RpJ2F3v0LrZgx
Ilustracja przedstawia leżące na białym blacie praliny czekoladowe. Część pralin jest kwadratowa, część okrągła. Każda pralinka ma polewę, a niektóre mają również posypkę.

La gourmandise, un péché mignon

Źródło: dostępny w internecie: unsplash.com, domena publiczna.
bg‑blue

Łakomstwo, nasza słabostka

Znana z doskonałej jakości i smaku, szwajcarska czekolada (le chocolat suisse), uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Badania konsumenckie dowodzą, że przeciętny mieszkaniec Szwajcarii zjada ponad 10 kilogramów wyrobów czekoladowych (des produits chocolatés) rocznie.
Czekoladowym potentatem jest również Belgia, gdzie znajduje się ponad 2000 sklepów z czekoladą. Wiele belgijskich firm nadal wyrabia słodycze (des friandises / des sucreries) własnoręcznie, według ściśle tajnych receptur. Najbardziej popularne z nich to obecne na rynku od 1912 roku rozpływające się w ustach praliny. Stały się one symbolem Belgii.
A Francuzi? Czy również są miłośnikami (les amateurs) czekolady? Spożywają jej dużo mniej niż sąsiedzi, bo ok. 4 kg rocznie. Słyną przede wszystkim z produkcji wybornych deserów (les desserts), także z czekoladą, serwowanych pod różnymi postaciami. Oprócz tego Francja oferuje wyśmienite trufle i słodkie praliny, które kupimy w większości francuskich cukierni (les pâtisseries).

pl
Twoje cele
  • Poznasz francuskie desery i słodkie wypieki.

  • Nazwiesz pięć podstawowych zmysłów człowieka.

  • Opowiesz o swoich upodobaniach kulinarnych, używając czasowników i zwrotów wyrażających uczucia.

  • Opiszesz swój ulubiony słodki wypiek.