Sprawdź się
Połącz w pary nazwy witamin z opisem ich funkcji.
uczestniczy w syntezie cholesterolu, witaminy A i D, prawidłowy rozwój układu nerwowego na etapie zarodkowym, uczestniczy w procesie detoksykacji, uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi
witamina B9 | |
witamina K | |
witamina C | |
witamina B5 |
Wskaż produkty, które stanowią źródła każdej z podanych witamin.
morskie ryby, drożdże, nasiona roślin strączkowych, masło, tran, czarne porzeczki, sery podpuszczkowe, cytrusy, otręby, truskawki, żółtka jaj, papryka, czerwone mięso, nać pietruszki, wątroba
Źródła witamin z grupy B | |
---|---|
Źródła witaminy C | |
Źródła witaminy D |
Promieniowanie UV często kojarzy się z niebezpieczeństwem wystąpienia oparzeń skóry lub powstawania groźnego nowotworu – czerniaka. Zapomina się o dobroczynnych właściwościach promieniowania słonecznego. Wykaż związek między działaniem promieniowania UV na organizm człowieka a jego dobrym stanem zdrowia, odnosząc się do starego włoskiego powiedzenia, które mówi: „Tam, gdzie nie zagląda słońce, tam musi przychodzić lekarz”. Wyszukaj odpowiednie argumenty w dostępnych ci wiarygodnych źródłach.
Witamina A, należąca do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wpływa m.in. na proces widzenia. Zawarta jest wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Najbogatszym jej źródłem jest olej z wątrób ryb i zwierząt morskich, czyli tran. W produktach roślinnych witamina A występuje w postaci prowitaminy o nazwie ß‑karoten. Jej źródłem są pomarańczowożółte owoce i warzywa oraz szpinak.