Klasyfikacja witamin

R13UZ7TlQl7671
Mapa myśli. Lista elementów:
  • Nazwa kategorii: [bold]WITAMINY[/bold]
    • Elementy należące do kategorii [bold]WITAMINY[/bold]
    • Nazwa kategorii: [bold]Rozpuszczalne w tłuszczach[/bold]
      • Elementy należące do kategorii [bold]Rozpuszczalne w tłuszczach[/bold]
      • Nazwa kategorii: Witamina A  (retinol)
      • Nazwa kategorii: Witamina D[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]3[/] (cholekalcyferol)
      • Nazwa kategorii: Witamina E  (tokoferol)
      • Nazwa kategorii: Witamina K  (filochinon)
      • Koniec elementów należących do kategorii [bold]Rozpuszczalne w tłuszczach[/bold]
    • Nazwa kategorii: [bold]Rozpuszczalne w wodzie[/bold]
      • Elementy należące do kategorii [bold]Rozpuszczalne w wodzie[/bold]
      • Nazwa kategorii: Witaminy z grupy B
        • Elementy należące do kategorii Witaminy z grupy B
        • Nazwa kategorii: Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]1[/] (tiamina)
        • Nazwa kategorii: Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]2[/] (ryboflawina)
        • Nazwa kategorii: Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]3[/] (niacyna, witamina PP)
        • Nazwa kategorii: Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]5[/] (kwas pantotenowy)
        • Nazwa kategorii: Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]6[/] (pirodoksyna)
        • Nazwa kategorii: Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]7[/] (witamina H, biotyna)
        • Nazwa kategorii: Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]9[/] (kwas foliowy)
        • Nazwa kategorii: Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]12[/] (koboalamina)
        • Koniec elementów należących do kategorii Witaminy z grupy B
      • Nazwa kategorii: Witamina C  (kwas askorbinowy)
      • Koniec elementów należących do kategorii [bold]Rozpuszczalne w wodzie[/bold]
      Koniec elementów należących do kategorii [bold]WITAMINY[/bold]
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 1
RjyjcdQZ8g9kT
Przeanalizuj mapę pojęć i sformułuj brzmienie kryterium, według którego dokonuje się klasyfikacji witamin. Uzasadnij, czy znajomość kryterium klasyfikacji witamin może mieć znaczenie przy planowaniu dziennego jadłospisu. (Uzupełnij).
1
Polecenie 2
R10kVEqxainiU
Wysłuchaj nagrań słówek w słowniczku i naucz się ich prawidłowej wymowy.

Wyszukaj w źródłach wiedzy naukowej informacje o  witaminach, które powstają w organizmie człowieka z prowitamin oraz są wytwarzane przez bakterie jelitowe. Następnie uzupełnij listę haseł, dopisując zdobyte informacje.

Klasyfikacja witamin

Rozpuszczalne w tłuszczach

Witamina A (retinol)

Witamina D3 (kalcyferol)

Witamina E (tokoferol)

Witamina K (filochinon)

Rozpuszczalne w wodzie

Witaminy z grupy B

Witamina B1 (tiamina)

Witamina B2 (ryboflawina)

Witamina B3 (niacyna, witamina PP)

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

Witamina B6 (pirodoksyna)

Witamina B7 (witamina H, biotyna)

Witamina B9 (kwas foliowy)

Witamina B12 (koboalamina)

Witamina C (kwas askorbinowy)

1
Polecenie 3
RMjbEOuFIxAGz
Wybierz dowolne angielskie słówko ze słowniczka i zapytaj kolegę o jego znaczenie.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RwmELKcsKN3Xr
Połącz w pary witaminy i właściwy opis produktów, w których występują. witamina E Możliwe odpowiedzi: 1. tran, tłuste ryby, żółtko jaj, 2. drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, 3. mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, 4. szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, 5. olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe, 6. podroby, masło, mleko witamina D Możliwe odpowiedzi: 1. tran, tłuste ryby, żółtko jaj, 2. drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, 3. mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, 4. szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, 5. olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe, 6. podroby, masło, mleko witamina A Możliwe odpowiedzi: 1. tran, tłuste ryby, żółtko jaj, 2. drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, 3. mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, 4. szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, 5. olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe, 6. podroby, masło, mleko witamina K Możliwe odpowiedzi: 1. tran, tłuste ryby, żółtko jaj, 2. drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, 3. mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, 4. szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, 5. olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe, 6. podroby, masło, mleko witamina B1 Możliwe odpowiedzi: 1. tran, tłuste ryby, żółtko jaj, 2. drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, 3. mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, 4. szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, 5. olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe, 6. podroby, masło, mleko witamina B2 Możliwe odpowiedzi: 1. tran, tłuste ryby, żółtko jaj, 2. drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, 3. mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, 4. szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, 5. olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe, 6. podroby, masło, mleko
Polecenie 4

Witamina C jest obecna w wielu produktach żywnościowych. Można ją wykryć, wykorzystując fakt, że odbarwia roztwór skrobi z jodyną. Zaplanuj i przeprowadź doświadczenie mające na celu wykrycie witaminy C.

1. Przygotuj próbki różnych produktów żywnościowych, w których zbadasz obecność witaminy C, np. sok z cytryny, pomarańczy, miąższ jabłka, roztarta zielona pietruszka, sok z marchewki, rozpuszczona czekolada lub inne zmiażdżone produkty spożywcze.

2. Do przeprowadzenia doświadczenia potrzebne będą ponadto:

  • zlewki lub przezroczyste, plastikowe kubeczki;

  • zakraplacz;

  • mieszadełko;

  • woda;

  • kleik skrobiowy;

  • jodyna.

R1FKKLxt0ntmP
3. Sformułuj problem badawczy do doświadczenia. (Uzupełnij). 4. Postaw hipotezę. (Uzupełnij). 5. Określ próbę badawczą i próbę kontrolną. (Uzupełnij). 6. Przeprowadź doświadczenie. (Uzupełnij). 7. Zanotuj swoje wyniki. (Uzupełnij). 8. Sformułuj wnioski, uwzględniając produkty, w których udało ci się wykryć witaminę C, oraz mechanizm reakcji chemicznej, dzięki której było to możliwe. (Uzupełnij).

Witamina C jest obecna w wielu produktach żywnościowych. Można ją wykryć, wykorzystując fakt, że odbarwia roztwór skrobi z jodyną. Zaplanuj i przeprowadź doświadczenie mające na celu wykrycie witaminy C.

R1Zw8XbTUbGId
(Uzupełnij).