R1akRMApZRRPw
Ilustracja przedstawia czerwone jabłko, w które wbito trzy strzykawki. W każdej znajduje się płyn, który różni się kolorem od innych.

Food Additives – Safe or Unsafe?

Źródło: dostępny w internecie: www.unsplash.com [dostęp 6.02.2022], domena publiczna.

Dodatki do żywności – bezpieczne czy szkodliwe?

Coraz trudniej jest w dzisiejszych czasach ustrzec się przed przetworzonym jedzeniem, a produkty spożywcze, które kupujemy, pełne są chemicznych dodatków. Czy wiesz, co jesz? Potrafisz czytać etykiety i rozumiesz, co kryje się za nazwami substancji, które na nich widnieją? Jak przez stulecia zmieniła się technologia konserwacji i przechowywania żywności? Z tego materiału dowiesz się, w jakim celu do żywności dodawane są różne substancje oraz jaki mogą mieć wpływ na nasze zdrowie.

pl
Twoje cele
  • Na podstawie przeczytanych i wysłuchanych tekstów rozwiniesz słownictwo z zakresu technologii konserwacji i przechowywania żywności, aby wyjaśnić dlaczego warto czytać skład na etykietach żywnościowych.

  • Korzystając z poznanych wyrażeń i argumentów, przedstawisz swoją opinię na temat konsekwencji nadmiernego spożycia ultra przetworzonej żywności.

  • Stosując poznane wyrażenia, napiszesz list formalny do redaktora czasopisma dla młodzieży, w którym wyrazisz opinię na temat promowania niezdrowych produktów wśród odbiorców z tej grupy wiekowej.