Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Rh9HJkCYQX6Qj
Na ilustracji znajduje się trzustka. To podłużny narząd długości ok. 12 do 20 cm, zlokalizowany tuż za żołądkiem po lewej stronie jamy brzusznej.

Trzustka – gruczoł trawienny i dokrewny

Trzustka to podłużny narząd mierzący ok 12-20 cm. Rozróżnia się w niej głowę trzustki, trzon trzustki oraz ogon trzustki.
Źródło: Manu5, Scientific Animations, licencja: CC BY-SA 4.0.

Trzustka to narząd gruczołowy położony w górnej części jamy brzusznej. Budowa trzustki może przywodzić na myśl rybę, gdyż wyróżnia się w niej głowę, trzon i ogon. W istocie wygląda dość niepozornie. Pełni jednak bardzo ważne funkcje w trawieniu oraz w wydzielaniu hormonów odpowiedzialnych za utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz funkcje trzustki.

  • Poznasz budowę trzustki.

  • Poznasz przykłady i sposób działania niektórych enzymów trzustkowych.

  • Zbadasz wpływ pH oraz temperatury na aktywność enzymatyczną lipazy trzustkowej.