Przeczytaj
Czym jest trzustka?
Trzustka to gruczoł trawienny układu pokarmowego kręgowców, produkujący i wydzielający enzymy proteolityczneenzymy proteolityczne, wytwarzane w formie proenzymówproenzymów (trypsynogenutrypsynogenu i chymotrypsynogenuchymotrypsynogenu), oraz amylazę. Zawiera ona także komórki endokrynowe alfa, beta, delta i PP, zgrupowane w wyspach Langerhansawyspach Langerhansa. Komórki te produkują hormony (alfa – glukagon, beta – insulinę, delta – somatostatynę, a PP – polipeptyd trzustkowy) oraz biorą udział w regulacji metabolizmu, w szczególności gospodarki węglowodanowej.
Budowa trzustki
Funkcje trzustki
Słownik
jeden z enzymów trawiennych wytwarzanych przez trzustkę, hydrolizujący wiązania glikozydowe; uczestniczy w trawieniu węglowodanów
proteolityczny enzym trzustkowy aktywowany przez trypsynę; uczestniczy w trawieniu białek
nieaktywny prekursor chymotrypsyny; uaktywniany w soku trzustkowym przez trypsynę
proteolityczny enzym trzustkowy; w przeciwieństwie do innych enzymów proteolitycznych trzustki nie jest wydzielana w postaci proenzymu; uczestniczy w trawieniu białek
enzymy rozkładające białka na składniki prostsze
peptydowy hormon trzustki wydzielany przez komórki alfa wysp Langerhansa; wzmaga rozpad glikogenu wątroby, przez co podnosi poziom glukozy we krwi; działa przeciwnie do insuliny, jest jej fizjologicznym antagonistą
różnorodne związki organiczne wytwarzane przez żywe organizmy, regulujące i koordynujące procesy chemiczne w komórkach i tkankach, a pośrednio – wszelkie procesy fizjologiczne, przez dostosowywanie ich do zmieniających się warunków otoczenia
hormon wytwarzany przez komórki beta wysp Langerhansa w trzustce z syntetyzowanej tam proinsuliny po odłączeniu tzw. łańcucha C; reguluje w organizmie szybkość zużywania glukozy przez tkanki (umożliwia magazynowanie glikogenu w wątrobie i mięśniach), bierze udział w przetwarzaniu węglowodanów w tłuszcze, wzmaga syntezę białka przez przyspieszanie dostarczania aminokwasów, umożliwia transport glukozy do wnętrza komórek; jedyny hormon obniżający poziom glukozy we krwi
jeden z enzymów trawiennych wytwarzanych przez trzustkę; odpowiedzialny za hydrolizę trójglicerydów
jeden z enzymów trawiennych wytwarzanych przez trzustkę; odpowiedzialny za hydrolizę kwasów nukleinowych
zmutowane wersje genów stymulujących normalny wzrost komórki (protoonkogeny), powodujące transformację nowotworową
nieaktywne prekursory enzymów; aktywują się pod wpływem działania odpowiednich aktywatorów enzymatycznych
wydzielina gruczołów zrazików trzustki o silnie alkalicznym odczynie spowodowanym obecnością jonów wodorowęglanowych
proteolityczny enzym trzustkowy aktywowany przez enterokinazę, wydzielany w postaci prekursora – trypsynogenu; uczestniczy w trawieniu białek
nieaktywny prekursor (proenzym) trypsyny; wytwarzany w trzustce
wydzielanie produktów gruczołów egzokrynowych na powierzchnię ciała lub nabłonka wyścielającego światło narządów wewnętrznych
wydzielanie hormonu do płynów układu krążenia (krwi, limfy, hemolimfy)
gruczoły wydzielania wewnętrznego zgromadzone w postaci skupisk komórek zatopionych w miąższu trzustki; odgrywają ważną rolę w wydzielaniu dokrewnym, a ich uszkodzenie może prowadzić do rozwoju chorób o podłożu autoimmunologicznym lub cukrzycy