Sprawdź się
Uzupełnij poniższy tekst.
K, C, B
Witaminy rozpuszczalne w wodzie to witaminy z grupy ............ oraz witamina ............. Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zalicza się witaminy A, D, E, .............
Witamina A wpływa... Możliwe odpowiedzi: 1. na proces dobrego widzenia., 2. na przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów., 3. na prawidłową strukturę kości i zębów., 4. na przebieg procesu krzepnięcia krwi.
Wskaż poprawne dokończenie zdania.
Witamina A wpływa...
- na proces dobrego widzenia.
- na przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów.
- na prawidłową strukturę kości i zębów.
- na przebieg procesu krzepnięcia krwi.
Witamina przeciwkrwotoczna 1. witamina B1, 2. witamina C, 3. witamina E, 4. witamina D, 5. witamina B7, 6. witamina B3, 7. witamina A, 8. witamina K, 9. witamina B12
Witamina długowieczności 1. witamina B1, 2. witamina C, 3. witamina E, 4. witamina D, 5. witamina B7, 6. witamina B3, 7. witamina A, 8. witamina K, 9. witamina B12
Przyporządkuj witaminę do określenia wynikającego z jej funkcji.
witamina E, witamina D, witamina C, witamina B12, witamina B1, witamina B7, witamina A, witamina B3, witamina K
Witamina przeciwkrzywiczna ........................
Witamina przeciwkrwotoczna ........................
Witamina długowieczności ........................
Które z podanych witamin uczestniczą w metabolizmie białek?
- B1
- B2
- B12
- B3
Połącz w pary nazwy witamin z opisem ich funkcji.
uczestniczy w syntezie cholesterolu, witaminy A i D, prawidłowy rozwój układu nerwowego na etapie zarodkowym, uczestniczy w procesie detoksykacji, uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi
| witamina B9 | |
| witamina K | |
| witamina C | |
| witamina B5 |
Wskaż produkty, które stanowią źródła każdej z podanych witamin.
morskie ryby, drożdże, nasiona roślin strączkowych, masło, tran, czarne porzeczki, sery podpuszczkowe, cytrusy, otręby, truskawki, żółtka jaj, papryka, czerwone mięso, nać pietruszki, wątroba
| Źródła witamin z grupy B | |
|---|---|
| Źródła witaminy C | |
| Źródła witaminy D |
Promieniowanie UV często kojarzy się z niebezpieczeństwem wystąpienia oparzeń skóry lub powstawania groźnego nowotworu – czerniaka. Zapomina się o dobroczynnych właściwościach promieniowania słonecznego. Wykaż związek między działaniem promieniowania UV na organizm człowieka a jego dobrym stanem zdrowia, odnosząc się do starego włoskiego powiedzenia, które mówi: „Tam, gdzie nie zagląda słońce, tam musi przychodzić lekarz”. Wyszukaj odpowiednie argumenty w dostępnych ci wiarygodnych źródłach.
Witamina A, należąca do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wpływa m.in. na proces widzenia. Zawarta jest wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Najbogatszym jej źródłem jest olej z wątrób ryb i zwierząt morskich, czyli tran. W produktach roślinnych witamina A występuje w postaci prowitaminy o nazwie ß‑karoten. Jej źródłem są pomarańczowożółte owoce i warzywa oraz szpinak.