Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RuIbwRqkWRDKI
Zdjęcie przedstawiające dwa jajka. Pierwsze znajduje się w białej, ceramicznej podstawce, zaś drugie leży obok na drewnianym blacie.

Reakcje mocnych kwasów z solami innych kwasów

Wrzucając jajo kurze do octu, czyli do <math aria‑label="dziesięcioprocentowego">10% roztworu kwasu octowego (etanowego), otrzymujemy nietrwały kwas węglowy, który rozkłada się na wodę i tlenek węgla(<math aria‑label="cztery">IV). Stąd na powierzchni skorupki widoczne są pęcherzyki gazu.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Dlaczego reakcja kwasu chlorowodorowego (solnego) z octanem sodu zachodzi bez problemu, a reakcja odwrotna, czyli reakcja kwasu octowego z chlorkiem sodu, już nie? Skąd wiadomo, kiedy sól ulega reakcji z kwasem, a kiedy nie? Dlaczego działając octem na skorupkę jaja kurzego, zbudowaną w głównej mierze z węglanu wapnia, słyszymy intensywne wydzielanie gazu? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym materiale.

Twoje cele
  • Zapiszesz równania reakcji wypierania kwasów słabszych z soli przez kwasy mocniejsze.

  • Przewidzisz produkty reakcji mocnych kwasów z solami innych kwasów.

  • Ustalisz, jakie właściwości powinien mieć kwas, aby wypierał z soli inny kwas.