R15Vj7a7AZUh3
Zdjęcie przedstawia zakorkowane butelki z winem.

Otrzymywanie alkoholi

Produkcja wina polega na przeprowadzeniu fermentacji alkoholowej, która zachodzi dzięki dużej zawartości cukrów w winogronach oraz przy pomocy drożdży.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Wszyscy dobrze wiemy, że alkohole można spotkać wszędzie. Pełnią one ważną funkcję w przemyśle, gdyż stosuje się je w produkcji płynów do mycia szyb, płynów flotacyjnych, preparatów higieny osobistej, preparatów przemysłowych i samochodowych. Alkohole zajmują także centralną pozycję w chemii organicznej, ponieważ można je otrzymać z bardzo wielu różnych związków chemicznych oraz przekształcić je w szeroki asortyment innych substancji. Poza tym są stosowane jako rozpuszczalniki bardzo wielu reakcji chemicznych. Alkohole pozyskiwane są także: z halogenków alkilowych, estrów, kwasów karboksylowych, alkenów, ketonów, aldehydów i eterów. Do najczęstszych metod otrzymywania alkoholi należą reakcje redukcji za pomocą środków redukujących, takich jak: tetrahydroglinian litu oraz borowodorek sodu. Proste alkohole (np. etanol) można otrzymać poprzez fermentację alkoholową oraz suchą destylację drewna.

Twoje cele
  • Przedstawisz naturalne sposoby otrzymywania prostych alkoholi.

  • Przedstawisz metody otrzymywania alkoholi stosowane w przemyśle.

  • Zaproponujesz metody laboratoryjne otrzymywania złożonych alkoholi.