Przeczytaj
Sacharoza
Sacharoza jest cukrem zaliczanym do disacharydówdisacharydów, ponieważ składa się z dwóch cząsteczek cukrów prostych, mianowicie: D‑fruktozy i D‑glukozy. Używana jest powszechnie jako cukier stołowy.
Wzór sumaryczny sacharozy to . Nazwę sacharozy powinno zapisywać się ze znakiem (+), ponieważ skręca ona płaszczyznę światła spolaryzowanegospolaryzowanego w stronę prawą.
Badanie procesu hydrolizy sacharozy
Metoda fizykochemiczna
We wcześniejszym akapicie wspomniano, że sacharoza skręca światło spolaryzowane w prawoskręca światło spolaryzowane w prawo. Możesz sobie teraz zadawać pytanie „Skąd wiadomo, że w prawo, a nie w lewo?” – w celu zbadania skręcalności związku, należy posłużyć się polarymetrem kołowym Lippicha.
Polarymetr jest urządzeniem wykorzystującym jedną z prostszych metod fizykochemicznych, nazywaną polarymetriąpolarymetrią. Za pomocą polarymetru bada się zmiany fizyczne związków chemicznych. Pozwala on wyznaczyć skręcalność właściwąskręcalność właściwą, oznaczaną symbolem . Skręcalność właściwa jest kątem mierzonym w stopniach, o jaki ulega skręceniu światło spolaryzowane, przy użyciu światła sodowego (prążka Dprążka D – stąd dolny indeks ). Zależy on od temperatury (górny indeks ), stężenia, grubości warstwy roztworu.
W laboratorium (eksperymentalnie), za pomocą polarymetru, możemy dokonać pomiaru kąta skręcenia płaszczyzny. Przy wyznaczeniu skręcalności właściwej, należy skorzystać ze wzoru:
gdzie:
– jest to kąt skręcenia płaszczyzny polaryzacji wyrażony w stopniach;
– jest to grubość warstwy roztworu w decymetrach;
– stężenie badanej próbki w gramach na roztworu.
W poniższej tabeli przedstawione zostały skręcalności właściwe wybranych cukrów.
Nazwa cukru | Skręcalność właściwa |
---|---|
Fruktoza | |
Glukoza | |
Sacharoza |
Proces hydrolizy sacharozy przeprowadza się w środowisku kwasowym lub przez dodanie enzymu z klasy inwertaz. Reakcję można zapisać następująco:
Jak możesz zauważyć, w wyniku hydrolizy powstaje glukoza o skręcalności właściwej oraz fruktoza o skręcalności właściwej . W miarę przebiegu reakcji, skręcalność maleje do wartości ujemnych. Otrzymany w ten sposób cukier nazywamy cukrem inwertowanym, a proces inwersją sacharozyinwersją sacharozy. Podczas tej reakcji ulega rozerwaniu wiązanie –--glikozydowe. Skręcalność cukru inwertowanego wynosi:
W celu zbadania procesu hydrolizy sacharozy czy innych węglowodanów złożonych, należy przygotować roztwory wzorcowe mieszaniny cukrów o dokładnie znanym stężeniu oraz wykreślić krzywą wzorcową zależności kąta skręcenia od składu mieszaniny wzorcowej. Następnie, co jakiś czas, pobierać próbkę inwertowanego cukru. Na podstawie jego skręcalności, należy oznaczyć ilość i skład mieszaniny w zależności od czasu.
Powyższa metoda znajduje zastosowanie do dokładnego wyznaczenia stężenia cukrów.
Reakcje potwierdzające hydrolizę sacharozy
Sacharoza jest dwucukrem, zaliczanym do cukrów nieredukujących, ponieważ obydwa anomeryczne atomy węgla uczestniczą w wiązaniu -glikozydowym. Oznacza to, że nie reaguje z takimi odczynnikami, jak odczynnik Tollensa czy Trommera. W wyniku hydrolizy powstaje glukoza i fruktoza, które z kolei dają pozytywny wynik powyższych prób.
Próba Tollensa polega na reakcji monosacharydu z odczynnikiem Tollensa, którym jest diaminasrebra(). W wyniku tej reakcji otrzymujemy na ścianach probówki osad metalicznego srebra.
Próba Trommera polega na reakcji monosacharydu ze świeżo wytrąconym wodorotlenkiem miedzi(), w wyniku czego obserwujemy wytrącenie się ceglastoczerwonego osadu tlenku miedzi().
Słownik
dwucukry, biozy, sacharydy zbudowane z dwóch cząsteczek monosacharydów, połączonych wiązaniem glikozydowym
całkowite lub częściowe uporządkowanie drgań fali świetlnej (polaryzacja fal)
analiza polarymetryczna, zespół metod analizy chemicznej, identyfikacja i oznaczanie substancji optycznie aktywnych, na podstawie pomiaru wartości kąta skręcenia płaszczyzny, polaryzacji światła i skręcalności optycznej (właściwej)
właściwość substancji optycznie aktywnej, polegająca na skręcaniu płaszczyzny polaryzacji światła podczas przechodzenia światła spolaryzowanego przez tę substancję
skręcenie (w stopniach) płaszczyzny polaryzacji światła monochromatycznego podczas przechodzenia przez –centymetrową warstwę roztworu związku optycznie czynnego, zawierającego tego związku w
długość fali równa , emitowana przez atomy sodu, w pewnym przybliżeniu można je klasyfikować jako światło monochromatyczne
hydrolityczny rozpad cząsteczek sacharozy na mieszaninę (w stosunku ) cząsteczek glukozy i fruktozy
Bibliografia
Encyklopedia PWN
M. Krzeczkowska, J. Loch, A. Mizera, Repetytorium chemia. Liceum – poziom podstawowy i rozszerzony, Warszawa – Bielsko‑Biała 2010.