Gli spaghetti alla carbonara
Spaghetti alla carbonara
Włochy to kraj z wyjątkowo bogatą tradycyjną kulinarną, która stała się rozpoznawalna na całym świecie. Od Azji po Amerykę nie ma kontynentu, na którym nie można spróbować któregoś z typowych włoskich dań z makaronu czy pizzy. Jednak niektóre z tradycyjnych włoskich przepisów zostały przez lata poddane zmianom poza krajem pochodzenia i obecnie wyraźnie różnią się od dań o tych samych nazwach serwowanych na Półwyspie Apenińskim. Zdarza się, że Włosi podczas wizyty w restauracjach serwujących kuchnię włoską, a znajdujących się poza Włochami, są niemile zaskoczeni lokalnymi wariacjami na temat ich ulubionych rodzimych dań.
W tym materiale interaktywnym poznasz jeden z tradycyjnych włoskich przepisów – spaghetti alla carbonara oraz dowiesz się, czym różnią się niektóre włoskie dania serwowane we Włoszech od tych serwowanych w innych krajach.
Poznasz podstawowe słownictwo dotyczące włoskiej kuchni i dzięki temu będziesz mogła/mógł rozmawiać na tematy kulinarne ze swymi włoskimi znajomymi.
Dowiesz się, jak korzystać z włoskich przepisów kulinarnych zawierających tryb rozkazujący z przeczeniem.
Poznasz historię jednego z typowych dań kuchni włoskiej.