Na zdjęciu znajduje się pole uprawne usytuowane na wzgórzu. Na jednej połowie posiane jest zielone zboże a na drugim żółte uprawy. Nad wzgórzem widać niebo z ciemnymi chmurami.
Pobieranie i przyswajanie różnych form azotu i siarki przez rośliny
Dostępność azotu i siarki jest szczególnie ważna w rolnictwie.
Źródło: sunrisesoup, Flickr, licencja: CC BY-NC-ND 2.0.
Niedobór przyswajalnego azotu w glebach uprawnych znacząco ogranicza rozwój i wzrost roślin – aby temu zapobiec, masowo stosuje się nawozy azotowe. Innym kluczowym dla rozwoju roślin pierwiastkiem jest siarka, która również znajduje się w nawozach. Całkowite zaprzestanie ich wykorzystywania w rolnictwie doprowadziłoby do braku możliwości wykarmienia niemal połowy populacji ludzkiej.
Twoje cele
Omówisz role azotu i siarki jako makroelementów niezbędnych roślinom do życia.
Porównasz mechanizmy poboru azotu i siarki przez organizmy roślinne.
Wskażesz dostępne dla roślin formy azotu i siarki.