Reakcje charakterystyczne siarczków, octanów, oraz azotanów(III)
Produkty marki własnej są dość popularną praktyką w wielu różnych gałęziach przemysłu. Często możemy się z nimi spotkać podczas codziennych zakupów, np. spożywczych. Firmy produkcyjne generują różne towary oraz opakowania dla swoich odbiorców. Niejednokrotnie trafiają one na półki sklepowe w bliźniaczo podobnych do siebie opakowaniach. Dociekliwy i spostrzegawczy konsument potrafi znaleźć „swój” produkt, po który przyszedł na zakupy. Często jednak, śpiesząc się, nie zwracamy uwagi i wybieramy „produkty bliźniacze”, które różnią się składem lub opakowaniem. Będąc chemikiem, powinieneś być czujny nawet na subtelne różnice w wyglądzie substancji chemicznych. Twoja spostrzegawczość będzie potrzebna m.in. podczas przeprowadzania reakcji charakterystycznych dla poszczególnych elementów składowych, na podstawie których możesz zidentyfikować skład jakościowy związku chemicznego.
Omówisz reakcje charakterystyczne anionów: siarczkowego, octanowego oraz azotanowego.
Opiszesz zmiany towarzyszące reakcjom charakterystycznym zachodzącym dla anionów: siarczkowego, octanowego oraz azotanowego.
Zapiszesz równania reakcji charakterystycznych anionów: siarczkowego, octanowego oraz azotanowego.