RgJkHYbrXtEai
Zdjęcie przedstawia zbliżenie na gotowe danie spaghetti alla carbonara. Widoczny jest kopiec utworzony z makaronu. Na szczycie znajdują się kostki smażonego boczku. Danie posypane jest serem.

Gli spaghetti alla carbonara

Źródło: grafika: Unsplash.com, licencja: CC BY 3.0.

Spaghetti alla carbonara

Włochy to kraj z wyjątkowo bogatą tradycyjną kulinarną, która stała się rozpoznawalna na całym świecie. Od Azji po Amerykę nie ma kontynentu, na którym nie można spróbować któregoś z typowych włoskich dań z makaronu czy pizzy. Jednak niektóre z tradycyjnych włoskich przepisów zostały przez lata poddane zmianom poza krajem pochodzenia i obecnie wyraźnie różnią się od dań o tych samych nazwach serwowanych na Półwyspie Apenińskim. Zdarza się, że Włosi podczas wizyty w restauracjach serwujących kuchnię włoską, a znajdujących się poza Włochami, są niemile zaskoczeni lokalnymi wariacjami na temat ich ulubionych rodzimych dań.

W tym materiale interaktywnym poznasz jeden z tradycyjnych włoskich przepisów – spaghetti alla carbonara oraz dowiesz się, czym różnią się niektóre włoskie dania serwowane we Włoszech od tych serwowanych w innych krajach.

pl
Twoje cele
  • Poznasz podstawowe słownictwo dotyczące włoskiej kuchni i dzięki temu będziesz mogła/mógł rozmawiać na tematy kulinarne ze swymi włoskimi znajomymi.

  • Dowiesz się, jak korzystać z włoskich przepisów kulinarnych zawierających tryb rozkazujący z przeczeniem.

  • Poznasz historię jednego z typowych dań kuchni włoskiej.