Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
11
Laboratorium 1

Przeprowadź doświadczenie w laboratorium. Rozwiąż problem badawczy: postaw hipotezę i zaplanuj przebieg doświadczenia. W formularzu zapisz swoje obserwacje, a następnie sformułuj wnioski.

Temat: Wpływ pH oraz temperatury na aktywność enzymatyczną lipazy trzustkowej.

Problem badawczy:

Czy lipaza trzustkowa trawi tłuszcze w warunkach zbliżonych do fizjologicznych?

Materiał badawczy:

  • tłuste mleko.

Sprzęt laboratoryjny:

R74xWMKjLEQ8L
Ilustracja interaktywna 1. Pęseta , 2. Pipeta , 3. Szkiełko zegarkowe , 4. Stojaki z probówkami , 5. Łaźnia wodna , 6. Zlewki
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Odczynniki:

  • czerwień metylowa;

  • bufor fosforanowy;

  • lipaza trzustkowa.

R1KWmqEqqERIl1
Wirtualne laboratorium ma na celu przeprowadzenie analizy wpływu pH na aktywność enzymatyczną enzymów soku trzustkowego. Problem badawczy: Do jakich enzymów zalicza się lipazę? Lipaza trzustkowa trawi tłuszcze w optymalnej temperaturze ok. 37°C i pH ok. 8. Instrukcja wykonania doświadczenia: 1. Do dwóch probówek opisanych jako próba kontrolna oraz próba badawcza odpipetowano po ok. 2 ml mleka, następnie do każdej probówki dodano 0,25 ml wskaźnika (czerwieni metylowej).
 2. Do probówki oznaczonej jako próba kontrolna dodano 1 ml buforu fosforanowego 0,05 M (pH 7,4), do probówki oznaczonej jako próba badawcza dodano 1 ml lipazy rozpuszczonej w buforze fosforanowym 0,05 M (pH 7,4).
 3. Probówki wstawiono do łaźni wodnej o temperaturze 37°C na 45 min.
 4. Zaobserwowano zmiany zabarwienia w probówkach. Zawartość probówki oznaczonej jako próba badawcza zmieniła barwę na pomarańczową, natomiast zawartość probówki oznaczonej jako próba kontrolna pozostała żółta.
Szczegóły doświadczenia 1greenwhite
Szczegóły doświadczenia 2bluewhite
Szczegóły doświadczenia 3redwhite
RIaSVZcSE66Vb1
Analiza doświadczenia: Wpływ pH na aktywność enzymatyczną enzymów soku trzustkowego. Problem badawczy: Do jakich enzymów zalicza się lipazę?. Hipoteza: (Uzupełnij). Obserwacje: (Uzupełnij). Wnioski: (Uzupełnij).