Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1TSmMXB0kYbq
Zdjęcie przedstawia różne owoce i warzywa w kwadratowych opakowaniach. Są to borówki amerykańskie, jeżyny, truskawki oraz żółte pomidory.

Właściwości fizykochemiczne cukrów prostych i ich znaczenie biologiczne

Cukry proste, takie jak glukoza i fruktoza, występują w owocach.
Źródło: N/A, Pixabay, domena publiczna.

Czy wiesz, że nie wszystkie cukry muszą być słodkie? Cukry nazywamy też „węglowodanami”. Nazwa ta bierze się z tego, że koniecznym składnikiem związków chemicznych jest węgiel, a stosunek wodoru do tlenu w cząsteczkach cukrów jest taki, jak w wodzie: dwa razy więcej wodoru niż tlenu. Cukry proste (monosacharydy) składają się tylko z jednej cząsteczki, w której znajduje się od trzech do ośmiu połączonych ze sobą atomów węgla. Do nich przyłączone są różne grupy funkcyjne. Monosacharydy to podstawowe „paliwo” komórkowe oraz forma transportowa cukrów u zwierząt.

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz budowę i właściwości cukrów prostych.

  • Podzielisz cukry według różnych kryteriów.

  • Przedstawisz związek między budową monosacharydów a ich funkcją.