1
Pokaż ćwiczenia:
Re2x4u8GiGMly1
Ćwiczenie 1
Uzupełnij poniższy tekst. Witaminy rozpuszczalne w wodzie to witaminy z grupy 1. K, 2. C, 3. B oraz witamina 1. K, 2. C, 3. B. Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zalicza się witaminy A, D, E, 1. K, 2. C, 3. B.
R1DFzcFCug5fe1
Ćwiczenie 2
Wskaż poprawne dokończenie zdania.
Witamina A wpływa... Możliwe odpowiedzi: 1. na proces dobrego widzenia., 2. na przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów., 3. na prawidłową strukturę kości i zębów., 4. na przebieg procesu krzepnięcia krwi.
R1HpOaRerfRKN1
Ćwiczenie 3
Przyporządkuj witaminę do określenia wynikającego z jej właściwości. Witamina przeciwkrzywiczna 1. witamina B1, 2. witamina C, 3. witamina E, 4. witamina D, 5. witamina B7, 6. witamina B3, 7. witamina A, 8. witamina K, 9. witamina B12
Witamina przeciwkrwotoczna 1. witamina B1, 2. witamina C, 3. witamina E, 4. witamina D, 5. witamina B7, 6. witamina B3, 7. witamina A, 8. witamina K, 9. witamina B12
Witamina długowieczności 1. witamina B1, 2. witamina C, 3. witamina E, 4. witamina D, 5. witamina B7, 6. witamina B3, 7. witamina A, 8. witamina K, 9. witamina B12
R1YhLwS3SZvgp2
Ćwiczenie 4
Które z podanych witamin uczestniczą w metabolizmie białek? Możliwe odpowiedzi: 1. B1, 2. B, 3. B12, 4.
RFnA2V3GWb1SR2
Ćwiczenie 5
Połącz w pary nazwy witamin z opisem ich funkcji. witamina B9 Możliwe odpowiedzi: 1. prawidłowy rozwój układu nerwowego zarodka, 2. ma wpływ na stan skóry i wzrok, 3. uczestniczy w syntezie cholesterolu, witaminy A i D, 4. uczestniczy w produkcji hemoglobiny witamina B6 Możliwe odpowiedzi: 1. prawidłowy rozwój układu nerwowego zarodka, 2. ma wpływ na stan skóry i wzrok, 3. uczestniczy w syntezie cholesterolu, witaminy A i D, 4. uczestniczy w produkcji hemoglobiny witamina B5 Możliwe odpowiedzi: 1. prawidłowy rozwój układu nerwowego zarodka, 2. ma wpływ na stan skóry i wzrok, 3. uczestniczy w syntezie cholesterolu, witaminy A i D, 4. uczestniczy w produkcji hemoglobiny witamina B2 Możliwe odpowiedzi: 1. prawidłowy rozwój układu nerwowego zarodka, 2. ma wpływ na stan skóry i wzrok, 3. uczestniczy w syntezie cholesterolu, witaminy A i D, 4. uczestniczy w produkcji hemoglobiny
R1GMItL5mp99B2
Ćwiczenie 6
Wskaż produkty, które stanowią źródła każdej z podanych witamin. Źródła witamin z grupy B Możliwe odpowiedzi: 1. nasiona roślin strączkowych, 2. sery podpuszczkowe, 3. papryka, 4. wątroba, 5. morskie ryby, 6. czarne porzeczki, 7. tran, 8. masło, 9. żółtka jaj, 10. drożdże, 11. cytrusy, 12. otręby, 13. czerwone mięso, 14. nać pietruszki, 15. truskawki Źródła witaminy C Możliwe odpowiedzi: 1. nasiona roślin strączkowych, 2. sery podpuszczkowe, 3. papryka, 4. wątroba, 5. morskie ryby, 6. czarne porzeczki, 7. tran, 8. masło, 9. żółtka jaj, 10. drożdże, 11. cytrusy, 12. otręby, 13. czerwone mięso, 14. nać pietruszki, 15. truskawki Źródła witaminy D Możliwe odpowiedzi: 1. nasiona roślin strączkowych, 2. sery podpuszczkowe, 3. papryka, 4. wątroba, 5. morskie ryby, 6. czarne porzeczki, 7. tran, 8. masło, 9. żółtka jaj, 10. drożdże, 11. cytrusy, 12. otręby, 13. czerwone mięso, 14. nać pietruszki, 15. truskawki
31
Ćwiczenie 7

Promieniowanie UV często kojarzy się z niebezpieczeństwem wystąpienia oparzeń skóry lub powstawania groźnego nowotworu – czerniaka. Zapomina się o dobroczynnych właściwościach promieniowania słonecznego. Wykaż związek między działaniem promieniowania UV na organizm człowieka a jego dobrym stanem zdrowia, odnosząc się do starego włoskiego powiedzenia, które mówi: „Tam, gdzie nie zagląda słońce, tam musi przychodzić lekarz”. Wyszukaj odpowiednie argumenty w dostępnych ci wiarygodnych źródłach.

Rui6MkMUkPEZU
(Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8
ROcDqK32H4KXI
Kwas foliowy odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego zarodka. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 9

Witamina A, należąca do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wpływa m.in. na proces widzenia. Zawarta jest wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Najbogatszym jej źródłem jest olej z wątrób ryb i zwierząt morskich, czyli tran. W produktach roślinnych witamina A występuje w postaci prowitaminy o nazwie ß‑karoten. Jej źródłem są pomarańczowożółte owoce i warzywa oraz szpinak.

Rk5Qk17t8w1jn
Wyjaśnij, dlaczego zaburzenia w procesie wchłaniania tłuszczów w niektórych chorobach jelit mogą prowadzić do zaburzeń widzenia o zmierzchu, nazywanych ślepotą zmierzchową (kurzą ślepotą). (Uzupełnij).