RU9MPoiKrTDBL
Zdjęcie przedstawia obraz, na którym widoczna jest duża ilość jedzenia, przede wszystkim mięsa. Na środku stołu, pośrodku różnych podrobów znajduje się głowa krowy. Nad nią, wiszą głowa świni, kiełbasa oraz inne mięsa. Z boku na beczce znajduje się ser oraz para martwych kurcząt. W tle widoczni są ludzie.

Zaburzenia łaknienia

Przyjmowanie pokarmów o większej kaloryczności, niż wynika z zapotrzebowania organizmu, dotyczy dużej części współczesnego społeczeństwa. Utrata kontroli nad ilością spożywanego jedzenia może mieć wiele przyczyn, w tym niewiedzę (brak świadomości zasad zdrowego odżywiania) czy czynniki ekonomiczne (wysoko przetworzone, kaloryczne jedzenie jest tanie i łatwo dostępne).
Źródło: Pieter Aersten, Wikimedia Commons, domena publiczna.

Spożywanie pokarmu wynika nie tylko z konieczności zaspokajania potrzeb energetycznych organizmu. Jedzenie ma też aspekt psychologiczny i zwykle kojarzy się z przyjemnością. Niestety, dla niektórych osób jedzenie staje się udręką lub formą wołania o pomoc w trudnych sytuacjach życiowych. Negatywne emocje związane np. z brakiem poczucia bezpieczeństwa i akceptacji skutkują autoagresją, która prowadzi do zaburzeń odżywiania.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, na czym polegają zaburzenia odżywiania przybierające formę anoreksji, bulimii lub nadmiernego objadania się.

  • Wykażesz psychologiczne powody zaburzeń odżywiania.

  • Opiszesz skutki zaburzeń odżywiania się.