Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RjyybyHLIbQ5K
Na zdjęciu znajduje się pole uprawne usytuowane na wzgórzu. Na jednej połowie posiane jest zielone zboże a na drugim żółte uprawy. Nad wzgórzem widać niebo z ciemnymi chmurami.

Pobieranie i przyswajanie różnych form azotu i siarki przez rośliny

Dostępność azotu i siarki jest szczególnie ważna w rolnictwie.
Źródło: sunrisesoup, Flickr, licencja: CC BY-NC-ND 2.0.

Niedobór przyswajalnego azotu w glebach uprawnych znacząco ogranicza rozwój i wzrost roślin – aby temu zapobiec, masowo stosuje się nawozy azotowe. Innym kluczowym dla rozwoju roślin pierwiastkiem jest siarka, która również znajduje się w nawozach. Całkowite zaprzestanie ich wykorzystywania w rolnictwie doprowadziłoby do braku możliwości wykarmienia niemal połowy populacji ludzkiej.

Twoje cele
  • Omówisz role azotu i siarki jako makroelementów niezbędnych roślinom do życia.

  • Porównasz mechanizmy poboru azotu i siarki przez organizmy roślinne.

  • Wskażesz dostępne dla roślin formy azotu i siarki.