Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1EXxQUfN5fYP
Zdjęcie przedstawia kawałek zrolowanego papieru naderwanego z większej całości.

Podobieństwa i różnice w budowie i właściwościach skrobi i celulozy

Papier to spilśniona na sicie masa włóknista pochodzenia organicznego. Najczęściej używane są włókna organiczne z celulozy, otrzymane w procesie rozwłókniania mechanicznego.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Skrobia i celuloza to typowe przykłady polisacharydów, czyli wielocukrów. Są to wielkocząsteczkowe związki organiczne, które mogą zawierać nawet kilka tysięcy pierścieni glukozowych, połączonych wiązaniami glikozydowymi. Co jeszcze łączy te dwa, znane z codzienności cukry, a co je różni? Odpowiedź na te i inne nasuwające się pytania znajdziesz w następnej części materiału.

Twoje cele
  • Przeanalizujesz budowę skrobi i celulozy.

  • Opracujesz podobieństwa i różnice w budowie skrobi i celulozy.

  • Zbadasz właściwości fizyczne i chemiczne skrobi oraz celulozy, a następnie je porównasz.