Wirtualne laboratorium (WL‑I)
Przeprowadź doświadczenie w laboratorium biologicznym w celu wykrycia białek w produktach spożywczych przy pomocy reakcji biuretowej. Rozwiąż problem badawczy i zweryfikuj hipotezę. W formularzu zapisz swoje obserwacje, a następnie sformułuj wnioski.
Temat: Wykrywanie białek w produktach spożywczych przy pomocy reakcji biuretowej
Problem badawczy:
Które produkty spożywcze zawierają białka?
Hipoteza:
Wszystkie produkty spożywcze zawierają białka.
Analizowane produkty spożywcze:
skrobia ziemniaczana;
białko jaja kurzego;
ser biały;
olej roślinny;
cukier.
Sprzęt laboratoryjny:
Odczynniki:
50% roztwór sody kaustycznej (NaOH);
10% roztwór siarczanu(VI) miedzi(II);
woda.
Instrukcja wykonania doświadczenia:
Włóż każdy produkt (cukier, skrobię, białko jaja kurzego, odrobinę sera białego oraz olej roślinny) do osobnej zlewki – w przypadku cieczy ok. 2 ml, w przypadku ciał stałych ok. 0,2 g.
Przygotuj próbę kontrolną – do zlewki nalej 1 ml 50% roztworu sody kaustycznej oraz 1 ml 10% roztworu siarczanu(VI) miedzi(II). Całość wymieszaj szklaną bagietką.
Do zlewek zawierających produkty spożywcze dodaj 1 ml 50% roztworu sody kaustycznej i 1 ml 10% roztworu siarczanu(VI) miedzi(II). Wymieszaj bagietką.
Obserwuj zmiany barwy w zlewkach. Porównaj zlewki zawierające produkty z próbą kontrolną.
Problem badawczy: Które produkty spożywcze zawierają białka?
Hipoteza: Wszystkie produkty spożywcze zawierają białka.
Analizowane produkty spożywcze:
skrobia ziemniaczana;
białko jaja kurzego;
ser biały;
olej roślinny;
cukier.
Sprzęt laboratoryjny:
6 zlewek;
5 szalek Petriego;
tryskawka z wodą;
szklane bagietki;
pipety.
Odczynniki:
50% roztwór sody kaustycznej (NaOH);
10% roztwór siarczanu(VI) miedzi(II); woda.
Doświadczenie polega na włożeniu próbki każdego produktu na osobnej zlewki – w przypadku cieczy ok. 2 ml, w przypadku ciał stałych ok. 0,2 g. Następnie należy przygotować próbę kontrolną - do zlewki nalano 1 ml 50% roztworu sody kaustycznej oraz 1 ml 10% roztworu siarczanu(VI) miedzi(II). Całość wymieszano szklaną bagietką.
Do zlewek zawierających produkty spożywcze dodano 1 ml 50% roztworu sody kaustycznej i 1 ml 10% roztworu siarczanu(VI) miedzi(II). Wymieszano bagietką. Zaobserwowano zmiany barwy w zlewkach. Porównano zlewki zawierające produkty z próbą kontrolną.
Obserwacje
W których probówkach doszło do zmiany barwy z jasnoniebieskiej na fioletową?
Próba kontrolna jest jasnoniebieska. Natomiast w probówce z białkiem jaja kurzego i serem białym mieszanina zabarwiła się na fioletowo. W pozostałych probówkach kolor pozostał jasnoniebieski.
Wnioski
Które z produktów spożywczych zawierają białka? Ser biały i białko jaja kurzego zawierają białka.