Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
bg‑red

Sacharoza

Sacharoza jest cukrem zaliczanym do disacharydówdisacharydydisacharydów, ponieważ składa się z dwóch cząsteczek cukrów prostych, mianowicie: D‑fruktozy i D‑glukozy. Używana jest powszechnie jako cukier stołowy.

R1KX5zN43jSxg1
Budowa cząsteczki sacharozy. Kolorem czerwonym zostało zaznaczone wiązanie α,β-1,2-O-glikozydowe.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Wzór sumaryczny sacharozy to C12H22O11. Nazwę sacharozy powinno zapisywać się ze znakiem (+), ponieważ skręca ona płaszczyznę światła spolaryzowanegopolaryzacjaspolaryzowanego w stronę prawą.

bg‑red

Badanie procesu hydrolizy sacharozy

bg‑gray1

Metoda fizykochemiczna

We wcześniejszym akapicie wspomniano, że sacharoza skręca światło spolaryzowane w prawoskręcalność optycznaskręca światło spolaryzowane w prawo. Możesz sobie teraz zadawać pytanie „Skąd wiadomo, że w prawo, a nie w lewo?” – w celu zbadania skręcalności związku, należy posłużyć się polarymetrem kołowym Lippicha.

R18c8rtd4W0on
Sacharymetry w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie
Źródło: MOs810, licencja: CC BY-SA 4.0.

Polarymetr jest urządzeniem wykorzystującym jedną z prostszych metod fizykochemicznych, nazywaną polarymetriąpolarymetriapolarymetrią. Za pomocą polarymetru bada się zmiany fizyczne związków chemicznych. Pozwala on wyznaczyć skręcalność właściwąskręcalność optyczna właściwaskręcalność właściwą, oznaczaną symbolem αDt. Skręcalność właściwa jest kątem mierzonym w stopniach, o jaki ulega skręceniu światło spolaryzowane, przy użyciu światła sodowego (prążka Dlinia sodu Dprążka D – stąd dolny indeks D). Zależy on od temperatury (górny indeks t), stężenia, grubości warstwy roztworu.

RJDZhXPumTVB5
Schemat działania polarymetru
1 – źródło światła
2 – światło niespolaryzowane
3 – polaryzator
4 – światło spolaryzowane
5 – miejsce umieszczania próbki związku organicznego
6 – światło, które ulega skręceniu
7 – obrotowy filtr polaryzacyjny
8 – obserwator
Źródło: Kaidor, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 3.0.

W laboratorium (eksperymentalnie), za pomocą polarymetru, możemy dokonać pomiaru kąta skręcenia płaszczyzny. Przy wyznaczeniu skręcalności właściwej, należy skorzystać ze wzoru:

αDt=α100%lc

gdzie:

  • α – jest to kąt skręcenia płaszczyzny polaryzacji wyrażony w stopniach;

  • l – jest to grubość warstwy roztworu w decymetrach;

  • c – stężenie badanej próbki w gramach na cm3 roztworu.

W poniższej tabeli przedstawione zostały skręcalności właściwe wybranych cukrów.

Nazwa cukru

Skręcalność właściwa

Fruktoza

-92,1°

Glukoza

+52,74°

Sacharoza

+66,47°

Proces hydrolizy sacharozy przeprowadza się w środowisku kwasowym lub przez dodanie enzymu z klasy inwertaz. Reakcję można zapisać następująco:

RQsyhTnVkCmKV1
Schemat reakcji hydrolizy sacharozy
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Jak możesz zauważyć, w wyniku hydrolizy powstaje glukoza o skręcalności właściwej +52,74° oraz fruktoza o skręcalności właściwej -92,1°. W miarę przebiegu reakcji, skręcalność maleje do wartości ujemnych. Otrzymany w ten sposób cukier nazywamy cukrem inwertowanym, a proces inwersją sacharozyinwersja cukruinwersją sacharozy. Podczas tej reakcji ulega rozerwaniu wiązanie α,β1,2-O-glikozydowe. Skręcalność cukru inwertowanego wynosi:

α=-19,9°

W celu zbadania procesu hydrolizy sacharozy czy innych węglowodanów złożonych, należy przygotować roztwory wzorcowe mieszaniny cukrów o dokładnie znanym stężeniu oraz wykreślić krzywą wzorcową zależności kąta skręcenia od składu mieszaniny wzorcowej. Następnie, co jakiś czas, pobierać próbkę inwertowanego cukru. Na podstawie jego skręcalności, należy oznaczyć ilość i skład mieszaniny w zależności od czasu.

Powyższa metoda znajduje zastosowanie do dokładnego wyznaczenia stężenia cukrów.

bg‑gray1

Reakcje potwierdzające hydrolizę sacharozy

Sacharoza jest dwucukrem, zaliczanym do cukrów nieredukujących, ponieważ obydwa anomeryczne atomy węgla uczestniczą w wiązaniu O-glikozydowym. Oznacza to, że nie reaguje z takimi odczynnikami, jak odczynnik Tollensa czy Trommera. W wyniku hydrolizy powstaje glukoza i fruktoza, które z kolei dają pozytywny wynik powyższych prób.

  • Próba Tollensa polega na reakcji monosacharydu z odczynnikiem Tollensa, którym jest diaminasrebra(I). W wyniku tej reakcji otrzymujemy na ścianach probówki osad metalicznego srebra.

  • Próba Trommera polega na reakcji monosacharydu ze świeżo wytrąconym wodorotlenkiem miedzi(II), w wyniku czego obserwujemy wytrącenie się ceglastoczerwonego osadu tlenku miedzi(I).

Słownik

disacharydy
disacharydy

dwucukry, biozy, sacharydy zbudowane z dwóch cząsteczek monosacharydów, połączonych wiązaniem glikozydowym

polaryzacja
polaryzacja

całkowite lub częściowe uporządkowanie drgań fali świetlnej (polaryzacja fal)

polarymetria
polarymetria

analiza polarymetryczna, zespół metod analizy chemicznej, identyfikacja i oznaczanie substancji optycznie aktywnych, na podstawie pomiaru wartości kąta skręcenia płaszczyzny, polaryzacji światła i skręcalności optycznej (właściwej)

skręcalność optyczna
skręcalność optyczna

właściwość substancji optycznie aktywnej, polegająca na skręcaniu płaszczyzny polaryzacji światła podczas przechodzenia światła spolaryzowanego przez tę substancję

skręcalność optyczna właściwa
skręcalność optyczna właściwa

skręcenie (w stopniach) płaszczyzny polaryzacji światła monochromatycznego podczas przechodzenia przez 10–centymetrową warstwę roztworu związku optycznie czynnego, zawierającego 1 g tego związku w 1 cm3

linia sodu D
linia sodu D

długość fali równa 589,3 nm, emitowana przez atomy sodu, w pewnym przybliżeniu można je klasyfikować jako światło monochromatyczne

inwersja cukru
inwersja cukru

hydrolityczny rozpad cząsteczek sacharozy na mieszaninę (w stosunku 1:1) cząsteczek glukozy i fruktozy

Bibliografia

Encyklopedia PWN

M. Krzeczkowska, J. Loch, A. Mizera, Repetytorium chemia. Liceum – poziom podstawowy i rozszerzony, Warszawa – Bielsko‑Biała 2010.