Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Właściwości fizykochemiczne cukrów prostych

R1QFHsm01g5Wr1
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: Cukry proste
    • Elementy należące do kategorii Cukry proste
    • Nazwa kategorii: właściwości fizyczne
      • Elementy należące do kategorii właściwości fizyczne
      • Nazwa kategorii: bezbarwne
      • Nazwa kategorii: bezwonne
      • Nazwa kategorii: rozpuszczalne w wodzie
      • Nazwa kategorii: nie rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych
      • Nazwa kategorii: mają najczęściej słodki smak
      • Koniec elementów należących do kategorii właściwości fizyczne
    • Nazwa kategorii: właściwości chemiczne
      • Elementy należące do kategorii właściwości chemiczne
      • Nazwa kategorii: tworzą izomery strukturalne i optyczne (mają zdolność skręcania płaszczyzny światła spolaryzowanego)
      • Nazwa kategorii: mogą być utleniane do kwasów karboksylowych (wykazują właściwości redukujące) oraz zredukowane do alkoholi
      • Nazwa kategorii: w środowisku zasadowym ulegają izomeryzacji i degradacji do związków o krótszym łańcuchu węglowym
      • Nazwa kategorii: są odporne na działanie słabych kwasów
      • Nazwa kategorii: w środowisku kwasowym i podwyższonej temperaturze ulegają dehydratacji i cyklizacji cząsteczek
      • Nazwa kategorii: mogą reagować z aminami i aminokwasami
      • Koniec elementów należących do kategorii właściwości chemiczne
      Koniec elementów należących do kategorii Cukry proste
Cukry proste to związki bezbarwne, bezwonne, rozpuszczalne w wodzie i tworzące kryształy. Ich ogólny wzór to (CH2O)n, gdzie n jest równe liczbie atomów węgla: 3 (triozy), 4 (tetrozy), 5 (pentozy), 6 (heksozy), 7 (heptozy) lub 8 (oktozy). Końcówka "-oza" wskazuje na to, że związek jest cukrem.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Cukry proste składają się z łańcuchów węglowych z licznymi grupami hydroksylowymi (–OH) i pojedynczą inną grupą funkcyjną: aldehydową lub ketonową. Cukry, zawierające grupę aldehydową –CHO na początku łańcucha nazywamy aldozami, a te z grupą ketonową –C=O przy drugim węglu to ketozy. Numerację atomów węgla zaczyna się od tego końca łańcucha węglowego, przy którym występuje grupa aldehydowa lub ketonowa.

R1EBU9cUi55Dk
Źródło: Englishsquare,pl Sp. z o. o., licencja: CC BY 3.0.
bg‑azure

Izomery strukturalne

Cukrem o trzech atomach węgla jest aldehyd glicerynowy (GAL). Ponieważ jest i aldozą (ze względu na obecność grupy aldehydowej), i triozą (jest zbudowany z trzech atomów węgla), można go nazwać „aldotriozą”. Aldehyd glicerynowy ma taki sam skład atomowy CIndeks dolny 3HIndeks dolny 6OIndeks dolny 3 jak inna trioza – dihydroksyaceton (który jest ketozą, ponieważ zawiera grupę ketonową). Różni się jednak budową. To oznacza, że oba te związki są izomeramiizomeryizomerami strukturalnymi. Izomeryczne cząsteczki to różne związki chemiczne mające inne właściwości. Wśród cukrów prostych izomerami strukturalnymi są jeszcze m.in. glukoza i fruktoza czy ryboza i rybuloza.

RPS0YvMTtGFh4
Aldehyd glicerynowy i dihydroksyaceton są izomerami strukturalnymi: mają ten sam wzór sumaryczny – C3H6O3, ale zupełnie inną strukturę. To czyni z nich związki o innych właściwościach chemicznych.
Źródło: Englishsquare,pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ciekawostka

Dihydroksyaceton (DHA) jest używany do produkcji tzw. „samoopalaczy”. Ciemnienie skóry po użyciu takiego kosmetyku wynika z reakcji DHA z aminokwasami, które znajdują się w warstwie rogowej naskórka. Ponieważ warstwa ta ulega sukcesywnemu złuszczaniu, zabarwienie skóry zmniejsza się i po jakimś czasie znika.

bg‑azure

Izomery optyczne

Związki, których cząsteczki są swoimi lustrzanymi odbiciami (nie mają wspólnej płaszczyzny symetrii) to enancjomeryenancjomeryenancjomeryizomeryizomeryizomery optyczne. Podobnie jak lewy i prawy but czy lewa i prawa ręka nie są symetryczne, ale stanowią swoje lustrzane odbicia. Enancjomery cukrów zapisane w projekcji Fischeraprojekcja Fischeraprojekcji Fischera wyglądają jak odbite w lustrze – różnią się położeniem grup –OH. Właściwość tę określa się chiralnościąchiralnośćchiralnością. Cząsteczki chiralne mogą dodatkowo skręcać strumień światła spolaryzowanego. Enancjomery skręcające światło w prawo oznacza się znakiem (+), natomiast te, które skręcają światło w lewo – znakiem (−).

Jeśli któryś z atomów węgla w cząsteczce jest asymetryczny, tzn. łączy się z czterema różnymi podstawnikami, możliwe jest utworzenie form D (prawa) i L (lewa). Cząsteczka cukru może mieć kilka asymetrycznych atomów węgla, ale o konfiguracji względnej cukru decyduje położenie grupy –OH na przedostatnim atomie węgla w łańcuchu. Jeśli grupa ta znajduje się po prawej stronie w projekcji Fischera, jest to konfiguracja D, natomiast jeżeli po lewej – konfiguracja L. Zazwyczaj w organizmach występuje tylko jedna z form i jest to D‑cukier. Sztucznie wytworzone formy L, np. L‑glukoza, są z reguły biologicznie nieczynne.

Rd5YQmHaYQv2h
Aldehyd glicerynowy ma jeden asymetryczny atom węgla (nr 2, w środku), połączony z różnymi atomami i grupami: −H, −OH, −C(OH)H2 i −(C=O)H. Dzięki temu może utworzyć dwa izomery optyczne: aldehyd D‑glicerynowy (grupa hydroksylowa po prawej stronie) i aldehyd L‑glicerynowy (grupa -OH po lewej stronie), stanowiące swoje lustrzane odbicia.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

Tworzenie pierścieni (form cyklicznych)

Grupa aldehydowa lub ketonowa może reagować z grupą hydroksylową tego samego łańcucha cukru, tworząc cząsteczkę o formie cyklicznej (pierścieniowej). Cukry zawierające co najmniej pięć atomów węgla w łańcuchu mogą, w roztworze wodnym, tworzyć struktury pierścieniowe. Proces ten nazywamy cyklizacją. Na przykład D‑glukoza cyklizuje do formy pierścienia sześcioczłonowego. Taki pierścień nazwano piranozą ze względu na podobieństwo strukturalne do związku pierścieniowego o nazwie piran. Zazwyczaj aldozy tworzą pierścienie piranozowe.

RWbnBBvyiz57O
Ilustracja przedstawiająca mechanizm zamykania pierścienia na przykładzie cząsteczki glukozy. Forma łańcuchowa narysowana za pomocą wzoru Fischera, zaś po prawej cząsteczka w formie łańcuchowej, jednakże zrotowana w ten sposób, by móc zamknąć sześcioczłonowy pierścień, zgodnie z projekcją Hawortha. Po lewej, cząsteczka D‑glukozy o następującym wzorze Fischera, grupa CHO połączona z pionową linią skierowaną do dołu, która symbolizuje łańcuch węglowy i na końcu łączy się z grupą CH2OH. Wspomnianą linię przecinają cztery krótkie poziome, prostopadłe linie. Po prawej stronie linii od góry kolejno podstawniki: OH, H, OH oraz OH. Po lewej stronie od góry podstawniki H, OH, H oraz H. Dalej wzór zostaje zrotowany w ten sposób, że numeracja atomów w łańcuchu rozpoczyna się od prawej do lewej strony, a podstawniki u dołu, to licząc od węgla C 2 od prawej kolejno, grupa O H, atom wodoru, grupa O H oraz grupa hydroksylowa O H przy węglu C pięć. Następnie forma łańcuchowa ulega skręceniu, przyjmując konformację, umożliwiającą powstanie ugrupowania hemiacetalowego. Przedstawiony w płaszczyźnie łańcuch główny, rozpoczynając od lewej strony, to jest podstawnika przy węglu C 6 skręca się po kolei, idąc za płaszczyznę monitora. Skręcenie łańcucha powoduje, że łańcuch główny znajduje się w nowej płaszczyźnie prostopadłej do monitora, względem niej będzie dalej opisywana powstała struktura. Zatem powstaje forma łańcuchowa, opisana zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Grupa aldehydowa, w której atom węgla łączy się z atomem wodoru wiązaniem pojedynczym oraz z atomem tlenu za pomocą wiązania podwójnego. Odchodzi od niej wiązanie w płaszczyźnie łączące ją z atomem węgla C 2, który wiąże się z atomem C 3, C 3 z C 4, który to związany jest z atomem węgla C pięć. Od atomów C 2 oraz C 4 grupy hydroksylowe odchodzą za płaszczyznę, zaś atomy wodoru przed. Z kolei od atomu C 3 grupa hydroksylowa znajduje się przed płaszczyzną, a atom wodoru za. Węgiel C 5 łączy się z odchodzącą przed płaszczyznę grupą CH2OH, atomem wodoru znajdującym się za płaszczyzną oraz zaznaczoną na czerwono grupą hydroksylową w płaszczyźnie, która to skierowana jest do grupy aldehydowej wspomnianej na początku. Zatem obie grupy biorą udział w tworzeniu hemiacetalu. Po prawej stronie znajduje się cząsteczka w formie cyklicznej, tutaj jest to struktura alfa‑D-glukopiranozy zbudowana z sześcioczłonowego pierścienia składającego się z pięciu atomów węgla oraz z jednego atomu tlenu. Numeracja atomów węgla jest zgodna z ruchem wskazówek zegara. Przy atomach węgla C 1, C 2 oraz C 4 znajdują się grupy hydroksylowe OH wychodzące za płaszczyznę, zaś atomy wodoru przed. Przy węglu C 3 grupa hydroksylowa wychodzi przed płaszczyznę, zaś atom wodoru za. Węgiel C 5 podstawiony jest grupą CH2OH wychodzącą przed płaszczyznę oraz atomem wodoru znajdującym się za płaszczyzną. Atomy uczestniczące w ugrupowaniu hemiacetalowym to atom tlenu budujący pierścień wraz z odchodzącymi od niego wiązaniami oraz atom C 1 wraz z podstawnikami, to jest grupą OH i atomem wodoru, a także odchodzącymi od niego wiązaniami.
Cyklizacja glukozy – pierścień powstaje w wyniku reakcji grupy aldehydowej przy atomie węgla C‑1 z grupą hydroksylową przy atomie węgla C‑5 – tworzy się mostek tlenowy.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Z kolei D‑fruktoza cyklizuje do pierścienia pięcioczłonowego, gdy z grupą ketonową przy atomie węgla C‑2 reaguje grupa hydroksylowa przy atomie węgla C‑5. Taki pierścień nazwano furanozą, ze względu na podobieństwo do furanu.

R1Ni7HFV6XR9A1
Graficzny sposób przedstawienia cyklizacji D‑fruktozy. Strzałki pokazują reagujące ze sobą atomy różnych grup, co prowadzi do utworzenia mostka tlenowego pomiędzy atomami węgla C‑2 i C‑5.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑azure

Formy cukrów prostych (anomery)

RCNaVTEyAbKSA1
Anomery glukozy.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Monosacharydy pierścieniowe mają jeszcze jedną właściwość, która prowadzi do różnic między nimi. Po cyklizacji powstaje nowy asymetryczny atom węgla nazywany węglem anomerycznym. Grupa hydroksylowa przy takim węglu anomerycznym może znajdować się ponad płaszczyzną pierścienia lub pod nią – jeśli płaszczyznę wyobrazimy sobie przestrzennie. Z tego powodu mamy, między innymi, dwie formy pierścieniowe D‑glukozy: anomeranomeranomer alfa (alfa‑D-glukozę), kiedy grupa –OH przy atomie węgla C‑1 leży poniżej płaszczyzny pierścienia, i anomer beta (beta‑D-glukozę), gdy grupa –OH przy atomie węgla C‑1 leży powyżej płaszczyzny pierścienia.

bg‑azure

Biologiczne znaczenie wybranych monosacharydów

Podstawowym monosacharydem występującym w organizmach jest glukoza. Większość pozostałych cukrów prostych powstaje po chemicznym przekształceniu tego węglowodanu. Cukry proste stanowią też jednostki (monomeramimonomermonomerami), z których zbudowane są wielocukry.

Aldehyd 3‑fosfoglicerynowy (PGAL)
R12gilosraDSS
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Trioza; aldehyd glicerynowy z przyłączoną resztą fosforanową. Jest pierwotnym produktem fotosyntezy i substratem do tworzenia wszystkich związków organicznych.

Ryboza
RkS2Yds22y5fc
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Aldopentoza. Wchodzi w skład RNA: nośnika informacji genetycznej u niektórych wirusów oraz cząsteczek uczestniczących w przenoszeniu i odczytywaniu informacji genetycznej u wszystkich organizmów. Jest też składnikiem przenośników energii (np. ATP) i uniwersalnych przenośników elektronów ( np. NADIndeks górny +).

Deoksyryboza
R16AeEVUpQIC0
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Aldopentoza (ryboza bez tlenu przy drugim atomie węgla). Wchodzi w skład DNA – nośnika informacji genetycznej wszystkich organizmów i wielu wirusów.

Arabinoza
Rmqts4WbC08jv
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Aldopentoza. Składnik śluzów, gum i żywic roślinnych. Wchodzi w skład wielocukrów tworzących podłoże ściany komórkowej roślin i bakterii. W organizmach występuje w rzadko spotykanej w przyrodzie formie L‑monosacharydów.

Glukoza
R1dPgAECREjlR
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Aldoheksoza. Podstawowy substrat w oddychaniu komórkowym (funkcja energetyczna) i składnik wielocukrów (funkcja zapasowa i budulcowa). U zwierząt stanowi formę transportową cukrów. Znajduje się we wszystkich organizmach.

Fruktoza
Rb5zzfc4t8VYd
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Ketoheksoza. Jest słodsza od glukozy i magazynowana głównie w owocach, ale też kwiatach i warzywach korzeniowych. Z glukozą tworzy sacharozę (cukier stołowy) – formę transportową cukrów u roślin. Wchodzi w skład licznych wielocukrów.

Galaktoza
RJIJp4lF0RQHC
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Aldoheksoza. Wchodzi w skład dwucukru laktozy (cukru mlecznego) oraz pektyn (składnik ścian komórkowych roślin).

Mannoza
R1Bs4GyjdmINs
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o. o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Aldoheksoza. Jest cukrem zapasowym u wielu roślin (w tym krasnorostówkrasnorostykrasnorostów) oraz składnikiem glikolipidów (cukier + tłuszcz) i glikoprotein (cukier + białko).

bg‑azure

Reakcje cukrów prostych

Grupa aldehydowa aldoz może ulegać zarówno utlenianiuutlenianieutlenianiu do grupy karboksylowej (w wyniku czego powstaje kwas karboksylowy), jak i redukcjiredukcjaredukcji do grupy hydroksylowej (czego produktem jest alkohol). Właściwości redukujące wykazuje również grupa ketonowa ketoz, dzięki czemu reakcje utleniania cukrów prostych są wykorzystywane do ich wykrywania, o czym przeczytasz w materiale: Wykrywanie cukrów prostych.

Grupa hydroksylowa przy ostatnim atomie węgla może ulegać reakcji estryfikacji m. in. z kwasem fosforowym, tworząc fosforany. Ponadto cukry proste mogą ulegać również polikondensacji, tworząc oligosacharydy i polisacharydy. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w materiale: Fabryka cukrów złożonychP14PepDhmFabryka cukrów złożonych.

Słownik

anomer
anomer

(gr. ano – przedrostek oznaczający „w górę”, „w dół”, „w bok”; meros – część) izomer przestrzenny, w którym grupa hydroksylowa –OH znajduje się nad (anomer beta) lub pod (anomer alfa) płaszczyzną pierścienia cukru

chiralność
chiralność

(gr. cheir – ręka) cecha cząsteczek chemicznych, określająca, że są one swoim odbiciem lustrzanym i nie są identyczne (jak prawa i lewa ręka)

enancjomery
enancjomery

(gr. enantios – położony naprzeciw; meros – część) para związków chemicznych o symetrii lustrzanej; izomery przestrzenne

izomery
izomery

(gr. isos – równy; meros – część) związki chemiczne o takim samym składzie atomów pierwiastków (wzorze sumarycznym), różniące się sposobem wiązania, kolejnością lub układem wiązań pomiędzy nimi

krasnorosty
krasnorosty

gromada wyspecjalizowanych, w większości wielokomórkowych glonów należących do królestwa roślin, przeważnie morskich, o barwie czerwonej, fioletowej, brunatnej, ciemnozielonej; oprócz chlorofilu wytwarzają inne barwniki: czerwoną fikoerytrynę i niebieską fikocyjaninę

monomer
monomer

(gr. monos – pojedynczy; meros – część) jednostka składowa polimerów, większych cząstek, np. cukrów złożonych

projekcja Fischera
projekcja Fischera

przedstawienie trójwymiarowych konfiguracji wokół chiralnych atomów węgla w cząsteczce na płaszczyźnie

redukcja
redukcja

w znaczeniu chemicznym proces, w którym atom lub związek przechodzi z wyższego na niższy stopień utlenienia, połączony z przyjęciem elektronu od innego atomu lub związku (który ulega utlenieniu); redukcji musi towarzyszyć utlenienie (reakcja redoks)

utlenianie
utlenianie

proces polegający na oddaniu elektronu (elektronów) przez jon, atom lub grupę atomów, w wyniku czego podwyższa się stopień utlenienia pierwiastka oddającego elektrony