WitaminywitaminyWitaminy to związki organiczne o prostej budowie, które nie są składnikami budulcowymi komórek ani nie dostarczają energii. Są jednak niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych. Charakteryzują się dużą aktywnością biologiczną, wchodzą w skład koenzymówkoenzymkoenzymów, są konieczne do syntezy hormonów. Wpływają na wzrost i właściwe funkcjonowanie organizmu, a także odgrywają ważną rolę podczas jego reakcji obronnych na stres oksydacyjnystres oksydacyjnystres oksydacyjny.
Człowiek czerpie witaminy głównie ze spożywanego pokarmu, ale część witamin z grupy B oraz witaminę K wytwarza w niewielkich ilościach jego mikroflora jelitowa.
R2j1ZOD6J7AV9
Rysunek przedstawia fragment układu pokarmowego człowieka. Przedstawiono zbliżenie na jelito grube. Bakterie bytujące w jelicie grubym mają postać pałeczek, wici, krętków, itp.Mają one różne formy i kolory.
Witaminy B7, B9, B12 i K są wytwarzane w przewodzie pokarmowym człowieka przez mikroflorę jelitową. Dzięki niej organizm uzyskuje dodatkowe źródło witamin.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., Wikimedia Commons, licencja: CC BY-SA 3.0.
Nazewnictwo i klasyfikacja witamin
Witaminy są oznaczane wielkimi literami alfabetu lub też stosuje się w odniesieniu do nich nazewnictwo chemiczne, np. witamina C to inaczej kwas askorbinowy. Budowa chemiczna witamin jest bardzo zróżnicowana, dlatego kryterium ich klasyfikacji opiera się na zdolności do rozpuszczania w wodzie lub w tłuszczach.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Są magazynowane w organizmie człowieka głównie w mięśniach i wątrobie.
Witamina A (retinol) Witaminą A nazywana jest cała grupa organicznych związków chemicznych posiadających podobną strukturę. Zalicza się do niej retinol, retinal, kwas retinowy. Witamina A (retinol) jest syntetyzowana z prowitaminyprowitamina prowitaminy A, którą jest βbeta‑karoten – pomarańczowy barwnik roślinny.
Witamina D (kalcyferol) Witaminą D nazywana jest grupa steroidowych związków organicznych. Istnieją dwie szczególnie istotne formy witaminy D: cholekalcyferol (witamina DIndeks dolny 33) i ergokalcyfelor (witamina DIndeks dolny 22). Witamina DIndeks dolny 33 powstaje w skórze z prowitaminy – 7‑dehydrocholesterolu pod wpływem światła UV oraz dostarczana jest z pożywieniem. Witamina DIndeks dolny 22 dostarczana jest wyłącznie z pożywieniem, głównie z produktami roślinnymi.
Witamina E (tokoferol) Witaminą E nazwano grupę związków w skład, której wchodzą tokoferole – jasnożółte, przezroczyste oleje. Najbardziej aktywną formą witaminy E jest αalfa‑tokoferol.
Witamina K (filochinon) Do witamin K zaliczane są dwa związki organiczne: witamina KIndeks dolny 11 (filochinon) dostarczana z pokarmem roślinnym oraz witamina KIndeks dolny 2 Indeks dolny koniec2 (menachinon) – wytwarzana przez bakterie jelitowe.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Należą do nich witaminy z grupy B: BIndeks dolny 11 (tiamina), BIndeks dolny 22 (ryboflawina), BIndeks dolny 33 (niacyna, zwana także kwasem nikotynowym lub witaminą PP), BIndeks dolny 55 (kwas pantotenowy), BIndeks dolny 66 (pirydoksyna), BIndeks dolny 77 (biotyna, zwana także witaminą H), BIndeks dolny 99 (kwas foliowy, zwany także witaminą BIndeks dolny 1111), BIndeks dolny 1212 (kobalamina), a ponadto witamina C (kwas askorbinowy). Ich bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie sprawia, że nie mogą być magazynowane w organizmie, gdyż ich nadmiar jest wydalany z moczem. Witaminy te muszą więc być dostarczane do organizmu wraz z pełnowartościowym pokarmem.
RUE4ODV6zPLBL1
Schemat kołowy zatytułowany „Jedz witaminy” przedstawia grupy produktów zawierających określone witaminy.
1. Witamina A (retinol) Po co nam witamina A? – Jest składnikiem barwnika wzrokowego – rodopsyny. – Warunkuje prawidłowe działanie nabłonków skóry, rogówki oka, dróg oddechowych i przewodów wyprowadzających narządów wewnętrznych, np. jajowodów. – Regulując aktywność komórek tkanki kostnej, umożliwia wzrost i przebudowę kości. – Bierze udział w różnicowaniu komórek układu immunologicznego. Występuje w marchewce, papryce, szpinaku, batacie.
2. Witamina B1 (tiamina) Po co nam witamina B1? – Jest koenzymem reakcji oksydoredukcyjnych w procesie oddychania komórkowego. – Uczestniczy w przemianach węglowodanów, aminokwasów i tłuszczów jako składnik enzymów transketolaz. – Bierze udział w syntezie neurotransmiterów, odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie tkanki nerwowej. – Warunkuje prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego. Występuje w groszku, szparagach, chlebie, fasoli, dyni.
3. Witamina B2 (ryboflawina) Po co nam witamina B2? – Jest składnikiem koenzymów FAD i FMN uczestniczących w oddychaniu komórkowym. – Wpływa na przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów. – Jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego. – Wraz z witaminą A bierze udział w regeneracji skóry i prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, układu pokarmowego i oddechowego. – Uczestniczy w biosyntezie hemoglobiny i rodopsyny (białka siatkówki oka). – Pobudza ogólną odporność organizmu. Występuje w rybach, awokado, jajkach, szpinaku, grzybach, sparagach.
4. Witamina B3 (niacyna, zwana także witaminą PP lub kwasem nikotynowym) Po co nam witamina B3? – Wchodzi w skład koenzymów NAD+ i NADP+ przenoszących wodór i elektrony w procesie oddychania komórkowego. – Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego. – Uczestniczy w syntezie hormonów płciowych. – Jest niezbędna do prawidłowego działania nabłonków. Występuje w groszku, awokado, grzybach, pomidorach, brokułach, orzeszkach ziemnych.
5. Witamina B5 (kwas pantotenowy) Po co nam witamina B5? – Jako składnik koenzymu A wpływa na przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów. – Jest niezbędna do właściwego wzrostu włosów i paznokci przez aktywizację podziałów komórek naskórka. – Uczestniczy w syntezie cholesterolu, witaminy A i D oraz hemoglobiny. – Wpływa na funkcjonowanie nadnerczy i przewodu pokarmowego oraz wzrost organizmu. Występuje w rybach, łososiu, serze żółtym, awokado, jajkach, grzybach.
6. Witamina B6 (pirydoksyna) Po co nam witamina B6? – Jest prekursorem wielu koenzymów, które uczestniczą w przemianach białek i aminokwasów (dekarboksylacji) oraz syntezie tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. – Uczestniczy w syntezie porfiryn (w tym hemu i cytochromów). – Stymuluje wchłanianie aminokwasów w jelicie cienkim. – Wpływa na odporność organizmu, przez wpływ na biosyntezę przeciwciał. Występuje w bananach, rybach, fasoli, szpinaku, groszku.
7. Witamina B7 (biotyna, zwana także witaminą H) Po co nam witamina B7? – Jest koenzymem uczestniczącym w procesach karboksylacji, w tym w biosyntezie kwasów tłuszczowych. Stymuluje przemianę glukozy do kwasów tłuszczowych. – Wraz z witaminą K uczestniczy w syntezie protrombiny odpowiedzialnej za proces krzepnięcia krwi. – Jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania witaminy C. – Warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, gruczołów potowych, szpiku, tarczycy oraz jąder. – Wpływa na stan skóry: zmniejsza łojotok, pobudza wzrost włosów i paznokci. Występuje w orzeszkach ziemnych, marchewce, pomidorach, batacie.
8. Witamina B9 (kwas foliowy, zwany także witaminą B11) Po co nam witamina B9? – Działa jako koenzym w syntezie kwasów nukleinowych (bierze udział w syntezie purynowych zasad azotowych będących składnikami nukleotydów - monomerów kwasów nukleinowych) oraz w metabolizmie aminokwasów (np. serotoniny, która jest pochodną tryptofanu). – Reguluje podziały komórkowe. – Zapewnia właściwe działanie układu krwionośnego i nerwowego. – Uczestniczy w procesach krwiotwórczych. – Jest niezbędna w procesie syntezy osłonki mielinowej komórek nerwowych. – Odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego na etapie zarodkowym. Występuje w awokado, kukurydzy, szparagach, szpinaku, kapuście.
9. Witamina B12 (kobalamina) Po co nam witamina B12? – Jako koenzym uczestniczy w ß-oksydacji kwasów tłuszczowych i syntezie DNA. – Wpływa na syntezę hemoglobiny oraz wytwarzanie erytrocytów w szpiku kostnym. – Bierze udział w biosyntezie i metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. – Przez udział w biosyntezie neuroprzekaźnika serotoniny oraz składnika osłonki mielinowej nerwów – choliny – wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. – Wzmaga odporność na infekcje. Występuje w jajkach, mleku, serze żółtym, krewetkach.
10. Witamina C (kwas askorbinowy) Po co nam witamina C? – Bierze udział w syntezie kolagenu, czyli budulcowej substancji tkanki kostnej, nabłonkowej i łącznej. – Jako składnik oksydoreduktaz uczestniczy w procesach utleniania biologicznego. – Jako antyutleniacz zwiększa odporność organizmu, przyspiesza gojenie ran. – Bierze udział w detoksykacji organizmu przez wiązanie m.in. metali ciężkich. – Stymuluje wzrost ilości bakterii jelitowych, syntetyzujących witaminy z grupy B, przez co zmniejsza zapotrzebowanie na te witaminy. Występuje w papryce żółtej, truskawka, kiwi, jagodach, imbirze, pomidorach, szpinaku.
11. Witamina D (kalcyferol) Po co nam witamina D? – Stymuluje wchłanianie wapnia w jelicie cienkim oraz resorpcję wapnia i fosforanów w kanalikach nerkowych, co umożliwia prawidłową mineralizację kości i zębów. – Razem z hormonami tarczycy i gruczołów przytarczycznych reguluje gospodarkę związków wapnia i fosforu. – Jest jednym z czynników stymulujących wytwarzanie kolagenu. – Wywiera wpływ na funkcje wielu układów narządów, w tym na układ sercowo-naczyniowy, mięśniowy, układ odpornościowy. Występuje w grzybach, rybach, serze żółtym, w słońcu.
12. Witamina E (tokoferol) Po co nam witamina E? – Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu witamina E stabilizuje błony komórkowe. – Chroni organizm przed gromadzeniem wolnych rodników, a tym samym, zapobiega miażdżycy i niektórym nowotworom, opóźnia procesy starzenia. – Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, hamując powstawanie związków mutagennych. – Reguluje rozwój i czynności gonad oraz zapłodnienie i rozwój płodu. – Nazywana jest witaminą młodości i długowieczności. Występuje w truskawkach, jabłkach, brokułach, kiwi, kapuście.
13. Witamina K (filochinon) Po co nam witamina K? – Uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, warunkując proces powstawania protrombiny w wątrobie. – Zwiększa mineralizację kości. – Zapobiega odkładaniu się wapnia w tkankach miękkich, m.in. naczyniach krwionośnych, przez co zapobiega rozwojowi takich chorób jak miażdżyca i nadciśnienie tętnicze. Występuje w kalafiorze, karczochach, zielonej papryce, szparagach, brokułach.
Schemat kołowy zatytułowany „Jedz witaminy” przedstawia grupy produktów zawierających określone witaminy.
1. Witamina A (retinol) Po co nam witamina A? – Jest składnikiem barwnika wzrokowego – rodopsyny. – Warunkuje prawidłowe działanie nabłonków skóry, rogówki oka, dróg oddechowych i przewodów wyprowadzających narządów wewnętrznych, np. jajowodów. – Regulując aktywność komórek tkanki kostnej, umożliwia wzrost i przebudowę kości. – Bierze udział w różnicowaniu komórek układu immunologicznego. Występuje w marchewce, papryce, szpinaku, batacie.
2. Witamina B1 (tiamina) Po co nam witamina B1? – Jest koenzymem reakcji oksydoredukcyjnych w procesie oddychania komórkowego. – Uczestniczy w przemianach węglowodanów, aminokwasów i tłuszczów jako składnik enzymów transketolaz. – Bierze udział w syntezie neurotransmiterów, odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie tkanki nerwowej. – Warunkuje prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego. Występuje w groszku, szparagach, chlebie, fasoli, dyni.
3. Witamina B2 (ryboflawina) Po co nam witamina B2? – Jest składnikiem koenzymów FAD i FMN uczestniczących w oddychaniu komórkowym. – Wpływa na przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów. – Jest niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego. – Wraz z witaminą A bierze udział w regeneracji skóry i prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, układu pokarmowego i oddechowego. – Uczestniczy w biosyntezie hemoglobiny i rodopsyny (białka siatkówki oka). – Pobudza ogólną odporność organizmu. Występuje w rybach, awokado, jajkach, szpinaku, grzybach, sparagach.
4. Witamina B3 (niacyna, zwana także witaminą PP lub kwasem nikotynowym) Po co nam witamina B3? – Wchodzi w skład koenzymów NAD+ i NADP+ przenoszących wodór i elektrony w procesie oddychania komórkowego. – Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego. – Uczestniczy w syntezie hormonów płciowych. – Jest niezbędna do prawidłowego działania nabłonków. Występuje w groszku, awokado, grzybach, pomidorach, brokułach, orzeszkach ziemnych.
5. Witamina B5 (kwas pantotenowy) Po co nam witamina B5? – Jako składnik koenzymu A wpływa na przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów. – Jest niezbędna do właściwego wzrostu włosów i paznokci przez aktywizację podziałów komórek naskórka. – Uczestniczy w syntezie cholesterolu, witaminy A i D oraz hemoglobiny. – Wpływa na funkcjonowanie nadnerczy i przewodu pokarmowego oraz wzrost organizmu. Występuje w rybach, łososiu, serze żółtym, awokado, jajkach, grzybach.
6. Witamina B6 (pirydoksyna) Po co nam witamina B6? – Jest prekursorem wielu koenzymów, które uczestniczą w przemianach białek i aminokwasów (dekarboksylacji) oraz syntezie tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. – Uczestniczy w syntezie porfiryn (w tym hemu i cytochromów). – Stymuluje wchłanianie aminokwasów w jelicie cienkim. – Wpływa na odporność organizmu, przez wpływ na biosyntezę przeciwciał. Występuje w bananach, rybach, fasoli, szpinaku, groszku.
7. Witamina B7 (biotyna, zwana także witaminą H) Po co nam witamina B7? – Jest koenzymem uczestniczącym w procesach karboksylacji, w tym w biosyntezie kwasów tłuszczowych. Stymuluje przemianę glukozy do kwasów tłuszczowych. – Wraz z witaminą K uczestniczy w syntezie protrombiny odpowiedzialnej za proces krzepnięcia krwi. – Jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania witaminy C. – Warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, gruczołów potowych, szpiku, tarczycy oraz jąder. – Wpływa na stan skóry: zmniejsza łojotok, pobudza wzrost włosów i paznokci. Występuje w orzeszkach ziemnych, marchewce, pomidorach, batacie.
8. Witamina B9 (kwas foliowy, zwany także witaminą B11) Po co nam witamina B9? – Działa jako koenzym w syntezie kwasów nukleinowych (bierze udział w syntezie purynowych zasad azotowych będących składnikami nukleotydów - monomerów kwasów nukleinowych) oraz w metabolizmie aminokwasów (np. serotoniny, która jest pochodną tryptofanu). – Reguluje podziały komórkowe. – Zapewnia właściwe działanie układu krwionośnego i nerwowego. – Uczestniczy w procesach krwiotwórczych. – Jest niezbędna w procesie syntezy osłonki mielinowej komórek nerwowych. – Odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego na etapie zarodkowym. Występuje w awokado, kukurydzy, szparagach, szpinaku, kapuście.
9. Witamina B12 (kobalamina) Po co nam witamina B12? – Jako koenzym uczestniczy w ß-oksydacji kwasów tłuszczowych i syntezie DNA. – Wpływa na syntezę hemoglobiny oraz wytwarzanie erytrocytów w szpiku kostnym. – Bierze udział w biosyntezie i metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. – Przez udział w biosyntezie neuroprzekaźnika serotoniny oraz składnika osłonki mielinowej nerwów – choliny – wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. – Wzmaga odporność na infekcje. Występuje w jajkach, mleku, serze żółtym, krewetkach.
10. Witamina C (kwas askorbinowy) Po co nam witamina C? – Bierze udział w syntezie kolagenu, czyli budulcowej substancji tkanki kostnej, nabłonkowej i łącznej. – Jako składnik oksydoreduktaz uczestniczy w procesach utleniania biologicznego. – Jako antyutleniacz zwiększa odporność organizmu, przyspiesza gojenie ran. – Bierze udział w detoksykacji organizmu przez wiązanie m.in. metali ciężkich. – Stymuluje wzrost ilości bakterii jelitowych, syntetyzujących witaminy z grupy B, przez co zmniejsza zapotrzebowanie na te witaminy. Występuje w papryce żółtej, truskawka, kiwi, jagodach, imbirze, pomidorach, szpinaku.
11. Witamina D (kalcyferol) Po co nam witamina D? – Stymuluje wchłanianie wapnia w jelicie cienkim oraz resorpcję wapnia i fosforanów w kanalikach nerkowych, co umożliwia prawidłową mineralizację kości i zębów. – Razem z hormonami tarczycy i gruczołów przytarczycznych reguluje gospodarkę związków wapnia i fosforu. – Jest jednym z czynników stymulujących wytwarzanie kolagenu. – Wywiera wpływ na funkcje wielu układów narządów, w tym na układ sercowo-naczyniowy, mięśniowy, układ odpornościowy. Występuje w grzybach, rybach, serze żółtym, w słońcu.
12. Witamina E (tokoferol) Po co nam witamina E? – Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu witamina E stabilizuje błony komórkowe. – Chroni organizm przed gromadzeniem wolnych rodników, a tym samym, zapobiega miażdżycy i niektórym nowotworom, opóźnia procesy starzenia. – Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, hamując powstawanie związków mutagennych. – Reguluje rozwój i czynności gonad oraz zapłodnienie i rozwój płodu. – Nazywana jest witaminą młodości i długowieczności. Występuje w truskawkach, jabłkach, brokułach, kiwi, kapuście.
13. Witamina K (filochinon) Po co nam witamina K? – Uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, warunkując proces powstawania protrombiny w wątrobie. – Zwiększa mineralizację kości. – Zapobiega odkładaniu się wapnia w tkankach miękkich, m.in. naczyniach krwionośnych, przez co zapobiega rozwojowi takich chorób jak miażdżyca i nadciśnienie tętnicze. Występuje w kalafiorze, karczochach, zielonej papryce, szparagach, brokułach.
Funkcje witamin.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Słownik
glukoneogeneza
glukoneogeneza
proces biosyntezy glukozy z niecukrowych składników, takich jak kwas pirogronowy, kwas mlekowy, metabolity cyklu Krebsa i większość aminokwasów; zachodzi w komórkach wątroby i nerek zwierząt oraz ludzi
koenzym
koenzym
niebiałkowa część enzymu połączona z apoenzymem, czyli białkową częścią enzymu. Większość enzymów jest aktywna dopiero wtedy, gdy koenzym połączy się z apoenzymem
łańcuch oddechowy
łańcuch oddechowy
(łańcuch transportu elektronów) zespół związków chemicznych (przenośników elektronów), uszeregowanych według wzrastających potencjałów oksydoredukcyjnych. Jeden z etapów oddychania komórkowego.
protrombina
protrombina
związek chemiczny, który pod wpływem trombokinazy i innych substancji uczestniczących w procesie krzepnięcia krwi, np. jonów wapnia, przekształca się w trombinę – ważny enzym wpływający na przebieg procesu krzepnięcia krwi
prowitamina
prowitamina
związek chemiczny, który pod wpływem enzymów lub energii świetlnej przekształca się w organizmie w witaminę, np. βbeta‑karoten jest prowitaminą wit. A
stres oksydacyjny
stres oksydacyjny
zaburzenie równowagi pomiędzy ilością substancji o właściwościach przeciwutleniających (np. witamin A, E, C) a ilością substancji utleniających (wolnych rodników), które wytwarzają się w organizmie w wyniku np. złej diety, palenia tytoniu czy długotrwałego stresu. Stanowi przyczynę wielu chorób, m.in. nowotworów
witaminy
witaminy
związki organiczne o różnej budowie chemicznej, niezbędne do prawidłowej czynności organizmu, do wytwarzania składników budulcowych, hormonów, koenzymów, uczestniczące w procesach przemian metabolicznych węglowodanów, białek i tłuszczów