Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RqJVowVDTh87p
Zdjęcie przedstawia różnokolorowe żelki.

Czy cząsteczki aminokwasów mogą łączyć się ze sobą?

Jednym ze składników żelek jest aspartam, czyli sztuczny słodzik, który pod kątem budowy chemicznej jest estrem metylowym dipeptydu Asp-Phe.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Aspartam to popularny słodzik, który coraz częściej zastępuje cukier. Stosowany jest jako sztuczny środek słodzący (słodzik) w produktach spożywczych, głównie w napojach niskokalorycznych, gumach do żucia czy drażetkach odświeżających oddech. Co ciekawe, związek ten jest estrem metylowym dipeptydu i składa się z dwóch występujących naturalnie reszt aminokwasowych – fenyloalaniny i kwasu asparaginowego. Czy wiesz, w jaki sposób oba aminokwasy łączą się ze sobą? Czy znasz metody łączenia się aminokwasów i potrafisz zapisać odpowiednie równania reakcji?

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz zjawisko kondensacji aminokwasów.

  • Zapiszesz równanie kondensacji aminokwasów.

  • Przeanalizujesz reakcje, w których aminokwasy łączą się ze sobą.

  • Opiszesz budowę peptydów.