Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RILToXkfA6Kq1
Zdjęcie przedstawia półprzezroczysta kapsułki wypełnione złocistym płynem.

Witaminy – klasyfikacja oraz funkcje w organizmie

Twórcą terminu „witamina” (łac. vita – życie, amina – związek chemiczny zawierający grupę aminową) jest polski biochemik Kazimierz Funk, który w 1912 r. wyizolował witaminę B1, czyli tiaminę.

Na długo przed odkryciem witamin w wielu kulturach istniała świadomość, że niektóre produkty żywnościowe mają szczególnie pozytywny wpływ na zdrowie. Starożytni Rzymianie, Grecy czy Arabowie za pomocą ekstraktów z wątroby leczyli kurzą ślepotę. W XVI i XVII w., stosując ekstrakty z igieł sosnowych lub podając chorym cytrusy, skutecznie zapobiegano rozwojowi szkorbutu. Przełom XIX i XX w. przyniósł klasyczne badania nad skutkami niedoborów składników odżywczych. Pozwoliły one wysnuć wniosek, że deficyt pewnych substancji w organizmie zaburza jego prawidłowe funkcjonowanie i sprzyja chorobom. Substancjami tymi okazały się witaminy.

Twoje cele
  • Określisz naturalne źródła poszczególnych witamin.

  • Sklasyfikujesz witaminy według określonego kryterium.

  • Omówisz regulacyjną rolę witamin w funkcjonowaniu organizmu.