Wyszukaj w źródłach wiedzy naukowej informacje o witaminach, które powstają w organizmie człowieka z prowitamin oraz są wytwarzane przez bakterie jelitowe. Następnie uzupełnij listę haseł, dopisując zdobyte informacje.
Klasyfikacja witamin
Rozpuszczalne w tłuszczach
Witamina A (retinol)
Witamina D3 (kalcyferol)
Witamina E (tokoferol)
Witamina K (filochinon)
Rozpuszczalne w wodzie
Witaminy z grupy B
Witamina B1 (tiamina)
Witamina B2 (ryboflawina)
Witamina B3 (niacyna, witamina PP)
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Witamina B6 (pirodoksyna)
Witamina B7 (witamina H, biotyna)
Witamina B9 (kwas foliowy)
Witamina B12 (koboalamina)
Witamina C (kwas askorbinowy)
1
Polecenie 3
RMjbEOuFIxAGz
RwmELKcsKN3Xr
Połącz w pary witaminy i właściwy opis produktów, w których występują. witamina E Możliwe odpowiedzi: 1. tran, tłuste ryby, żółtko jaj, 2. drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, 3. mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, 4. szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, 5. olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe, 6. podroby, masło, mleko witamina D Możliwe odpowiedzi: 1. tran, tłuste ryby, żółtko jaj, 2. drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, 3. mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, 4. szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, 5. olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe, 6. podroby, masło, mleko witamina A Możliwe odpowiedzi: 1. tran, tłuste ryby, żółtko jaj, 2. drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, 3. mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, 4. szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, 5. olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe, 6. podroby, masło, mleko witamina K Możliwe odpowiedzi: 1. tran, tłuste ryby, żółtko jaj, 2. drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, 3. mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, 4. szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, 5. olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe, 6. podroby, masło, mleko witamina B1 Możliwe odpowiedzi: 1. tran, tłuste ryby, żółtko jaj, 2. drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, 3. mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, 4. szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, 5. olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe, 6. podroby, masło, mleko witamina B2 Możliwe odpowiedzi: 1. tran, tłuste ryby, żółtko jaj, 2. drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, 3. mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, 4. szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, 5. olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe, 6. podroby, masło, mleko
Połącz w pary witaminy i właściwy opis produktów, w których występują. witamina E Możliwe odpowiedzi: 1. tran, tłuste ryby, żółtko jaj, 2. drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, 3. mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, 4. szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, 5. olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe, 6. podroby, masło, mleko witamina D Możliwe odpowiedzi: 1. tran, tłuste ryby, żółtko jaj, 2. drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, 3. mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, 4. szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, 5. olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe, 6. podroby, masło, mleko witamina A Możliwe odpowiedzi: 1. tran, tłuste ryby, żółtko jaj, 2. drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, 3. mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, 4. szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, 5. olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe, 6. podroby, masło, mleko witamina K Możliwe odpowiedzi: 1. tran, tłuste ryby, żółtko jaj, 2. drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, 3. mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, 4. szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, 5. olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe, 6. podroby, masło, mleko witamina B1 Możliwe odpowiedzi: 1. tran, tłuste ryby, żółtko jaj, 2. drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, 3. mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, 4. szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, 5. olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe, 6. podroby, masło, mleko witamina B2 Możliwe odpowiedzi: 1. tran, tłuste ryby, żółtko jaj, 2. drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, 3. mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, 4. szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, 5. olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe, 6. podroby, masło, mleko
Połącz w pary witaminy i właściwy opis produktów, w których występują.
Witamina C jest obecna w wielu produktach żywnościowych. Można ją wykryć, wykorzystując fakt, że odbarwia roztwór skrobi z jodyną. Zaplanuj i przeprowadź doświadczenie mające na celu wykrycie witaminy C.
1. Przygotuj próbki różnych produktów żywnościowych, w których zbadasz obecność witaminy C, np. sok z cytryny, pomarańczy, miąższ jabłka, roztarta zielona pietruszka, sok z marchewki, rozpuszczona czekolada lub inne zmiażdżone produkty spożywcze.
2. Do przeprowadzenia doświadczenia potrzebne będą ponadto:
zlewki lub przezroczyste, plastikowe kubeczki;
zakraplacz;
mieszadełko;
woda;
kleik skrobiowy;
jodyna.
R1FKKLxt0ntmP
Witamina C jest obecna w wielu produktach żywnościowych. Można ją wykryć, wykorzystując fakt, że odbarwia roztwór skrobi z jodyną. Zaplanuj i przeprowadź doświadczenie mające na celu wykrycie witaminy C.