Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
Ry6o0Upvb5enY
Zdęcie przedstawia dwie miski w kształcie serc. Znajdują się w nich owoce, między innymi winogrona, maliny, pokrojone kiwi, truskawki.

Glukoza i fruktoza jako przedstawiciele heksoz – podobieństwa i różnice

W owocach znajduje się glukoza i fruktoza, a także sacharoza.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Pierwszym skojarzeniem, jakie przychodzi Ci do głowy, słysząc słowa „glukoza” czy „fruktoza”, jest cukier. Owszem, są to cukry należące do grupy związków chemicznych nazywanych heksozami, o wzorze sumarycznym: C 6 H 12 O 6 . Naturalnie występują w owocach – nadają im słodki smak. Oba te związki dobrze rozpuszczają się w wodzie, są bezbarwne i bezwonne. Czym więc różnią się od siebie?

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, czym są heksozy.

  • Porównasz budowę oraz właściwości glukozy i fruktozy.

  • Opiszesz, na czym polega tautomeria keto‑enolowa.