Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Obejrzyj film przedstawiający przebieg reakcji ksantoproteinowej

Dowiedz się więcej…

Reakcja ksantoproteinowa – reakcji tej ulegają białka zawierające aminokwasy aromatyczne, których podstawnik (R) jest pierścieniem aromatycznym. Pierścień ten w obecności stężonego kwasu azotowego(V) może ulec reakcji „nitrowania”, dając w efekcie żółte zabarwienie roztworu. Reakcja ksantoproteinowa umożliwia wykrywanie białka, np. w produktach spożywczych.

1
Polecenie 1

Zaproponuj inną metodę wykrywania białek. W dzienniczku zapisz instrukcję wykonania doświadczenia oraz spodziewane obserwacje i wnioski.

R1ZBGFau0yoMz
Instrukcja wykonania doświadczenia (Uzupełnij). Obserwacje (Uzupełnij). Wnioski (Uzupełnij).