Mapa myśli
Klasyfikacja witamin
- Nazwa kategorii: [bold]WITAMINY[/bold]
- Nazwa kategorii: [bold]Rozpuszczalne w tłuszczach[/bold]
- Nazwa kategorii: Witamina A (retinol)
- Nazwa kategorii: Witamina D[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]3[/] (cholekalcyferol)
- Nazwa kategorii: Witamina E (tokoferol)
- Nazwa kategorii: Witamina K (filochinon) Koniec elementów należących do kategorii [bold]Rozpuszczalne w tłuszczach[/bold]
- Nazwa kategorii: [bold]Rozpuszczalne w wodzie[/bold]
- Nazwa kategorii: Witaminy z grupy B
- Nazwa kategorii: Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]1[/] (tiamina)
- Nazwa kategorii: Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]2[/] (ryboflawina)
- Nazwa kategorii: Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]3[/] (niacyna, witamina PP)
- Nazwa kategorii: Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]5[/] (kwas pantotenowy)
- Nazwa kategorii: Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]6[/] (pirodoksyna)
- Nazwa kategorii: Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]7[/] (witamina H, biotyna)
- Nazwa kategorii: Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]9[/] (kwas foliowy)
- Nazwa kategorii: Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]12[/] (koboalamina) Koniec elementów należących do kategorii Witaminy z grupy B
- Nazwa kategorii: Witamina C (kwas askorbinowy) Koniec elementów należących do kategorii [bold]Rozpuszczalne w wodzie[/bold]
- Elementy należące do kategorii [bold]WITAMINY[/bold]
- Elementy należące do kategorii [bold]Rozpuszczalne
w tłuszczach[/bold]
- Elementy należące do kategorii [bold]Rozpuszczalne
w wodzie[/bold]
- Elementy należące do kategorii Witaminy z grupy B
-
[bold]WITAMINY[/bold]
-
[bold]Rozpuszczalne w tłuszczach[/bold]
-
Witamina A (retinol)
-
Witamina D[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]3[/] (cholekalcyferol)
-
Witamina E (tokoferol)
-
Witamina K (filochinon)
-
-
[bold]Rozpuszczalne w wodzie[/bold]
-
Witaminy z grupy B
-
Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]1[/] (tiamina)
-
Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]2[/] (ryboflawina)
-
Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]3[/] (niacyna, witamina PP)
-
Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]5[/] (kwas pantotenowy)
-
Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]6[/] (pirodoksyna)
-
Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]7[/] (witamina H, biotyna)
-
Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]9[/] (kwas foliowy)
-
Witamina B[baseline-shift: sub; font-size: smaller;]12[/] (koboalamina)
-
-
Witamina C (kwas askorbinowy)
-
-
Wyszukaj w źródłach wiedzy naukowej informacje o witaminach, które powstają w organizmie człowieka z prowitamin oraz są wytwarzane przez bakterie jelitowe. Następnie uzupełnij poniższą mapę myśli, dopisując zdobyte informacje.
-
Klasyfikacja witamin
-
Rozpuszczalne w tłuszczach
-
Witamina A (retinol)
-
Witamina D3 (kalcyferol)
-
Witamina E (tokoferol)
-
Witamina K (filochinon)
-
-
Rozpuszczalne w wodzie
-
Witaminy z grupy B
-
Witamina B1 (tiamina)
-
Witamina B2 (ryboflawina)
-
Witamina B3 (niacyna, witamina PP)
-
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
-
Witamina B6 (pirodoksyna)
-
Witamina B7 (witamina H, biotyna)
-
Witamina B9 (kwas foliowy)
-
Witamina B12 (koboalamina)
-
-
Witamina C (kwas askorbinowy)
-
-
Wyszukaj w źródłach wiedzy naukowej informacje o witaminach, które powstają w organizmie człowieka z prowitamin oraz są wytwarzane przez bakterie jelitowe. Następnie uzupełnij listę haseł, dopisując zdobyte informacje.
Klasyfikacja witamin
Rozpuszczalne w tłuszczach
Witamina A (retinol)
Witamina D3 (kalcyferol)
Witamina E (tokoferol)
Witamina K (filochinon)
Rozpuszczalne w wodzie
Witaminy z grupy B
Witamina B1 (tiamina)
Witamina B2 (ryboflawina)
Witamina B3 (niacyna, witamina PP)
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Witamina B6 (pirodoksyna)
Witamina B7 (witamina H, biotyna)
Witamina B9 (kwas foliowy)
Witamina B12 (koboalamina)
Witamina C (kwas askorbinowy)
Połącz w pary witaminy i właściwy opis produktów, w których występują.
tran, tłuste ryby, żółtko jaj, owoce dzikiej róży, papryka, nać pietruszki, drożdże, mięso czerwone, kasza gryczana, otręby pszenne, mięso czerwone, nasiona roślin strączkowych, brokuły, szpinak, brukselka, syntetyzowana przez florę jelitową, podroby, masło, mleko, olej słonecznikowy, jaja, orzechy laskowe
| witamina E | |
| witamina D | |
| witamina A | |
| witamina K | |
| witamina B1 | |
| witamina B2 | |
| witamina C |
Witamina C jest obecna w wielu produktach żywnościowych. Można ją wykryć, wykorzystując fakt, że odbarwia roztwór skrobi z jodyną. Zaplanuj i przeprowadź doświadczenie mające na celu wykrycie witaminy C.
1. Przygotuj próbki różnych produktów żywnościowych, w których zbadasz obecność witaminy C, np. sok z cytryny, pomarańczy, miąższ jabłka, roztarta zielona pietruszka, sok z marchewki, rozpuszczona czekolada lub inne zmiażdżone produkty spożywcze.
2. Do przeprowadzenia doświadczenia potrzebne będą ponadto:
zlewki lub przezroczyste, plastikowe kubeczki;
zakraplacz;
mieszadełko;
woda;
kleik skrobiowy;
jodyna.
Witamina C jest obecna w wielu produktach żywnościowych. Można ją wykryć, wykorzystując fakt, że odbarwia roztwór skrobi z jodyną. Zaplanuj i przeprowadź doświadczenie mające na celu wykrycie witaminy C.