj kroplami 3 ml 65% stężonego roztworu kwasu azotowego(V).
Obserwuj zmiany.
Obserwacje: Białko jaja kurzego ścięło się pod wpływem kwasu azotowego(V) i zabarwiło na kolor żółty.
Wnioski: Białko jaja kurzego ulega reakcji ksantoproteinowej w wyniku działania kwasu azotowego(V), czego objawem jest żółte zabarwienie białka w kontakcie z kwasem azotowym(V).