Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Glukoza i fruktoza należą do węglowodanówwęglowodanywęglowodanów. Nazwa węglowodany powstała w czasach, gdy uważano, że są to wodziany węgla.

Heksozy

Cukry proste to takie, które nie ulegają hydroliziehydrolizahydrolizie. Jeden ze sposobów klasyfikacji uwzględnia liczbę atomów węgla, budujących cząsteczkę danego cukru prostego. Cząsteczki heksozheksozyheksoz posiadają w swojej budowie sześć atomów węgla. Ich przykładem są glukoza i fruktoza.

Ćwiczenie 1

Przeanalizuj zaprezentowane powyżej wzory D‑glukozy i D‑fruktozy w projekcji Fischera. Wskaż podobieństwa i różnice w budowie tych związków.

Na podstawie opisanych powyżej wzorów D‑glukozy i D‑fruktozy w projekcji Fischera wskaż podobieństwa i różnice w budowie tych związków.

RdVynzY2o9Wt2
Odpowiedź: (Uzupełnij).

Podobieństwa i różnice

Nazwa zwyczajowa

Glukoza

Fruktoza

Wzór sumaryczny

C 6 H 12 O 6

C 6 H 12 O 6

Masa molowa [gmol]

180,16

180,16

Źródło cukru

powstaje w wyniku fotosyntezy, występuje w owocach

powstaje w wyniku fotosyntezy, występuje w owocach

Znaczenie biologiczne

źródło energii

źródło energii

Rodzaj grupy funkcyjnej

aldehydowa

ketonowa

Gęstość [gcm3]

1,56

1,69

Temperatura topnienia

146°C

103°C

Budowa cząsteczek

Cząsteczki sacharydów, będących ciałami stałymi w temperaturze pokojowej, ulegają cyklizacji, a forma łańcuchowa, która występuje w roztworze, ulega zamknięciu.

R6Y1RBvYx0IRu
Formy cykliczne glukozy
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W wyniku zamknięcia łańcucha, mogą powstać dwie odmiany cukru: alfa‑D-glukopiranoza oraz beta‑D-glukopiranoza. Różnią się położeniem grupy hydroksylowej względem wolnej pary elektronowej atomu tlenu pierścienia. Litera D przy nazwie cukru oznacza, że grupa hydroksylowa przy piątym atomie węgla we wzorze Fishera znajduje się po prawej stronie.

RFofY7urbplEe
Formy cykliczne fruktozy.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Przedstawione powyżej wzory alfa‑D-glukopiranozy i alfa‑D-glukopiranozy są względem siebie epimeramiepimeryzacjaepimerami. Epimery są to diastereoizomerydiastereoizomerdiastereoizomery, które różnią się tylko jednym asymetrycznym atomem węgla.

Tautomeria keto‑enolowa

W środowisku zasadowym fruktoza, podobnie jak glukoza, ulega utlenieniu przy użyciu odczynnika Tollensa, Trommera i Benedicta do kwasu karboksylowego.  Cząsteczka fruktozy ulega tautomerii keto‑enolowej, stając się glukozą, dzięki czemu daje pozytywny wynik próby na cukry redukujące.

R7YBs7M4ejn9p1
Schemat tautomerii keto‑enolowej.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

W środowisku zasadowym jon wodorotlenkowy (OH-) jest akceptorem protonu przyłączonego do atomu węgla C‑2. Proton ten przenoszony jest na atom tlenu grupy aldehydowej (-CHO), dzięki temu tworzy się grupa hydroksylowa (-OH). W wyniku tego przeniesienia między atomem węgla C‑1 a atomem węgla C‑2 powstaje wiązanie podwójne (C=C). W ten sposób otrzymujemy związek zwany enodiolem (en – wiązanie podwójne; di – dwa; ol – alkohol). W środowisku zasadowym zachodzi odszczepienie protonu od grupy hydroksylowej przyłączonej do atomu węgla C‑2, a następnie przeniesienie wiązania podwójnego do wiązania między atomem węgla C‑2 a atomem tlenu. Podczas tego przekształcenia otrzymujemy grupę ketonową (C=O). Wszystkie przedstawione na rysunku wzory związku występują w równowadze termodynamicznej.

Reakcje charakterystyczne

Fruktoza i glukoza ulegają reakcjom z odczynnikami:

  • Tollensa – odczynnik zawierający jony diaminasrebra(I) AgNH32+; reakcję tę przeprowadza się w środowisku zasadowym; w wyniku pozytywnej próby, na ściankach naczynia wytrąca się charakterystyczne „lustro srebrowe”;

RxukSXRvTzyEA1
Równanie jonowe skrócone próby Tollensa. W tej reakcji glukoza zostaje utleniona do kwasu glukonowego.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RkHzZ7CM3CLWl
Pozytywny wynik próby Tollensa dla glukozy
Źródło: dostępny w internecie: www.pl.wikipedia.org, domena publiczna.
  • Trommera – próbę tę przeprowadza się podczas ogrzewania ze świeżo wytrąconym wodorotlenkiem miedzi(II);

  • Benedicta – odczynnik ten jest związkiem kompleksowym jonów miedzi(II) z cytrynianem sodu oraz węglanem sodu;

  • Fehlinga – to kompleks jonów miedzi(II) z winianem sodowo‑potasowym w środowisku NaOH .

Reakcje powyższych trzech prób można zapisać następująco:

R1FahwxSFZAWc1
Równanie reakcji D‑glukozy z wodorotlenkiem miedzi(II)
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RpDzMTolEjGfJ1
Przebieg próby Trommera, w wyniku której otrzymany tlenek miedzi(I) utworzył ceglastoczerwony osad.
Źródło: Kubawlo, dostępny w internecie: commons.wikimedia.org, licencja: CC BY-SA 4.0.
Ważne!

Przedstawione powyżej próby nie pozwolą odróżnić od siebie glukozy i fruktozy.

Odróżnienie glukozy od fruktozy

W odróżnianiu glukozy od fruktozy najlepiej przydaje się wykorzystanie utleniania wodą bromową z dodatkiem wodorowęglanu sodu. Zastosowanie podczas reakcji wodorowęglanu sodu jest niezbędne, ponieważ zakwasza on środowisko, dzięki czemu nie zachodzi enolizacja fruktozy, a co za tym idzie, fruktoza nie zmienia swojej postaci w glukozę. Rozróżnienie glukozy od fruktozy jest możliwe, ponieważ tylko grupa aldehydowa glukozy ulega utlenieniu, za sprawą czego powstaje kwas glukonowy. Podczas reakcji roztwór z barwy brunatnej staje się bezbarwny, a dodatkowo wydziela się bezbarwny gaz.

R1ZFv6eBjIlLD1
Równanie reakcji D‑glukozy z wodą bromową. Podczas reakcji powstaje kwas glukonowy, a roztwór zmienia swoją barwę z brunatnej na bezbarwną.
Źródło: GroMar Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Słownik

węglowodany
węglowodany

sacharydy; cukry, cukrowce; polihydroksylowe aldehydy (aldozy) lub ketony (ketozy), o wzorze sumarycznym (CH 2 O) n  oraz ich pochodne

analiza elementarna
analiza elementarna

jakościowe i ilościowe oznaczanie składu pierwiastkowego w badanym materiale, z wykorzystaniem metod analizy chemicznych; oznaczanie składu związków organicznych, a przede wszystkim zawartości węgla, wodoru, azotu, tlenu, siarki i fluorowców

hydroliza
hydroliza

(gr. hýdōr „woda”; lýsis „rozłożenie”) rozkład substancji pod wpływem wody; reakcja podwójnej wymiany, która zachodzi między wodą a substancją w niej rozpuszczoną oraz prowadzi do powstania cząsteczek nowych związków chemicznych

heksozy
heksozy

C 6 H 12 O 6 , poszczególne cząsteczki heksoz to monosacharydy o sześciu atomach węgla w cząsteczce z grupą aldehydową (aldoheksozy), np. glukoza, galaktoza, mannoza, lub karbonylową (ketoheksozy), np. fruktoza; mając ten sam wzór sumaryczny, heksozy różnią się od siebie przestrzennym ułożeniem grup hydroksylowych i atomów wodoru (stereoizomery)

diastereoizomer
diastereoizomer

izomery konfiguracyjne, które nie są swoimi odbiciami lustrzanymi (nie są enancjomerami)

epimeryzacja
epimeryzacja

rodzaj izomeryzacji, która zachodzi w cząsteczkach związków organicznych, zwłaszcza sacharydów; polega na zmianie konfiguracji jednego z kilku centrów chiralności

enolizacja
enolizacja

przemiana formy karbonylowej ketonu lub aldehydu w enol

enole
enole

związki organiczne o cząsteczkach, w których grupa hydroksylowa (-OH) sąsiaduje z wiązaniem nienasyconym

Bibliografia

Encyklopedia PWN

Krzeczkowska M., Loch J., Mizera A., Chemia. Repetytorium. Liceum - poziom podstawowy i rozszerzony, Warszawa – Bielsko‑Biała 2010.