Wirtualne laboratorium (WL‑S)
Laboratorium 1
Przeprowadź doświadczenie w laboratorium. Rozwiąż problem badawczy: postaw hipotezę i zaplanuj przebieg doświadczenia. W formularzu zapisz swoje obserwacje, a następnie sformułuj wnioski.
Temat: Wpływ pH oraz temperatury na aktywność enzymatyczną lipazy trzustkowej.
Problem badawczy:
Czy lipaza trzustkowa trawi tłuszcze w warunkach zbliżonych do fizjologicznych?
Materiał badawczy:
tłuste mleko.
Sprzęt laboratoryjny:
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Odczynniki:
czerwień metylowa;
bufor fosforanowy;
lipaza trzustkowa.

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/D17ggSnyF
Analiza doświadczenia: Wpływ lipazy trzustkowej na trawienie tłuszczów zawartych w mleku.
Problem badawczy: Jakie są optymalne warunki działania lipazy trzustkowej?