Ry6o0Upvb5enY
Zdęcie przedstawia dwie miski w kształcie serc. Znajdują się w nich owoce, między innymi winogrona, maliny, pokrojone kiwi, truskawki.

Glukoza i fruktoza jako przedstawiciele heksoz – podobieństwa i różnice

W owocach znajduje się glukoza i fruktoza, a także sacharoza.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Pierwszym skojarzeniem, jakie przychodzi Ci do głowy, słysząc słowa „glukoza” czy „fruktoza”, jest cukier. Owszem, są to cukry należące do grupy związków chemicznych nazywanych heksozami, o wzorze sumarycznym: C6H12O6. Naturalnie występują w owocach – nadają im słodki smak. Oba te związki dobrze rozpuszczają się w wodzie, są bezbarwne i bezwonne. Czym więc różnią się od siebie?

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, czym są heksozy.

  • Porównasz budowę oraz właściwości glukozy i fruktozy.

  • Opiszesz, na czym polega tautomeria keto‑enolowa.