Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Rp9Qmu4zSPqqU
Zdjęcie przedstawia dwie połówki jabłka, leżące na kawałkach suszonych jabłek.

Jakim reakcjom ulegają alkohole polihydroksylowe?

Sorbitol to alkohol o nazwie systematycznej heksano-1,2,3,4,5,6-heksaol, który naturalnie występuje w owocach, z czego w owocach suszonych jego stężenie jest cztero- lub pięciokrotnie wyższe niż w świeżych.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Glikol etylenowy, jeden z przedstawicieli alkoholi polihydroksylowych, jest toksyczną cieczą stosowaną jako składnik samochodowych płynów chłodzących. Kolejna w szeregu homologicznym alkoholi polihydroksylowych jest gliceryna – nietrująca, tłusta w dotyku ciecz, która znalazła zastosowanie w produkcji produktów kosmetycznych. Czy tak skrajnie różne pod względem zastosowania związki chemiczne reagują w podobny sposób?

Twoje cele
  • Porównasz alkohole polihydroksylowe z alkoholami monohydroksylowymi w odniesieniu do reakcji, jakim ulegają.

  • Zaprojektujesz doświadczenie chemiczne, wykazujące, jakim reakcjom chemicznym ulegają alkohole polihydroksylowe.

  • Zapiszesz i zbilansujesz równania reakcji chemicznych etano-1,2-diolu z metalami aktywnymi, kwasami, tlenkiem miedzi(II) po podgrzaniu, dichromianem(VI) potasu w środowisku kwasowym, chlorowodorem oraz równanie reakcji dehydratacji.