Sacharozę nazywamy potocznie cukrem spożywczym. Tworzy ona bezbarwne kryształy, które łatwo rozpuszczają się w wodzie, nadając jej słodki smak. Należy do disacharydów, a pod względem budowy cząsteczki jest połączeniem dwóch cukrów prostych (fruktozy i glukozy). Połączeniem tym jest tzw. wiązanie –glikozydowe. Ulega hydrolizie w środowisku kwasowym lub w obecności enzymów z klasy inwertaz. Przebieg procesu można badać na kilka sposobów. W tym materiale dowiesz się, jak to zrobić.
Przedstawisz budowę cząsteczki sacharozy.
Przedstawisz wzory produktów powstałych w wyniku hydrolizy sacharozy.
Opiszesz, jakie warunki muszą być spełnione, aby zaszedł proces hydrolizy.
Wyjaśnisz, czym jest polarymetr.
Przywołasz reakcje, jakim ulegają produkty hydrolizy sacharozy.
Wyjaśnisz, dlaczego sacharoza jest zaliczana do cukrów nieredukujących.